POSERER: Frp-leder Siv Jensen stilte velvillig opp for VG-fotografen da hun var på handletur på Nordby kjøpesenter i Sverige i april 2012. I handlevognen har Frp-lederen flere avgiftsfrie plastposer.
POSERER: Frp-leder Siv Jensen stilte velvillig opp for VG-fotografen da hun var på handletur på Nordby kjøpesenter i Sverige i april 2012. I handlevognen har Frp-lederen flere avgiftsfrie plastposer. Foto:Espen Braata,VG

Søppelsjefer frykter «Jensen-posen» vil skade miljøet

INNENRIKS

I flere norske byer frykter renovasjonsselskapene at Siv Jensens poseavgift skal skape trøbbel for dem.

Publisert:

Helt siden fredag har Frp og Venstre kranglet om plastposeavgiften. Og Siv Jensen har nektet å la seg kalle «Tante Pose».

Les også: Siv gir avgiftssjokk til folk flest i budsjettforliket

Nå kaster også søppelhåndteringsbransjen seg på.

Må bruke plastposene

I Grenland-kommunene Skien, Bamble, Porsgrunn og Siljan har innbyggerne fått instruks om at de skal bruke handleposen de får i matbutikken som pose til å kaste restavfall i.

I store deler av landet er situasjonen den samme.

Dette er den samme posen som finansminister Siv Jensen innfører avgift på fra 15. mars neste år.

I selskapet Renovasjon i Grenland frykter de nå konsekvensene som «Jensen-posen» vil ha for miljøet.

Posene er bra for miljøet

– Folk er flinke til å gjenvinne og bruke sine plastposer. Da må jeg innrømme at jeg ikke forstår hvorfor politikerne på Stortinget nå ønsker å innføre en avgift på noe som fungerer bra i dag, sier daglig leder Anne Berit Steinseth i Renovasjon i Grenland til VG.

Steinseth sier hun frykter avgiften kan være direkte miljøfiendtlig.

– Vi kan se for oss hvordan søppeldunkene vil se ut dersom folk slutter å bruke plastposer. Vi er avhengige av at folk bruker disse posene til restavfallet sitt. De bidrar til det positive for miljøet. Det kan i verste fall ødelegge sorteringssystemene våre, sier Steinseth.

I april i år utarbeidet Renovasjonsetaten i Oslo kommune et notat om konsekvensene for en fremtidig avgift på plastposer.

Frykter forurensing

I notatet, som også tar utgangspunkt i at avgiften vil gjelde alle typer plastposer, pekes det på en rekke mulige konsekvenser.

Også her er problemene en slik avgift vil skape for renovasjonssystemet tydelig påpekt.

«Forurensninger av kildesortert avfall. Dette vil bety lavere gjenvinningsgrad og lav attraksjonsverdi for avtagere og gjenvinningsvirksomheter. Dårlig emballert restavfall. Dette vil medføre økt feilsortering i anleggene samt minske kvaliteten på sortert avfall» står det i notatet.

Også i Bergen rister de på hodet over avgiften.

– Det meste av husholdningsavfallet håndteres i poser i dag, sier Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap (BIR) til Bergens Tidende.

Blir gjenvunnet

Hun frykter at avgiften vil bli grisete for renovasjonsselskapets ansatte.

– Hvis denne avgiften fører til at flere velger å kaste avfallet løst, er det synd. Det gjelder både for våre ansatte og de som skal rengjøre sine egne bosspann, sier hun.

– Plastposene er ikke noe problem for miljøet i dag. De blir gjenvunnet til strøm og varme, eller til nye plastprodukter. Avgiften kan føre til større utgifter i form av renhold og slitasje og bli et hygienisk problem, sier Havre til Bergens Tidende.

Her kan du lese mer om