MØTTES I 2010: Arne Treholt (t.v) og Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møtes utenfor SVTs lokaler i Stockholm i 2010, etter utgivelsen av Malthe-Sørenssens bok «Forfalskningen». Boken markerte en drastisk omdreining i Treholt-saken.

MØTTES I 2010: Arne Treholt (t.v) og Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møtes utenfor SVTs lokaler i Stockholm i 2010, etter utgivelsen av Malthe-Sørenssens bok «Forfalskningen». Boken markerte en drastisk omdreining i Treholt-saken. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Treholt-avsløringen: NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

NRK-sjef: - Dette er uendelig trist

Geir Selvik Malthe-Sørenssens kilde-juks får hans tidligere arbeidsgivere til å reagere. Nå vil NRK saumfare alle saker der hans navn har vært involvert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Med de avsløringene som nå har kommet frem i VG, er det all verdens grunn for oss til å gjennomgå alle de saker der Malthe-Sørenssen har vært involvert. VG dokumenterer at han mildt sagt har en frynsete troverdighet, sier NRK-programredaktør Lars Kristiansen.

Bli oppdatert! Alt om Treholt-bløffen

Avslørt som bløffmaker

Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har de siste fem årene beskyldt politiet for bevisjuks og forfalskninger i Treholt-saken.

Fredag kunne VG avsløre at han selv har jukset ved å lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han har hatt en hemmelig kilde som skal ha tilgang til viktige bevis i den samme saken.

Malthe-Sørenssen har i en kort kommentar hevdet at opptakene VG har publisert er manipulert. Hans advokat, Jonny Sveen, har sagt at hans klient ikke vil kommentere noen henvendelser fra VG.

Nå vil flere av den tidligere journalistens arbeidsgivere ettergå arbeid han har gjort.

AVSLØRT: Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) er avslørt som bløffmaker i sitt dokumenterte forsøk på å lure advokat Harald Stabell og spiondømte Arne Treholt. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

– Må ettergå alt

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har i perioden 2011 til 2014 fått utbetalt minst 255. 000 kroner fra NRK.

Ifølge NRKs arkiver har Geir Selvik Malthe-Sørenssen jobbet som researcher i NRK Brennpunkt, blant annet på prosjektet «Fedrene» om faren til Anders Behring Breivik som kom i 2011.

Samme år ble han også brukt som hovedkilde i dokumentaren «Treholt-bevisene».

Redaktør Kristiansen opplyser til VG at Malthe-Sørenssen de siste årene har vært leid inn som frilanser.

– Vi må undersøke alle saker der han han ha vært inne med kildearbeid eller dokumentasjon, sier Kristiansen.

– Vet dere allerede nå at det finnes saker hvor dere er lurt?

– Det er for tidlig å si noe om. Dette er ikke et arbeid som er gjort unna på en helg. Når vi ser hvordan han har klart å lure andre dyktige samfunnsaktører, så kan ikke jeg utelukke at vi også har blitt lurt. Dette må vi undersøke nærmere, sier Kristiansen.

Les også: Treholt: Jeg forsøker å forstå hva som var Malthe-Sørenssens motiv

NRK Brennpunkt-redaktør: -Uendelig trist

Odd Isungset, prosjektleder i NRK Brennpunkt, uttrykker også skuffelse over informasjonen VG har avslørt.

Se dokumentaren som dokumenterer Treholt-bløffen:

– Dette er uendelig trist i grunn, både for Treholt og Stabell, men også for journaliststanden som sådan. Heldigvis så blir det belyst gjennom VGs journalistikk, som kan være med på å bygge opp tilliten igjen, sier Isungset.

Isungset kom inn i jobben etter at Malthe-Sørenssen sluttet i NRK. De har hatt kontakt ved noen anledninger de siste årene, da sistnevnte forsøkte å selge inn saker som frilanser til NRK Brennpunkt. Ingen av sakene er blitt kjøpt inn.

VG-spesial: Geir Malthe-Sørenssen avsløres for juks

– Svært trist

Tor Strand, redaktør i ABC Nyheter, ansatte Malthe-Sørenssen i et 50-prosents vikariat i 2011. Resten av tiden brukte journalisten på jobben som privatetterforsker.

– Det har vært en del runder rundt ham de siste årene som ikke har vært helt bra, og dette gjør det enda verre, sier Strand.

Få med deg: Dette er Treholt-saken

Strand er likevel godt fornøyd med jobben Malthe-Sørenssen gjorde for nettavisen.

– Han var en dyktig reporter, og det var derfor jeg ansatte ham. Han jobbet hardt og godt mot flere miljøer, og jobben var dokumentert.

Hans umiddelbare reaksjon er at det vil være naturlig for ABC Nyheter å gå gjennom sakene Malthe-Sørenssen har produsert for dem.

– Det vil være naturlig å gå inn å se for sikkerhets skyld, men først må vi danne oss en oversikt. Det er likevel viktig å understreke at det ikke har vært noen kontroverser eller reaksjoner fra kilder som går på noe kritikkverdig rundt hans arbeidsmetoder, sier Strand, som i en årrekke arbeidet som journalist i VG.

Malthe-Sørenssens tidligere arbeidsgiver medgir at han er skuffet.


– Jeg kan ikke forstå hva som eventuelt har vært drivkraften hans for å gjøre dette. Han har kastet bort mye tid og håp til de menneskene han eventuelt har lurt, sier han.

Nettavisen: – Har ikke noe med oss å gjøre

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, er overrasket over VGs avsløringer om Malthe-Sørenssen, som frem til 2009 var nyhetsredaktør i nettopp Nettavisen. Mens han var ansatt i sjefsstillingen, i mars 2006, skal den anonyme kilden som dannet grunnlaget for boken «Forfalskningen» ha kontaktet Malthe-Sørenssen, ifølge ham selv.

– Forholdene som er lagt fram er helt ukjente for meg. Jeg husket alltid Malthe-Sørenssen som en dyktig krimreporter med gode kilder, sier han.

– Det var aldri noen grunn til å tvile på disse kildene?

– Nei, vi hadde aldri noen grunn til å mistenke noe som helst. Han har hatt en lang karriere som krimreporter, sier Stavrum.

Leder av Gjenopptagelseskommisjonen: – Ikke overrasket

Han legger videre til at det ikke vil bli aktuelt for Nettavisen å gå gjennom sakene fra Malthe-Sørenssen i hans tid i mediehuset.

– Det er syv år siden han jobbet i Nettavisen. Siden det har han jobbet i andre medier, så jeg oppfatter ikke at dette har noe med oss å gjøre, sier han.

Norsk Presseforbund: Reiser noen dilemmaer

Generalsekretær i Norsk Presseforbund og ektefellen til Gunnar Stavrum, Kjersti Løken Stavrum, mener at saken er av stor offentlig interesse, men at VGs avsløringer også reiser noen prinsipielle spørsmål.

– Jeg mener denne saken etterlater en uro over i hvilken grad vi blir overvåket av politiet i Norge – og hva informasjonen brukes til. Jeg synes denne saken reiser flere spørsmål, som hva politiet bruker overskuddsinformasjon til når de har rettens kjennelse til å overvåke i en annen sammenheng, sier hun.

Torry Pedersen: Derfor publiserer VG lydopptakene

Hun mener saken står igjen med en del ubesvarte spørsmål.

– Vi er opptatt av kildevern og ytringsfrihet i overvåkningens tid – og derfor også innenfor hvilke rammer politiet driver overvåkning, sier Løken Stavrum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder