Spesialenheten åpner for ny sladding

Løken Stavrum: – Mest overdrevne sladdingen jeg har sett

Videoen av basketaket på legevakten der Are Stedt (35) døde i 2012, er godt sladdet. Litt for godt, mener flere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var 29. november 2012 at Are Stedt oppsøkte Sentrum politistasjon fordi han følte seg forfulgt. 35-åringen, som var diagnostisert med paranoid schizofreni, ble kjørt til legevakten i Storgata av to kvinnelige politibetjenter.

Hele historien om Are: Døden på Oslo legevakt (VG+)

På grunn av en skjebnesvanger misforståelse knyttet til Stedts schizofreni, trodde politiet at han var et kriminelt gjengmedlem, og mente det var utrygt å la ham gå. Stedt hadde etter 40 minutters venting ytret ønske om å forlate legevakten.

Han ble holdt igjen, og et basketak oppstod mellom Are og politibetjentene. En ambulansesjåfør grep inn for å hjelpe politibetjentene. Han la Are med magen mot gulvet og klemte armen om halsen hans. Da han slapp hals grepet etter 58 sekunder, var Are død eller døende.

Ambulanseekspert om halsgrepet: – Vi lærer ikke dette i utdanningen

Legevaktens overvåkningskamera fanget hele hendelsen. Men Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten har ikke ønsket at media skal få innsyn i videoen.

Riksadvokaten konkluderte i mai 2014 med at ingen har gjort noe straffbart i saken.

– Mest overdrevne sladdingen jeg har sett

Presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum er blant dem som reagerer sterkt på hvordan Spesialenheten for politisaker sladdet overvåkningsvideoen før de utleverte den til pressen.

– Det er mange måter å sladde på, og dette er det mest overdrevne jeg har sett noen gang. Det er vanskelig å gjøre en vurdering av det som skjer når det er lagt kjempestore bobler på hodet til alle, sier Løken Stavrum, som har fulgt saken tett.

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening var med som partshjelpere under Høyesteretts behandling av saken. Hun viser til avsnitt 73 i Høyesteretts kjennelse om offentliggjøring av videomaterialet:

«Saken har stor allmenn interesse. Riktignok er den ikke av samme politiske- og historiske viktighet som Treholtsaken, men den reiser til gjengjeld tilbakevendende og prinsipielle spørsmål knyttet til bruk av statens tvangsmakt. Dette problemkomplekset må sies å ligge i kjernen av pressens kontrollerende «watchdog»- funksjon, og da særlig i et tilfelle hvor maktbruken ble fatal.»

DØDE: Are Stedt (35) ble kvalt til døde på legevakten etter en misforståelse i november 2012. Foto: Privat ,

– Når politiet sladder videoen på denne måten, er det ikke lenger mulig for pressen å utøve den oppgaven Høyesterett har sagt at den skal kunne utøve i denne saken, mener Kjersti Løken Stavrum.

Foreldrene: – Vi ønsker åpenhet om hvordan Are døde

Også foreldrene til Are Stedt har ytret et ønske om ny sladding av videoen.

– Jeg fikk småsjokk da jeg så den. Jeg har sett den usladdede videoen fra to sider. Da ser du hvordan alt skjedde, men her ser du nesten ingenting fordi den er sladdet. Jeg ble veldig skuffet, for å være ærlig, sa mor Vivi Stedt til VG tirsdag.

Følger opp kritikken

Leder Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker forteller at selve sladdingen av videoen er utført av firmaet Allvis Media AS på oppdrag fra Spesialenheten. Vurderingene underveis er det selvsagt Spesialenheten som har gjort.

– Vi har valgt en metodikk med slike bobler for å hindre gjenkjenning, forklarer han.

Når kritikken fra både Presseforbundets generalsekretær og den avdødes familie nå kommer, er Presthus åpen for å se på nye muligheter.

– Hvis det finnes muligheter for å gjøre dette annerledes, uten å gå på tross av de involvertes anonymitet, er vi villige til å se på det over jul.

ÅPEN: Leder for Spesialenheten Jan Egil Presthus vil ikke utelukke at de kan se på muligheten for ny sladding av videoen som viser Are Stedts død på legevakten i 2012. Foto: Terje Bringedal , VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder