DAGEN ETTER: Dette bildet er tatt dagen etter kommunevalget i fjor høst, da det var klart at Høyre hadde tapt makten.

DAGEN ETTER: Dette bildet er tatt dagen etter kommunevalget i fjor høst, da det var klart at Høyre hadde tapt makten. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Fabian Stang (61): – Jeg gikk på en ordentlig tung psykisk smell

Den tidligere Oslo-ordføreren forteller for første gang om de psykiske problemene han fikk etter å ha gått av.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Under et intervju i Sommeråpent lørdag kveld på NRK forteller Fabian Stang (H) at han har slitt med depresjon og angst etter han gikk av etter åtte år som ordfører i Oslo.

– Da jeg først var ferdig med jobben og hadde tid til meg selv, så fikk jeg en reaksjon og gikk på en ordentlig tung psykisk smell med hard depresjon og angst, sier Stang.

Under intervjuet påpeker Stang selv at folk sikkert er lei av kjendiser som snakker om egen sykdom, men at han tror såpass mange sliter med psykiske lidelser uten å bli forstått, at det er greit at noen av de som har problemer forteller om det.

Høsten 2005 sto Stang frem i VG og fortalte at han for over ti år siden fikk diagnosen depresjon og angst.

– Smerten er så vond

Stang satt som ordfører fra 2007 til 2015. I oktober i fjor overtok Marianne Borgen (SV) som ordfører.

– Det er politikkens vesen at man kjemper inn til siste time i en valgkamp for å bli gjenvalgt, og så blir det litt antiklimaks når man våkner og nesten har fått det til, sier Stang.

2010: – Det er deilig å være forelsket

– Det som skjer når man sliter psykisk, som ikke mange som ikke har opplevd det selv forstår, er at smerten er så vond at hvis du brekker beinet og beinpipene stikker ut, er den smerten moderat i forhold til den psykiske smerten hvis du har det vanskelig.

Stang sier også at han har vært ærlig om sitt sinnelag når folk har spurt han om hvordan han har det.

– Det fine med når man sliter, er at det går over. Nå skal jeg jobbe litt til og komme meg skikkelig på beina, så skal jeg ut jobbe med det jeg virkelig liker, som er politikk.

VG har vært i kontakt Stangs rådgiver Rune Dahl, som henviser til NRK-sendingen, og sier at den tidligere ordføreren ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

2012: Fabian Stang åpnet dørene på julaften

Fikk pris for åpenhet om angst

I 2011 fikk Stang åpenhetsprisen fra organisasjonen Mental helse, for å ha fortalt åpent om sin kamp mot angst og depresjon

En gang var han selv engstelig for å bli stigmatisert på grunn av sin sykdom. Den frykten er han ferdig med.

Første gang Fabian Stang opplevde angsten på kroppen var i 1994, da han satt ombord i et fly. Han fikk et panikkangstanfall, fortalte han i 2005.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Det var en reaksjon uten en åpenbar årsak, men føltes like kraftig som å oppleve en bjørn stå på to ben foran deg. Det var en veldig tøff opplevelse, fortalte Fabian Stang på Godmorgen Norge.

Stang var så dårlig at han ble innlagt i en periode

– Men det er ikke et svakhetstegn å få hjelp for sine psykiske lidelser, sa han den gangen.

Les også: Fabian Stang utsatt for overgrep som tenåring

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder