VIl HA DEBATT: Leder for den minoritetspolitiske tankesmia Minotenk, Linda Noor. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

Islamdebatten: – Vi trenger mer kritikk og mindre hat

Linda Noor savner en debatt om islam som ikke er preget av sterke følelser.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ønsker meg en mer konstruktiv debatt der man får et tydeligere skille mellom islamkritikk og muslimhat. Det skillet er ikke tydelig nok. Vi trenger mer av kritikken og mindre av hatet, mener Noor, som er leder for den minoritetspolitiske tankesmia Minotenk.

Hun støtter avisredaktør Vebjørn Selbekk, som i sin nye bok «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid», skriver at mye av islamdebatten i Norge er overfladisk.

– Den går ofte i runddans og er ofte veldig forutsigbar, sier Noor, og trekker hijabdebatten frem som et eksempel.

Selbekk-kronikk: Islams voldspotensial

Kamp for frihetene

FORFATTER: Vebjørn Selbekk gir ut boken «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid» Foto: Jan Petter Lynau , VG

Hun mener det er åpenbart at det Selbekk berører rundt islams voldspotensiale er noe man i en tid med så mye terror bør snakke om.

Vebjørn Selbekk fortalte VG onsdag at han tror ekstreme islamister ved hjelp av terror og trusler har klart å skremme folk til taushet. Noe som trur ytringsfriheten.

– Vi skal tåle å få kjeft, men ikke å bli møtt med trusler og vold, sa Selbekk.

Selbekks ukjente historie: Bestefaren var nazioffiser

Minotenk-lederen er enig i at den slags trolig legger lokk på noen stemmer, men påpeker at debatten er opphetet fra begge sider.

– Det er mye hets, ubehageligheter og trusler. Vi må holde hodet kaldt og ikke la de metodene virke. Disse frihetene kommer ikke av seg selv. Vi må være like villig til å kjempe for de frihetene som dem som bruker terror er til å kjempe mot dem.

Les også: Selbekk publiserer Muhammed-tegningene på nytt

Elitens feighet

Også innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, tror mange blir skremt fra å snakke kritisk om islam. Både av ekstreme muslimer, men også av det han kaller «feigheten til deler av eliten», der mange etter hans mening i et forsøk på å vise toleranse med nye landsmenn vil skåne islam for kritikk.

– I toleransens navn har vi fått et mye mer intolerant samfunn, sier Keshvari.

STORTINGSREPRESENTANT: Mazyar Keshvari (Frp). Foto: Trond Solberg , VG

Et moment Selbekk er opptatt av er at ingen ifølge han ser ut til å tørre å gå profeten Muhammed nærmere etter i sømmene.

– Først når vi søker forklaringer i profetens liv kan vi forstå volden og terroren. Islam er i en særstilling blant religionene, fordi religionsstifteren selv var en hærfører. Et lite mindretall muslimer henter inspirasjon direkte fra profetens egen livsførsel og måte å føre krig på til å utføre terrorhandlinger, sier Selbekk, som også peker på Muhammeds kvinnesyn som et problem.

Keshvari er enig i at det er for få som tør å ta et kritisk oppgjør med profeten.

– Men for oss i Frp er det prinsipielle viktigst. Man må kunne ta oppgjør enten det er Jesus, Muhammed eller andre som har betydd mye for menneskeheten gjennom historien og som betyr mye for milliarder av mennesker i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder