DOBBELT: Andelen prøverørsbarn er doblet siden 1999.

DOBBELT: Andelen prøverørsbarn er doblet siden 1999. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May , NTB scanpix

Dobbelt så mange prøverørsbarn på 15 år

3,4 prosent av barna som ble født i Norge i fjor, var prøverørsbarn. Det er en dobbelt så høy andel som for 15 år siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er gått 31 år siden Norges første prøverørsbarn kom til verden. Siden den gang har hun fått følge av 32.000 andre barn som ble unnfanget med denne metoden, skriver Dagsavisen, som har hentet ut tall fra Medisinsk fødselsregister.

De siste årene har antall prøverørsbehandlinger ligger stabilt rundt 7.000 i året, sier overlege Bente Romundstad ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim.

Les historien på VG+: Disse fire barna deler samme ukjente pappa

– Men vi vet ikke hvor mange som reiser utenfor landegrensene for å få hjelp. Det gjelder særlig enslige, og de som vil ha eggdonasjon, forteller hun.

Selv om antall behandlinger har vært stabilt de siste årene, har andelen prøverørsbarn blitt doblet siden 1999. Blant årsakene er at flere par sliter med å få barn, flere venter for lenge, og behandlingen er blitt bedre.

Forskning viser: Mange overvurderer evnen til å få barn i høy alder

– Teknologien rundt prøverørsbehandling og mikroinjeksjon er blitt vesentlig bedre de siste årene. Veien til graviditet er kortere. Nå blir langt flere gravide etter færre forsøk, og man har sluttet å sette inn flere egg. Dermed har flerlingefødslene gått ned, sier Romundstad.

Mange venter for lenge: Kvinner betaler for å sjekke når de bør få barn (VG+)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder