Noen synes brunsneglen er en delikatesse

Synes du det er ekkelt å drepe brunsnegler selv? Heldigvis finnes det en rekke sneglejegere du kan alliere deg med der ute.

Brunsneglen er ekkel, det er vi enige om. Det er ikke mindre ekkelt å gå til brunsneglekrig. Plukking, klipping, store bøtter med brunsnegleslim iblandet gift eller den effektive, men nokså groteske «kannibal-metoden» – det er ikke alle som har mage til å gjennomføre snegledreper-metodene.

Kan vi slippe alt gørret?

Har du snegle-tips? Send til snegle@vg.no!

Svaret er ja. Heldigvis har brunsneglen har en rekke naturlige fiender som kan hjelpe til i kampen.

Er du Norges fremste sneglejeger? Bli med i VGs sneglekonkurranse – vinn premier.

Med hjelp fra to eksperter har VG laget en oversikt over naturens beste sneglejegere.

PS! Den aller beste sneglejegeren kåres nederst i saken

Moskusanden

Denne krabaten har rykte på seg for å være en særdeles effektiv sneglejeger. Men ekspertene advarer mot å gå til storinnkjøp – moskusanden går nemlig løs på mer enn sneglene.

– Moskusender spiser opptil halvstore brunsnegler og er ganske glupske, men baksiden er at det blir mye skitt og avføring. De passer best til en grønnsaks- eller jordbæråker, ikke hjemme i hagen, sier Bjørn Arild Hatteland, førsteamanuensis ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen, og forsker ved Norsk Institutt for Bioøkonomi.

Også hageekspert Elisabeth Heggeland Urø advarer mot å bruke disse i hage:

– De graver opp hagen din og gjør fra seg over alt. Jeg synes de er litt ekle.

Les også: Snegleproblemene forsvant etter klippedugnad

Skjærer og kråker

Disse tar vare små og halvstore snegler. Baksiden er at de kan ta småfugler også, ifølge ekspertene.

– Skjærer og kråker har lært seg noen effektive metoder ved å kakke brunsneglen kjapt i hodet, så det ikke blir så mye slim og rot. Så svelger de sneglen hel etterpå, sier Hatteland.

Les også: Disse plantene liker brunsneglen best

Høner

HAGEEKSPERT: Elisabeth Heggland Urø bruker helst høns i kampen mot brunsneglen. Foto: Rolf Seierstad

Hageekspert Elisabeth Heggland Urø bruker helst høner i kampen mot brunsneglen. De er rensligere enn moskusanden, forteller hun.

– Hønene gir kjempegod gjødsel og legger egg hver dag. De er effektive sneglejegere før sneglene blir store. Jeg slipper dem ut tidlig om morgenen før de har fått mat, da spiser de mange brunsnegler.

Trost og andre fugler

– Hvis du lokker småfuglene til deg tidlig om våren kommer du langt. Da er brunsneglene fortsatt så små at småfuglene spiser dem, sier Urø.

Hatteland stiller seg imidlertid mer tvilende til hvor effektiv trosten er som sneglejeger.

– Jeg har ikke hørt om at trosten brukes mot brunsnegler. Men jeg vil tro at svarttrosten kan ta små brunsnegler i hvert fall.

Les også: Vil redusere brunsneglebestanden med lukt av gammel fyll

Løpebiller

– Løpebiller spiser snegleegg om høsten og små brunsnegler om våren. Når sneglene blir større klarer de ikke ta dem fordi det er så mye slim, sier Hatteland.

Boasnegl og snegler med skall

Du skulle kanskje ikke tro det, men blant brunsneglens naturlige fiender finner vi andre snegler. Noen spiser brunsnegleegg, mens andre jager vekk store brunsnegler. Særlig boasneglen er en effektiv sneglejeger.

– Boasneglen er veldig territoriell. Jeg vet ikke om den tar livet av brunsneglen, men den lager de i hvert fall vekk, sier Hatteland.

Frosk og padder

EKSPERT: Bjørn Arild Hatteland har studert hvordan brunskogsneglenes overlever vinteren i over 10 år. Foto: Pressebilde NIBIO

– Frosk og padder spiser små brunsnegler, i tillegg til meitemark. Men disse er det ikke så vanlig å ha i hagen. De er mer effektive hjelpere i skogsområder, sier Hatteland.

Grevling

Grevlingen spiser brunsnegler, men de færreste ønsker å ha denne i hagen.

Rotter

Spiser snegler, men de vil du i hvert fall ikke ha i hagen.

Les også: Naturvernere frykter «havets brunsnegle»

Ekspertenes favoritt: Pinnsvinet

PIGGETE KRIGER: Pinnsvinet er en god hjelper i kampen mot brunsneglene. Er du så heldig å få denne krabaten på besøk, bør du ta godt vare på den, mener ekspertene. Men ikke gi den melk – det er en myte. Foto: Møller-hansen Janne VG

Pinnsvinet spiser både egg og brunsnegler, og er den uten tvil hyggeligste og mest effektive sneglejegeren, mener begge ekspertene.

– Pinnsvin er kjempekoselige hjelpere. Er du så heldig å ha pinnsvin i hagen, må du ta godt vare på dem, sier Urø. Hun prøve å lokke til seg pinnsvin ved å lage «pinnsvinbol» i hagen.

Hatteland er enig i at pinnsvinet er den desidert beste sneglejegeren blant dyrene, også fordi pinnsvinet kan spise forholdsvis store brunsnegler.

Men helt på tampen kommer han med en ganske nedslående beskjed:

– Sneglen har mange naturlige fiender, men dessverre er det ingen som tar de aller største, mest slimete sneglene. Selv ikke pinnsvinet. De største må vi ta selv.

Den aller største sneglejegeren er altså deg. Dessverre.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder