Blakstad-pasient fikk ikke medhold hos sivilombudsmannen

PASIENTEN: – Jeg må bare godta denne avgjørelsen. Det finnes ingen flere klagemuligheter, men jeg er skuffet, sier den kvinnelige pasienten i 20-årene. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

Sykehuset fritatt for ansvar

Kvinnen var psykisk syk da en ansatt ved Blakstad sykehus
innledet et forhold til henne. Nå slår Sivilombudsmannen fast at det var korrekt av Helsetilsynet å frita sykehuset for ansvar.

 • Jorunn Stølan

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er skuffet, men ikke så veldig overrasket. Jeg var forberedt på at det kunne gå slik. Men min oppfatning er at utviklingen av et tryggere helsevesen er umulig med mindre de tar selvkritikk og er åpne for forandring som følge av saker som denne, sier kvinnen i 20-årene i en kommentar.

Kvinnen klaget Helsetilsynets vedtak inn for sivilombudsmannen før sommeren.

Hun mente sykehuset begikk en feil fordi de ikke ba om hennes versjon da den ansatte fortalte en overordnet om rolleblandingen.

– Sykehuset valgte å tro uforbeholdent på det som mannen i 30-årene fortalte, og lot ham bli ved sykehuset etter at forholdet var oppdaget. For meg holdt det på å ende i tragedie, sa kvinnen i et intervju med VG tidligere i sommer.

Mannen ble først avskjediget et par måneder senere, etter å ha hjulpet kvinnen å rømme, og etter å ha hatt seksuell omgang med henne mens bevisstheten hennes var nedsatt etter et selvmordsforsøk.

Heller ikke Helsetilsynet snakket med kvinnen før de fattet sitt vedtak om at saken «ble håndtert på en tilfredsstillende måte av Vestre Viken HF da forholdet ble kjent».

Nå fastslår altså Sivilombudsmannen at Helsetilsynet synes å ha foretatt «en forsvarlig vurdering av saken på riktig rettslig grunnlag».

- Statens helsetilsyn tar sivilombudsmannens vurdering og beslutning til etterretning, og som en bekreftelse på at vår saksbehandling i denne saken har holdt mål, sier Heidi Merete Rudi, assisterende direktør i Statens Helsetilsyn.

«Det kan ikke forventes svar på alle forhold som tas opp i tilknytning til en tilsynssak, som i utgangspunktet er en sak mellom tilsynet og den enkelte helseinstitusjon eller det enkelte helsepersonell. Pasienten eller pårørende er ikke part i tilsynssaken, og har ikke samme rett til en begrunnelse som en part har i en vanlig sak om enkeltvedtak», fastslår sivilombudsmannen i sitt vedtak.

Det var i fjor høst VG avslørte at mannen i 30-årene sommeren 2013 ble avskjediget fra Blakstad sykehus for å ha innledet et seksuelt forholdtil den psykisk syke kvinnen.

Mannen, som ikke har autorisasjon som helsepersonell, er siktet for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med pasienten våren og sommeren 2013.

Saken er fortsatt under etterforskning av politiet.

– Vi venter på noen supplerende opplysninger før saken vil bli oversendt statsadvokaten, sier politiadvokat Helge Vigerust i Asker og Bærum politidistrikt.

Klinikkdirektør Kirsten Hørthe i psykisk helse og rus, Vestre Viken, har tidligere kommentert saken og Helsetilsynets vedtak slik overfor VG:

– Dette er en hendelse som Vestre Viken beklager på det sterkeste, og vi har gått grundig igjennom hendelsesforløpet. Vi tar Helsetilsynets rapport til etterretning.

Flere artikler

 1. Ansatt hadde sex med pasient, sykehuset frikjent av Helsetilsynet: - Sykehuset ba aldri om min versjon

 2. Tiltale: Blakstad-pleier sexmisbrukte pasient og hjalp henne med selvmordsforsøk

 3. Pluss content

  Ansatt hadde sex med pasient - sykehuset frikjent av Helsetilsynet

 4. Helsetilsynet: - Gode nok rutiner

 5. Blakstad-pleier dømt til fengsel etter sex med psykiatrisk pasient

 6. Pluss content

  Mannlig pleier dømt til fengsel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder