KLOKKEN TIKKER: Riksmekler Nils Dalseide (i midten) forsøker å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h) i årets hovedoppgjør. Fristen for meklingen er midnatt natt til søndag.
KLOKKEN TIKKER: Riksmekler Nils Dalseide (i midten) forsøker å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h) i årets hovedoppgjør. Fristen for meklingen er midnatt natt til søndag. Foto: VIDAR RUUD NTB Scanpix

Lønnsoppgjøret: - Dette er ingen aprilspøk

INNENRIKS

Ett døgn før meklingsfristen går ut, står partene langt fra hverandre. LO innkaller til ekstraordinært ledermøte søndag kveld.

Publisert:

Fredag 1. april gikk det ut en melding til LO-sekretariatet om at de innkalles til ekstraordinært sekretariatsmøte søndag kveld. Eneste tema: Lønnsoppgjøret. Organisasjonsleder Kine Smith Larsen innleder for sikkerhetsskyld slik:

«Først og fremst: Dette er ingen aprilspøk».

Det betyr at LOs ledelse og forbundsledere samles etter at frontfagsoppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri er over søndag.

Ved midnatt natt til søndag skal meklingen mellom frontfagene i årets hovedoppgjør være over.

Er noen bedrifter i ditt nærmiljø rammet? Sjekk her (ekstern lenke)

Vel ett døgn før meldes det om nerver og stor avstand mellom partene.

23. mars skrev VG at Fellesforbundet og Norsk Industri - som leder an i årets frontfagforhandlinger i privat sektor – var i ferd med å bli enige om en plan for pensjon, hvor de store pensjonsspørsmålene løftes over til LO og NHO.

Les også: Brudd i frontfagsmeklingen

De planla å sende et brev til LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund, hvor de bes ta initiativ til og ansvaret for å finne felles løsninger på pensjonsutfordringene, inkludert arbeidet med å evaluere Avtalefestet pensjon (AFP) neste år.

Det brevet er de ennå ikke blitt enige om og meklingen fremstilles som langt vanskeligere enn man trodde.

Null er tull: De fleste kan få mellom 11.000 og 18.000 kroner i lønnsøkning

Det mekles tema for tema hvor ulike grupper har ansvar for lønnstillegg, pensjon, minstelønn, arbeidstid og offshoretillegg, som er noen av de vanskeligste temaene.

Kilder sier sjansen er stor for mekling på overtid søndagsnatten. Fortsatt er signalene at det er større sjanse for at de blir enige, enn at det blir streik.

Fellesforbundet tar eventuelt ut 26000 medlemmer i streik i 800 bedrifter fra klokken 0600 søndag morgen.

Her kan du lese mer om