ADVARER: Fredrik Skoglunn i Kripos advarer mot nye overgrepsmetoder. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Kripos om nettovergriperne: - Én person kan forgripe seg på hundrevis

Utnytter anonymiteten på internett • Politiet: – Vi er ikke rigget for dette

Internett legger til rette for at overgripere kan nå ut til flere hundre ofre. Kripos mener vi bare har sett begynnelsen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Av de sakene vi har hatt til nå, har det vært opptil 120 fornærmede, men dette er bare starten. Vi tror vi kommer til å se saker med flere hundre fornærmede framover, sier politioverbetjent Fredrik Skoglunn i seksjon for seksuallovbrudd ved Kripos.

VG skrev fredag at både overgrepsmottak og politiet slår alarm etter at de har sett en tydelig økning i antall voldtektstilfeller der folk først har møttes på Tinder, eller andre nettdatetjenester.

Økningen er ifølge Janne-Kari Lid i seksjons for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt i all hovedsak knyttet til datingnettsider og overgrep over internett der man ikke fysisk møtes. Rent juridisk regnes også disse som seksuelle overgrep og voldtekt.

Kripos slår nå alarm om en enorm økning i ofre for overgrep på nett, og de mener vi bare har sett begynnelsen.

– Internett legger til rette for at det kan nå mange flere ofre. Antall gjerningsmenn kan ha økt, men den største økningen ser vi i antall ofre fordi hver enkelt når over så mange, sier Skoglunn.

Barnepsykolog: – Foreldre har rett og plikt til å overvåke barna

Økning på over 80 prosent

Ifølge tall fra politiet fra andre halvdel i 2015, har antall seksualforbrytelser økt i nærmest alle kategorier. Det ble levert inn 552 flere anmeldelser i denne perioden enn samme periode i 2014.

Les også: Slår alarm om økende antall Tinder-voldtekter

Anmeldelsene for seksuell handling med barn under 16 år økt med 82 prosent på ett år, og denne kategorien omfatter blant annet «den som forleder barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd».

– Dette er den nye overgrepsmetodikken, som vi ser virkelig har tatt av nå. Det gir store utfordringer etterforskningsmessig. Det er veldig mange fornærmede i sakene. Vi tror ikke det har blitt flere overgripere, men de har fått et verktøy som gjør at barn og unge nå er tilgjengelig på en helt annen måte, mener Lid i Oslo-politiet.

POLITI: Kari-Janne Lid leder avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Utnytter anonymitet på nett

Skoglunn forteller at overgripere utnytter anonymiteten som internett gir dem, de kan teknologien og vet hvilke arenaer de skal finne sine ofre.

Les også: Denne dating-appen tar Norge med storm

Politioverbetjentens erfaring er at det er to hovedmetoder som brukes for å utføre denne typen overgrep. I den mest utbredte utgir gjerningsmannen seg for å være en jevngammel, gjerne jente, som klarer å lure offeret til å sende over et seksualisert bilde. De kan gjerne sende ut meldinger til tusenvis av norske barn og unge på ulike nettsamfunn.

– Kanskje får de svar fra 50 stykker, og 20 av disse klarer de å lure til å sende fra seg materiale. Det gjør de gjerne ved å friste med å si at de skal sende noe tilbake. Når man da har fått noe materiale, kan gjerningsmannen fremstå som den han egentlig er og true vedkommende til å få mer materiale, sier han.

Truslene går hovedsakelig ut på at bildene eller videoene vil bli lagt ut på nettet, på sosiale medier eller andre arenaer, slik at venner og familie får kjennskap til det.
Ofrene blir også gjerne truet til taushet.

Redd Barna: – Tinder utgjør en høyrisiko for overgrep

– Da kommer man fort i en ganske fortvilet situasjon som 13-14-åring, mener Skoglunn.

I forrige uke ble en 20 år gammel mann dømt i Nedre Romerike tingrett for 135 voldtekter der han brukte denne metoden. Mannen fikk ni års fengsel, samt at han må betale 2,4 millioner kroner i erstatning til de 28 ofrene, som alle er mellom 12 og 18 år.

Den andre metoden som ofte blir brukt, er at unge blir lovet ting, som mobiltelefoner eller modellkarrierer, om de sender fra seg bilder eller videoer.

Evigvarende overgrep

Skoglunn mener nettrelaterte overgrep kan skille seg fra rent fysiske overgrep når det kommer til skadevirkninger.

– Et fysisk overgrep som ikke er dokumentert i bilde eller film er en enorm krenkelse, men samtidig noe som du kanskje tidsmessig kan legge bak deg. Dersom noe har blitt dokumentert og spredt på nett, er sannsynligheten for at det vil være der for alltid tilstede. Det gjør at du aldri blir ferdig med krenkelsen, og den tanken er mye verre enn man kan forestille seg, sier han.

KRENKENDE: Fredrik Skoglunn i Kripos mener dem som blir utsatt for overgrep på internett kan oppleve en evigvarende krenkelse. Fredag leste han VGs sak om voldtekter etter møter via Tinder og nettdating. Foto: Jan Petter Lynau , VG

At det stadig utvikles nye nettsamfunn og apper hvor barn og unge ferdes er en stor utfordring for politiet, fordi de både er avhengige av å tilpasse seg raskt, men også fordi de er avhengige av informasjon fra tjenestene for å kunne identifisere brukerne.

Skoglunn mener gjerningsmennene raskt tilegner seg kunnskap om nye arenaer hvor barn og unge ferdes, og han mener også at man ofte blir overrasket over hvem gjerningsmennene er.

– De kommer fra alle miljøer og samfunnslag, det kan være personer i høyt ansette stillinger og personer man ikke ville trodd slikt om, sier Skoglunn, som oppfordrer folk til å anmelde overgrep av denne typen.

Politiet: – Vi er ikke rigget for disse sakene

For politiet innebærer disse sakene med veldig mange fornærmede at man må gå gjennom store beslag.

Telefoner og datamaskiner både til mistenkte og gjerne flere hundre fornærmede må saumfares. Både det som ligger åpent og filer og logger som er slettet.

Kari-Janne Lid i Oslo-politiet omtaler det som svært arbeidskrevende fordi volumet er stort og fordi kompleksiteten krever kompetanse. Hun snakker om uker og måneder i gjennomgang bare på én sak.

– Vi er ikke rigget for dette i norsk politi i dag, men vi må ta det. «Alle» barn har smarttelefoner og er tilgjengelige på en helt annen måte enn bare for et par år siden. Og dessverre følger ikke tilgangen på nett og nettvett proporsjonalt på en god måte, sier Lid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder