KLAR: Jo Lunders forsvarer Cato Schiøtz før fengslingsmøtet startet i Oslo tingrett fredag. Foto: Terje Bringedal , VG

Tidligere Vimpelcom-sjef blir ikke fengslet

OSLO TINGRETT (VG) Retten mener det har foregått korrupsjon i Vimpelcom, men Økokrim fikk ikke medhold i sitt ønske om varetektsfengsling av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det ble kjent fredag kveld. Tidligere på dagen møtte Lunder til et tre timer langt fengslingsmøte på Oslo tinghus.

Tirsdag kveld ble Lunder pågrepet av Økokrim på Oslo Lufthavn. Han er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en utbetaling i 2011 på 30 millioner dollar til en bankkonto i Sveits.

– Dette er en gledelig dag for Lunder. Erfaringsmessig får Økokrim alltid medhold i fengslingsbegjæringer. Da er det selvsagt ekstra hyggelig å få medhold, sier forsvarer Cato Schiøtz til VG.

Han understreker at klienten fikk gitt en grundig fremstilling av saken i rettsmøtet.

– Det ble også lagt frem skriftlig dokumentasjon som bekrefter Lunders versjon, sier Schiøtz.

Bakgrunn: Dette er Vimpelcom-skandalen

– Under tvil

I kjennelsen fra Oslo tingrett omtales utbetalingen på 30 millioner dollar til Takilant Ltd i 2011 som er grunnlaget for korrupsjonssiktelsen.

Retten mener at utbetalingen fra Vimpelcom og Lunder er en «utilbørlig fordel for Gulnara Karimova», og at Lunder som sjef i Vimpelcom har samtykket til at selskapet utførte betalingen.

Gulnara Karimova er datteren til Usbekistans president og personen bak postboksselskapet Takilant Ltd.

Les også: Diktator-datterens fall fra tronen

Retten har under tvil kommet fram til at det ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon.

I rettsmøtet viste Lunder frem dokumentasjon som underbygde at han ikke skal ha vært klar over at overføringene til Karimova var ulovlige.

– Slik saken står bevismessig per i dag, finner retten imidlertid ikke at det foreligger skjellig grunn til mistanke om korrupsjon, står det i kjennelsen.

Anket kjennelsen

Den korrupsjonssiktede eks-sjefen i Vimpelcom ble fremstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører fredag ettermiddag, men Økokrim fikk altså ikke medhold i sitt ønske om fortsatt fengsling.

Les også: Sjekk Vimpelcoms verstingliste

Ifølge advokaten har Økokrim anket kjennelsen, og fått medhold i såkalt oppsettende virkning. Det innebærer at Lunder blir sittende fengslet til anken er behandlet - noe som trolig vil skje over helgen.

– Økokrim mener det er viktig å få lagmannsrettens vurdering, skriver førstestatsadvokat Marianne Djupesland i en tekstmelding til NRK.

Schiøtz hadde fredag kveld ikke fått snakket med sin klient.

– Men det aner meg at han er svært glad for dette resultatet, sier Schiøtz.

Les også: Korrupsjonsforskere: Mistanken mot Telenor er styrket

Forlot retten

Jo Lunder møtte i mørkeblå dress og hvit skjorte uten slips, og kom inn i rettssalen sammen med sin advokat Cato Schiøtz noen minutter før retten ble satt klokken 13.

Hverken forsvareren eller aktoratet ønsket å uttale seg til VG på vei inn i retten.

Fikk hemmelig brev: Telenor visste om «klare bekymringer» – varslet ikke

Alle aktørene forlot tinghuset uten å snakke med pressen ved 16-tiden fredag ettermiddag.

Pågrepet på flyplass

Tirsdag kveld klokken 23 ble Lunder pågrepet av Økokrim på Oslo Lufthavn da han kom hjem fra London.

Han er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en utbetaling i 2011 på 30 millioner dollar til en bankkonto i Sveits, ifølge sin forsvarer Cato Schiøtz.

– Den har Lunder forklart seg grundig om. Han har forklart seg om hvilken kunnskap han hadde og hva han gjorde da den kom opp. Utbetalingen skjedde omtrent to måneder etter at han tiltrådte som administrerende direktør, sa Schiøtz til NRKs Dagsnytt 18 torsdag.

Pågripelsen av Lunder var planlagt før brevet fra Telenor ble sendt til næringsministeren i forrige uke, opplyste Økokrim torsdag.

Etter en periode i andre selskaper, tok Lunder i 2011 over sjefsstolen i Vimpelcom. Her satt han frem til han uten forvarsel gikk av 13. mars.

ETTER FORSKNINGSLEDER: Marianne Djupesland (t.h.) leder korrupsjonsteamet i Økokrim som nå etterforsker Lunder. Her er hun i fengslingsmøtet sammen med politiadvokat i Økokrim, Linn Eckhoff Dolva. Foto: Terje Bringedal , VG

Ifølge Vimpelcom skjedde Lunders avgang i mars helt uavhengig av korrupsjonsetterforskningen mot selskapet, men at det av eget ønske «for å forfølge andre muligheter».

Stjerneskudd

Nordmannen har jobbet i telekombransjen i over 25 år, blant annet for Telenor – der han bygde opp selskapets internasjonale satsing.

54-åringen blir sett på et av de største stjerneskuddene i norsk næringsliv.

Han jobbet også i flere år som arbeidende styreformann i Vimpelcom. Under hans ledelse gikk mobilselskapet fra noen få hundre tusen til 22 millioner kunder.

Etter at han gikk av i mars, ble Lunde av mange pekt på som Telenors neste toppsjef.

Lunder ble i vår ansatt som sjef for Fredriksen-gruppen – og ble dermed en av John Fredriksens aller nærmeste medarbeidere. Fredag formiddag ble han imidlertid permittert fra alle sine roller i konsernet.

Under etterforskning

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for mulig korrupsjon i Usbekistan.

PAUSE: Jo Lunders advokat Cato Schiøtz utenfor i en kiosk utenfor Økokrims lokaler Oslo, der Lunder torsdag satt i et drøyt fire timer langt avhør. Foto: TERJE BRINGEDAL , VG

Fredag ble det kjent at styrelederen Svein Aaser går av med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland ikke lengre hadde tillit til ham som følge av ny informasjon om Vimpelcom-saken.

Måtte gå på dagen: Slik sparket Monica Mæland Telenor-sjefen

Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere.

Onsdag skrev VG at Telenor-ansatte utplassert hos Vimpelcom gjentatte ganger skal ha varslet om regninger de mente kunne være et ledd i korrupsjonsvirksomhet.

Tidligere fredag kunne VG avsløre at disse varslene skal ha gått til Telenor-ledelsen, ifølge opplysningene næringsministeren.

Telenor-ansatte reagerte på mystiske regninger: Varslet til selskapet

Som VG skrev onsdag, skal de ansatte som Telenor har hatt utplassert hos Vimpelcom ha hatt i oppgave å signere fakturaer for Vimpelcom i Usbekistan. I arbeidet med dette skal det flere ganger ha blitt reagert på fakturaenes innhold og mistenkt at fakturaene kunne være ledd i korrupsjonsvirksomhet.

De Telenor-ansatte skal derfor ikke ha signert på fakturaene og ved minst to anledninger ha varslet internt i Telenor-systemet.

Les også

 1. Når millionene ler hånlig av oss andre

  Telenor er en norsk maskin som spyr ut penger og suksess. Folk på toppen hadde tydeligvis ikke det som skulle til for…
 2. Kilder til VG: Vimpelcom-varsler skal ha gått til Telenor-ledelsen

  Næringsminister Monica Mæland (H) skal ha fått informasjon om at de interne varslerne i Telenor gikk til ledelsen i…
 3. DN: Lunder kan miste toppjobb etter Vimpelcom-siktelse

  Tidligere i år ble Jo Lunder hentet inn som konsernsjef i Fredriksen-gruppen.
 4. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

  Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder var siktet av Økokrim allerede før Telenor-topp Svein Aaser fikk sparken.
 5. Deloitte gransker Telenors Vimpelcom-eierskap

  Det er nå opp til eksterne granskere å finne ut om Telenor-topper i Vimpelcoms styre kjente til mulig korrupsjon i…
 6. Fotballspilleren som ble toppsjef i Vimpelcom

  Lunder blir sett på et av de største stjerneskuddene i norsk næringsliv, med en kometkarriere som strekker seg over tre…
 7. Tidligere Vimpelcom-sjef pågrepet

  Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder (54) er svært overrasket over korrupsjonssiktelsen mot ham.
 8. Korrupsjonsforskere: Mistanken mot Telenor er styrket

  Telenor-ansatte skal ha varslet internt om mistenkelige Vimpelcom-regninger.
 9. Kilder til VG: Telenor-ansatte skal ha varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger

  Gjentatte ganger skal Telenor-ansatte utplassert hos Vimpelcom ha varslet om regninger de mente kunne være et ledd i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder