Dyreparken anmeldt for ulovlig laserbruk i Kaptein Sabeltann-show

Statens strålevern: - Publikum og ansatte har blitt utsatt for fare

Kristiansand Dyrepark trosset Statens stråleverns avslag om laserbruk under sommerens «Kaptein Sabeltann»-show. Nå er saken politianmeldt.

Publisert:

Det var under forestillingen «Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant», som har gått i Dyreparken i sommer, at den ulovlige laserbruken skjedde.

Under showet kommer den onde fyrsten «Maga Kahn» flygende, utstyrt med to hansker med fire laserpekere på hver hånd.

Statens strålevern ble gjort oppmerksom på bruken ved en tilfeldighet, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen.

AVDELINGSDIREKTØR: Hanne Kofstadmoen ved Statens strålevern. Foto: Statens strålevern,

– Det ble søkt om godkjenning til å bruke hansken og dispensasjon fra krav til merking og klassifisering. Dispensasjonssøknaden ble avslått og det ble ikke innvilget godkjenning for bruken. Dette trosset Dyreparken, og det ble oppdaget tilfeldig da flere av våre ansatte var på showet i sommer.

- Uforsvarlig

Det var Statens strålevern-ansatte Sindre Øvergaard som oppdaget bruken da han var i Dyreparken med samboer, besteforeldre og tre barn på syv, ni og elleve år i juli.

– Jeg var klar over at de hadde tenkt til å bruke laserhansken, men ettersom de ikke hadde godkjenning og fått avslag på dispensasjonen ble jeg veldig overrasket over at den dukket opp, sier Øvergaard til VG.

Han jobber som seniorrådgiver i ikke-medisinsk strålebruk, og hadde tilfeldigvis vært involvert i saksbehandlingen før han tok ferie.

– Å bruke laserhansken er rett og slett uforsvarlig av Dyreparken. Det er en type laser som kan gjøre skade hvis man har litt uflaks.

Han forteller at laserhansken dukket opp helt i slutten av forestillingen da den onde fyrsten «Maga Kahn» dukker opp.

–Skuespilleren hadde den på hånden og sveipet over oss tre ganger.

–Ble noen av dere truffet av strålen?

- Jeg og samboeren min fikk den rett i øynene. Vi merket at det var et veldig sterkt lys, og at det gjorde litt vondt. Heldigvis sveipet den fort forbi oss.

–Tenkte du noe på at det var farlig da du så laseren?

– Ja, men jeg rakk ikke gjøre noe den første gangen. De to andre gangene ba jeg barna mine om å ikke se på det grønne lyset. Jeg visste ikke nøyaktig hvilken laser de brukte, men antok at det var snakk om en kraftig laser.

– Hva tenker du om at Dyreparken trosset beskjeden fra Strålevernet?

OPPLEVDE STRÅLING: Sindre Øvergaard så showet «Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant» i Dyreparken i sommer. Foto: Privat,

– Som sagt er jeg svært overrasket over bruken. Det var en prosess forut for avslaget der Strålevernet gjentatte ganger ba om ytterligere dokumentasjon, men dette ble aldri sendt inn. I tillegg til det klare avslaget har de også snakket med fagfolk hos oss, så de burde være klar over hva slags type laser dette er. At de tok den i bruk er rett og slett uforsvarlig.

- Utsatt for fare

Avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen sier strålevernet vurderer bruken som uforsvarlig og ser alvorlig på hendelsen.

– Både publikum og ansatte i Dyreparken har blitt utsatt for fare, og vi finner det ekstra bekymringsfullt at laserpekerne ble benyttet i barneforestillinger.

Hun og legger til at flere barn har fått alvorlige og uopprettelige øyeskader etter lek med sterke laserpekere.

–Hvilke skader kan bruken forårsake?

– Lasere i denne klassen kan forårsake umiddelbar øyeskade om den treffer øyet direkte og kan gi helt eller delvis synstap. Skade kan oppstå før blunkerefleksen inntreffer.

Det er stasjonssjef Jan Nesland ved Randasund politistasjon som har mottatt anmeldelsen fra Statens strålevern.

–Jeg kan bekrefte at vi har fått en anmeldelse, men det er ikke gjort noe i saken utover det foreløpig, sier han til VG.

Ikke klar over bruken

Administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark, Per Arnstein Aamot, sier han ikke var klar over den ulovlige laserbruken før han fikk politianmeldelsen.

– Vi synes dette er en veldig beklagelig sak, og har brukt de siste dagene til å dykke ned i hva som har skjedd. Vi forutsatte at denne hansken har vært godkjent, ettersom vår underleverandør opplyste om dette før premieren av forestillingen, sier Aamot til VG.

HAN KAN VÆRE EN FARLIG MANN: En av skuespillerne i Kaptein Sabeltann-showet brukte en ulovlig laserhanske under flere av sommerens forestillinger. Saken etterforskes nå av politiet. Foto:KRISTISAND DYREPARK,

Han understreker at Dyreparken burde hatt rutiner som sjekker opp i saker som dette, men at de valgte å stole på underleverandøren, som de har brukt til blant annet lys og lyd av «Kaptein Sabeltann»-showene i en årrekke.

– Vi trodde alt var i orden, og er nødt til å se på våre kontrollrutiner for at noe slikt ikke skal skje igjen. Det skal være trygt å besøke våre Sabeltann-forestillinger, sier direktøren som nå forholder seg til politianmeldelsen og den videre etterforskningen.

Ingen gjester av forestillingen skal ha kontaktet Dyreparken på grunn av øyeskader.

VG har vært i kontakt underleverandøren som leverte laserhansken til Kristiansand Dyrepark.

De ønsker ikke å uttale seg om saken før de har snakket med ledelsen i Dyreparken.

Kaptein Sabeltann-skaper Terje Formoe er også informert om anmeldelsen. Han kommenterer saken slik overfor VG:

– Jeg mener vi har fulgt alle regler som finnes i denne saken. Vi har leid disse hanskene fra et firma som sa de hadde godkjennelse. Men Kristiansand Dyrepark må nesten uttale seg i detalj om dette, sier Terje Formoe til VG.

Vil forby

I vår ble forslaget om å forby salg og bruk av sterke laserpekere, som ikke er godkjent av Statens strålevern, sendt ut til høring.

Ifølge Dagens Medisin er ingen av de 18 høringssvarene på helsedepartements nettsider kritiske til innstrammingen av laserpekere.

Fylkeslegen i Aust-Agder, Helsedirektoratet, Helse Stavanger, Oslo kommune og Oslo universitetssykehus stiller bak forslaget.

«Forbudet vil redusere risiko og hindringer for vårt personell i prehospitale tjenester. Forbudet vil trolig også redusere antall øyeskader hos publikum», skriver administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus i sitt svar.

les også

Kaptein Sabeltann ønsker «Pirates»-regissørene lykke til

les også

CANNES DAG 8: Sabeltann vil samle gull i 100 land

les også

Sabeltann med 50 millioner i kofferten: -Elsker lukten av tjære, bartevoks og krutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder