FÅR LÆRER-KJEFT: Arbeiderpartiets nestleder og utdanningspolitiske talsperson Trond Giske. Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

Høyre sa ja til fraværs-løsning Ap pekte på

Lærerne: Skuffet over Arbeiderpartiet

Ap mener Utdanningsforbundets modell for fraværsgrense kan være løsningen. Men da Høyre og Frp foreslo den løsningen snudde Ap ryggen til.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes det er veldig merkelig oppførsel fra Arbeiderpartiet. De har gått til valg på at vi skal ha en fraværsgrense i skolen, men de nekter å diskutere hvordan den skal være. De sier bare nei til alt, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) til VG.

Ap sier nei: Har ikke eget forslag til fraværsgrense

Han har ledet arbeidet fra Høyres side på Stortinget etter at SV la inn et såkalt Dokument 8-forslag i Stortinget, hvor de foreslår å stanse innføringen av fraværsgrensen. Med blant annet Ap på laget får SV nå flertall for forslaget.

Foreslo kompromiss - fikk kald skulder

Til VG peker stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) på at Ap gjerne kunne sett på Utdanningsforbundets forslag til fraværsgrense.

Forbundet har foreslått en fraværsgrense på 15 prosent, istedenfor 10 prosent-regelen Høyre har foreslått.

VIL HA FRAVÆRSGRENSE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Frode Hansen VG

Og i dag - bare timer før Aps gruppemøte skulle avgjøre saken - valgte Høyre og Frp å foreslå for Ap at de kan gå for nettopp forslaget fra Utdanningsforbundet.

Er du en skulker? Slik ville den nye fraværsgrensen blitt

Men nå er ikke Ap like begeistret:

«Høyre har inntil nå advart høylytt mot alle andre alternativer. At de kommer med dette i tolvte time er vanskelig å ta seriøst. Men kunnskapsministeren har nå full anledning til å følge opp med en nytt og bedre forslag, hvis de faktisk er interessert i det» skriver Henriksen i en tekstmelding til VG fra Aps gruppemøte.

Lærerne skuffet over Ap

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, sier de flere ganger har gitt Arbeiderpartiet grundige gjennomganger av sin modell.

– Vi har lansert vår modell for Arbeiderpartiet ved flere anledninger. Nå i innspurten har de valgt ikke å støtte vår ordning. Det synes vi er trist, sier Steffen Handal.

– Hva synes du om de valgene Arbeiderpartiet har gjort om fraværsgrensen i dag, og at den nå ikke blir innført?

– Jeg tror det er uheldig. Norsk skole trenger en fraværsgrense. En prøveordning på 15 prosent ville vært et nødvendig kompromiss. Jeg tror også at den følgeforskningen vi foreslo kunne gitt oss ny kunnskap, sier Handal, og legger til:

– Ap er nødt til å bestemme seg for hva de vil. Jeg kan bare anbefale Ap å støtte vår modell. Denne saken har vært godt utredet, og det kommer nok ikke til å komme noe videre hvor vi vet mer uten at vi har forsøkt en slik fraværsgrense.

Hos Norsk Lektorlag er skuffelsen over Arbeiderpartiet nå stor.

– Hele problemet nå er at Ap ikke klarer å si hva de mener. Arbeiderpartiet svikter lærerne nå. De har ikke lyttet til det vi sa under høringen i Stortinget. De har hengt seg opp i nyanser av det vi sa, men ser tydeligvis ikke det store bildet. Det er et samlet Lærer-Norge som støtter en fraværsgrense, med unntak av LO-forbundet, sier leder Rita Helgesen til VG.

Frykter Ap driver politisk spill

Hun mener Arbeiderpartiet nå tar fra lærerne et verktøy de så frem til å ta i bruk.

– Det blir veldig komplisert når Arbeiderpartiet nå skyver fra seg ansvaret for det store fraværsproblemet. I dag må vi vurdere dette skjønnsmessig, og vi har for lite å stille opp med av sanksjoner overfor de elevene som skulker. Vi ønsker klare regler, og Ap bidra nå til å fortsette en situasjon som ikke er god, sier Helgesen.

Hun forstår lite av at Arbeiderpartiet sier de er for en fraværsgrense, men ikke selv kommer med forslag til hvordan den skal være.

– Trond Giske har jo skrevet i boken sin at han ønsker en fraværsgrense. Så jeg forstår ikke helt hva de driver med nå. Det kan jo være at de ønsker å markere seg overfor den sittende regjering. Det er i så fall beklagelig at de ønsker et politisk poeng fremfor å løse et alvorlig problem, sier Helgesen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser at han har gjort et for dårlig politisk håndverk.

– Ap sier selv at Utdanningsforbundets modell er interessant, og den vil jeg gjerne diskutere med Ap. Men nå ser det ut som om Ap kun er opptatt av politisk spill fremfor å følge opp sitt valgløfte om å innføre en nasjonal fraværsgrense. Det er skuffende, sier Isaksen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder