Høyesterett: PST får ikke se Rolfsen-opptak

INNENRIKS

HØYESTERETT (VG) Landets øverste domstol har bestemt at PST ikke får se opptakene av en terrorsiktet Oslo-mann (18) som tilhører filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Publisert: Oppdatert: 08.02.16 07:24

Det ble klart da Høyesterett avsa dom i saken fredag ettermiddag.

Landets øverste domstol var fullsatt av advokater og presse under domsavsigelsen – som filmskaperen selv dokumenterte med eget kamerateam.

– Det ble full seier på alle punkter. Det er strålende, sier Rolfsens advokat, Kim Gerdts.

– Streng avgjørelse

Førstestatsadvokat Jan Glent mener Høyesterett aldri tidligere har gått så langt i å beskytte journalistenes kildevern som i denne saken, og mener det er en streng avgjørelse utfra EMDs praksis.

Han mener avgjørelsen vil utvide kildevernet. Påtalemyndigheten la ned subsidiær påstand om å få se materialet med kjente kilder. Glent er overrasket over at ikke avslaget på påtalemyndighetens subsidiære påstand ble begrunnet bedre.

– Hva slags konsekvenser får avgjørelsen for ettforskningen av straffesaken mot Ubaydullah Hussein?

– Vi har ikke sett materialet, så det er vanskelig å si hvilken betydning det har. Men man vil aldri få vite om det ligger avgjørende bevis i materialet. Erfaringsmessig er det det helhetlige bildet som er avgjørende i disse sakene, sier Glent til VG.

Filmskaperen: Det har vært tøft

På en egen pressekonferanse på Stopp Pressen takket filmskaperen alle som hadde hjulpet ham på veien siden tre etterforskere fra PST kom hjem til ham i sommer og tok beslag i minnepenner og harddisker som inneholder opptak fra en dokumentar om islamistmiljøet i Norge.

– Det er noe som har gått inn på meg dette her. Det har vært tøft, det kan jeg si. Dette betyr at jeg nå kan fortsette å lage filmen. Jeg er en filmskaper og tror på å fortelle histortier for å fotelle noe mer om samfunnet, sier Rolfsen.

Filmskaperen mener imidlertid at PSTs ransaking allerede har skadet dokumentarfilmen som etter planen skal vises på NRK i januar neste år.

– Jeg er usikker på om jeg får alle kildene til til å stille opp likevel, men det blir betydelig lettere nå som vi har vunnet. Jeg gleder meg til å vise filmen til alle sammen, sier Rolfsen.

Rolfsen er tydelig på at denne saken harhandlet om noe mer enn bare filmen han produserer.

– Den har også handlet om det prinsipielle, men da det skjedde, så var jeg ikke klar over alvorlighetsgraden, sier han.

De aktuelle opptakene er på 6-8 timer og viser blant annet en mann (18) fra Oslo på vei til Landvetter flyplass i Gøteborg sammen med islamisten Ubaydullah Hussain. 18-åringen ble pågrepet på flyplassen om morgen 8. juni og siktet for forsøk på å slutte seg til Islamsk Stat (IS) i Syria og Irak.

Nekter skyld for terror

PST mener 18-åringen var på vei til det borgerkrigsherjede landet da han ble tatt.

Ubaydullah Hussain ble på sin side siktet for terrorrekruttering i høst. PST mistenker at han rekrutterer Syria-farere fra Norge.

Begge nekter straffskyld etter siktelsen.

Les også: PST: Avlyttet islamister før razzia hos filmregissør

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen klaget PST inn for domstolen etter at etterforskerne hadde tatt med seg beslaget av det upubliserte materialet – men han tapte både i tingretten og i lagmannsretten.

– Blitt tatt på alvor

Begge instansene ga PST medhold i at de kunne få se gjennom opptakene som en del av den pågående etterforskningen mot de to terrorsiktede mennene – men en enstemmig Høyesterett satt avgjørelsene til side.

– Jeg ser på intervjuer av meg selv fra den gangen hvor jeg uttaler at jeg var sjokket, og jeg var sjokket. Men en tydelig stemme fra presse-Norge vekket meg, sier Rolfsen.

Filmskaperen er i tvil om han hadde klart og våget og tatt kampen alene.

– Det å føle seg som en del av noe større har vært viktig for meg. Det å føle at man blir tatt på alvor av et samlet presse-Norge, som ikke har fritatt meg fra å bli gransket, men sett det prinsipielle. Det har vært viktig, sier Rolfsen, som var glad da redaktørforeningen kom inn i saken med det han omtaler som «kavaleriet».

– Jeg var hele tiden klar på at jeg måtte gjennomføre dette, og i dag ser jeg at det var verdt det.

Høyeserett er krystallklar i sin begrunnelse på at filmskaperens prosjekt er i kjernen av undersøkende journalistikk.

«Det griper fatt i et sentralt og presserende samfunnsproblem hvor allmenheten og myndighetene har behov for kunnskap og innsikt. Undersøkelsene er gjort mulig fordi Rolfsen har en særlig og tillitsbasert tilgang til et lukket islamistisk miljø. Jeg legger til grunn at et effektivt kildevern er helt avgjørende for at filmen kan realiseres.», skriver Høyesterett i avgjørelsen.

Les også: PST: 12 grunner til granskning av Rolfsens filmmateriale

– Kildevernet er styrket og utvidet

Advokat Kim Gerdts har representert filmskaperen siden de to møttes på en benk på Briskeby i Oslo en sommerdag etter ransakingen.

– Jeg sa til Ulrik at «dette er en kamp du skal ta, og du må til Høyestrett». DEt har vært en god reise og en lærerik reise. Og det er en sann fornøyelse å føre saken frem til avgjørelsen i dag, sier Gerdts på pressekonferansen.

Kommentar: Journalisters fortrolige rom

Advokaten mener Høyesteretts enstemmige avgjørelse er en kopi av hans egen prosedyre.

– Vi ser nå en ytterligere styrking og utvidelse av kildevernet – spesielt for upublisert materiale. Det er et steg i riktig retning, sier advokaten.

– Stolt av Høyesterett

Les også: Ubaydullah Hussain kritisk til PST-beslag

Advokat Vidar Strømme ved advokatfirmaet Schjøtt ble engasjert av Norsk redaktørforening som partshjelper for filmskaperen. Han mener det hadde vært en tragedie om resultatet hadde gått i PSTs favør.

–Jeg tror man kan sette to streker under svaret på spørsmålet om vi kan stole på pressen og om vi kan stole på domstolen. Kildevernet er solid, og det er grunn til å være stolt av Høyestrett, sier Strømme på pressekonferansen.

– Saken er vunnet med veldig stor margin. Det er en stor dag for pressen, Ulrik og kildevernet. Det var aldri tvil om at de var underlagt kildevernet, fortsetter Strømme.