Retten skal avgjøre om syke Alkeo (8) får bli i Norge

SKIEN (VG) Albanske Alkeo har en hjernesvulst som vokser og som kan være livstruende. Legen hans håper åtteåringen får opphold når tingretten skal behandle saken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier barnelege Gro Kjersti Storhaug ved Sykehuset Telemark, som har fulgt gutten tett siden han kom til Norge for over to år siden.

– Jeg håper han får bli slik at han får nødvendig behandling, sier Storhaug til VG.

I sommer vedtok Utlendingsnemnda (UNE), to mot én, at Alkeo Kastrioti og resten av familien sendes tilbake til Albania. Forsker Cecilie Endresen har beskrevet landets helsevesen som katastrofalt dårlig.

Utvisningsvedtaket ble klaget inn til domstolene. Saken behandles mandag og tirsdag i Oslo tingrett.

Bakgrunn: Alkeo (8) kastes ut av Norge

Blitt dårligere

En MR-undersøkelse gjort for omtrent en uke siden, viser at tumoren har vokst siden i sommer.

– Svulsten har vokst tydelig, noe som var som forventet, sier Storhaug.

I legeerklæringen som legges frem i retten i dag, skriver Storhaug at Alkeo har regelmessig hodepine i tillegg til oppkast, noe som ikke har vært et problem tidligere.

VG møter familien hjemme i mottaksboligen i Skien, hvor vi først møtte familien i fjor sommer. Da var Alkeo ikledd shorts og løp ute i det fine været. Nå er det vinter, og åtteåringen kommer flere ganger for å sette seg på morens fang.

– Han er mer sliten nå, mer redusert. Han orker ikke leke like mye, og tar ofte pauser på sofaen, sier Storhaug.

– Ikke håp

Mor Dorjana Kastrioti mener det ikke er håp for Alkeo om han sendes tilbake til Albania.

– Det er veldig tragiske og umenneskelige forhold der. Jeg er svært bekymret over å ta med meg Alkeo dit, fordi jeg vet han ikke vil få nødvendig behandling der. Tanken på det gjør meg fryktelig trist, sier hun.

Dorjana poengterer at familien ikke har noe å vende tilbake til: Ikke nettverk, ikke jobb, ikke hus.

Mangler veksthormoner

På grunn av bivirkninger av tumoren beskrives Alkeo som kortvokst. Han er omtrent et hode lavere enn sin tvillingbror, Angelos.

Legen hans har derfor slått fast at han har behov for veksthormoner, noe han ikke får så lenge han ikke har oppholdstillatelse i landet. Han og familien har vært i Norge siden november 2013.

– Sånn som helsevesenet beskrives i Albania, vil han ikke få den hjelpen han trenger der. Jeg skjønner godt familiens fortvilelse. Alkeo trenger veksthormoner og svulsten må følges nøye fremover, sier Storhaug.

Det plager Alkeo litt å være lavere enn de andre, forteller han.

– Noen spør om jeg går i barnehagen. Men det gjør jeg ikke, jeg går i tredje klasse, sier han.

Engasjement

Advokat Bjørn-Erik Serkland fører saken uten kostnad for familien. Han mener at UNE har lagt feil faktum til grunn i vedtaket sitt, og trekker blant annet frem at Alkeos situasjon er blitt betraktelig verre enn hva UNE legger til grunn.

– Jeg tror det går prestisje i dette for UNE. De bruker alle midler for å vinne saken, men vi håper selvfølgelig på å vinne frem, sier advokaten.

Familien har kun opphold i Norge frem til tingretten avsier sin dom, og Serkland beskriver derfor dommen som avgjørende.

Flere har reagert på UNEs vedtak om å kaste ut Alkeo. Leder for Barnelegeforeningen Jan Petter Odden mener det er inhumant og uetisk å sende gutten ut av landet. Jusprofessor Mads Andenæs mener at Utlendingsnemnda ikke tar tilstrekkelig hensyn til barnets beste. Han kaller derfor begrunnelsen fra UNE for dårlig. Også advokat Geir Lippestad har engasjert seg i saken.

Les også: Barnelegeforeningen kommenterer utsendingen av syke Alkeo

UNE: Krevende

VG har vært i kontakt med advokat Håvard Holdø hos Regjeringsadvokaten, som ikke ønsker å kommentere saken. Utlendingsnemnda henviser til sin kommentar fra da saken ble omtalt i sommer.

Fungerende seksjonssjef Silje Dalsbotten Aass uttalte da til VG at situasjonen ikke fremsto kritisk eller livstruende for Alkeo. Hun forsikret om at hensynet til barnets beste er vektlagt i vurderingen.

– Saken har vært krevende, og nemnda har sett momentene på begge sider av saken. Flertallet kom likevel til at innvandringsregulerende hensyn måtte veie tyngst, sa Aass til VG.

En gjennomgang VG har gjort av alle dommene mot Utlendingsnemnda som kom inn til tingretten i 2014, viser at vedtakene i 22 prosent av sakene ble kjent ugyldige.

Dette innebærer at over en femtedel av dem som gikk til sak mot utlendingsmyndighetene, fikk medhold i retten.

Les mer: Afghanske Ismat var mål for Taliban – UNE mente han var trygg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder