IDENTIFISERES: Over tusen norske SS-soldater identifiseres i ny bok. Bildet kommer fra en edsavleggelse for SS i Norge. Foto: Scanpix NTB scanpix

Over 1.000 norske SS-soldater identifiseres i ny bok

I en ny bok om norske SS-soldater under andre verdenskrig, er det bilder som identifiserer over 1000 av de 4500 nordmennene som vervet seg.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden står bak boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS», som gis ut på et britisk forlag til uken, skriver Dagbladet.

Materialet som ligger til grunn for boken har han og Natedal samlet inn over 30 år. Det er over 1000 fotografier i den drøyt 500 sider lange boken.

Les også: Nazijeger vil finne Norges skjulte krigsforbrytere

– Jeg har ikke sett mange krigsbøker med så mange bilder, konstaterer Brenden. Allerede som 16-åring begynte han å kontakte tidligere frontkjempere for å avfotografere deres private album. Han forteller at de fleste som ble spurt, var positive.

Veum: Dette er Gestapos verste norske sadister

– Jeg hadde inntrykk av at de svarte ja, fordi de forsto at det fra vår side ikke var snakk om politisk interesse. Både Tommy og jeg er opptatt av krigshistorie, men ingen av oss har sympatier i retning høyreekstremisme, understreker Brenden.

Alle som er identifisert i boken, blir også omtalt med navn, noe Brenden synes er uproblematisk.

Leste du denne? Datteren vil renvaske avdød far for landssvik

– Etter at landssviksakene for to år siden ble offentlig tilgjengelige, så ser jeg ingen grunn til å skjule identitetene på deltakere. Mange av dem er allerede navngitte i bøker som har kommet de siste årene. Flesteparten er dessuten gått bort, forklarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder