TALTE: I januar 2012 protesterte Profetens Ummah mot norsk krigføring i Afghanistan utenfor Stortinget. Omar Cheblal var da en av talerne. Foto:Frode Hansen,VG

Utvist Profetens Ummah-medlem: Bhatti besøkte meg i Hellas

Kjemper mot utvisningsvedtak i Oslo tingrett

OSLO TINGHUS (VG) For tre år siden var Omar Cheblal (48) en av islamistgruppen Profetens Ummah mest fremtredende medlemmer. Nå har han gått rettens vei for å få komme tilbake til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag startet rettssaken der algereren Omar Cheblal, en tidligere talsmann for Profetens Ummah, kjemper for å få kjent utvisningsvedtaket til Justis- og beredskapsdepartementet ugyldig.

Cheblal befinner seg nå i Hellas, hvor han i mars slapp ut av fengsel etter å ha blitt pågrepet i juni 2013 for ulovlig grensepassering. Han hadde i forkant av dette reist frivillig fra Norge og skal ifølge sin egen forklaring for retten ha vært på vei til Tyrkia for å besøke sine foreldre.

Har du informasjon om islamistmiljøet i Norge eller om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

– Har møtt Arfan Bhatti

23. mars ble det kjent at Arfan Bhatti, som før han forsvant i Pakistan i 2013 også var svært sentral i Profetens Ummah, hadde dratt til Hellas, hvor Cheblal også oppholder seg.

Bhatti kom hjem igjen før påske, og det ble opplyst at han var i Hellas på en ferietur.

Under sin forklaring for retten ble Cheblal spurt om han hadde hatt kontakt med Bhatti.

– Ja, jeg har møtt Arfan Bhatti. Han kom til meg og han tok med seg tingene mine. Jeg hadde behov for førerkortet mitt og andre ting. Arfan er norsk borger og har rett til å besøke meg. Jeg har gitt kjennelsen fra Hellas-fengslingen til han, og han skal gi den videre til min advokat, forklarer Cheblal.

Bhattis advokat, John Christian Elden, sier til VG at han ikke er kjent med noen kontakt mellom de to.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DEMONSTRERTE: Arfan Qadeer Bhatti utenfor den amerikanske ambassaden under en demonstrasjon med Profetens Ummah i 2012, hvor også Omar Cheblal deltok. Foto:Trond Solberg,VG

I selskap med Krekar

Cheblal er en av svært få personer som er utvist fra Norge på bakgrunn av at han skal være en trussel mot rikets sikkerhet.

Av andre offentlig kjente personer som har samme type utvisningsvedtak mot seg finner vi mulla Krekar og eks-talibanministeren Abdul Rauf Mohammed. Sistnevnte tapte nylig en tilsvarende rettssak mot norske myndigheter.

Han må derfor bli i Afghanistan, som han ble uttransportert til i fjor sommer.

Medlem av Profetens Ummah

Cheblal ble spurt av Trond Olsen Næss, sin advokat, om han ser på seg selv som en islamist.

– Politiet har sine synspunkter om meg. Media har sine. Jeg vet selv hvilket forhold jeg har til min Gud, sier Cheblal over telefon fra ambassaden i Hellas.

– Er du medlem i Profetens Ummah?

– Ja, jeg er medlem, svarer han advokaten sin, og forklarer at den norske gruppen ble startet for å protestere fredlig mot hån av profeten Muhammed.

Myndighetene frykter aksjoner

Ifølge utvisningsvedtaket fra 19. mars i fjor, referert i åpen rett av Christian Henrik Prahl Reusch fra Regjeringsadvokaten, er Cheblals deltagelse i Profetens Ummah medvirkende til at han kan utgjøre en «fremtidstrussel» mot Norge.

Norske myndigheter frykter at at han selv eller miljøet han er del av «har evne til å gjennomføre aksjoner mot grunnleggende nasjonale interesser».

REGJERINGSADVOKAT Christian Henrik Prahl Reusch ved Regjeringsadvokaten. Foto:Erlend Ofte Arntsen,

– Han er utvist fra Norge fordi han er knyttet til radikaliserte islamistiske miljøer. Dette er en sikkerhetsmessig bekymring. Det handler altså ikke nødvendigvis om hva han er i stand til å gjøre selv, men det er bekymring for selve miljøet og hans rolle i dette, sier Christian Henrik Prahl Reusch ved Regjeringsadvokaten til VG.

– Har du noen gang gitt uttrykk for at du ønsker å angripe Norge eller norske personer? spør advokat Olsen Næss overfor Cheblal.

– Jeg er en muslim som har kommet som flyktning til Norge. Da har du noe forpliktelser, svarer han og mener åpenbart at han ikke er noen trussel.

Våpendom i Marokko

Cheblal kom til Norge i mai 2005 som asylsøker fra Marokko etter å ha blitt benådet og sluppet fri fra soning av en dom for våpensmugling. Cheblal hadde blitt arrestert i 1994.

– Vi mener det er en politisk dom og at den derfor ikke kan legges til grunn i vurderingen i denne saken. I tillegg er det en 20 år gammel dom, sier Trond Olsen Næss til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder