MØTE: Erna Solberg går ut av en bil på Malta, hvor hun var med på uformelle samtaler med EU og afrikanske ledere. Foto: Antonio Calanni , Ap

Slik vil statsministeren minske flyktningstrømmen: Erna Solberg: – Vi må bekjempe kriminelle nettverk

VALLETTA (VG) Da statsminister Erna Solberg inntok
talerstolen under toppmøtet om migrasjon på Malta, var hun klar på hva som bør gjøres for å få til en bedring i situasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Først og fremst må vi bekjempe de kriminelle nettverkene som driver og kontrollerer virksomheten rundt ulovlige flyktninger og emigranter. Vi må stå sammen om hvordan vi skal tilbakeføre flyktninger til deres respektive hjemland. Dette må være basert på internasjonale lovverk og eksisterende avtaler. Gjør vi ikke dette vil vi undergrave hele asylinstituttet, sier statsminister Erna Solberg.

– Vi risikerer også at emigranter havner i virksomhet tilknyttet svart økonomi, hvor de har få rettigheter og muligheter, og vi risikerer å måtte redusere langsiktige bidrag til utvikling fordi vi må hjelpe flyktningene som kommer til våre hjemland, var en del av budskapet fra den norske statsministeren.

Vallettatoppmøtet, som startet onsdag, er vertskap for 60 regjeringsledere fra Afrika og Europa og blir avsluttet torsdag ettermiddag.

Fond

Erna Solberg undertegnet i formiddag en protokoll for det såkalte Afrika-fondet som EU-kommisjonen har tatt initiativet til. Fondet er på 1,8 milliarder euro, hvor av det norske bidraget er på 27 millioner kroner.

Det har vært misnøye, særlig blant afrikanske ledere, med at det kun gis tre minutters taletid.

– Det er altfor kort tid til at vi kan få si og forklare hvordan vi tenker om situasjonen i våre hjemland, skal en afrikansk leder har sagt til BBC.

Fortsetter redningsarbeid

Under sin innledning i dag fortalte Erna Solberg at det norske bidraget til redningsarbeidet i Middelhavet vil fortsette.

– Denne ekstraordinære situasjonen krever at vi forholder oss til den umiddelbare situasjonen. Den store irregulære strømmen av flyktninger på land og sjø. Vi må redde liv og beskytte de som er i en nødsituasjon, sier den norske statsministeren.

– Mannskapene om bord på norske redningsskip i Middelhavet har allerede reddet tusener av liv, og Norge vil fortsette å være en stor bidragsyter til det afrikanske kontinent, i Midtøsten og andre steder i verden.

– Vi må ha en langsiktig strategi for hvordan vi skal få bukt med det underliggende problemene som har ført til denne dramatiske situasjonen. Handel, investeringer og skape jobber er avgjørende i så måte. Som det er å finne løsninger i konflikter. Norge vil fortsette å arbeide for å bidra til å løse væpnede konflikter, som er årsaken til at millioner av mennesker er på flukt, sier Erna Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder