BRRRR: En mann i Trondheim tok skøytene fatt på Jonsvatnet i forrige uke. Sprengkulden vil ifølge ekspertene fortsette utover uken. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Ny rekord i kulda: Aldri brukt så mye strøm som i dag

På morgenkvisten onsdag brukte nordmenn mer strøm enn det vi noensinne har gjort tidligere.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er bikkjekaldt flere steder i landet og nå melder Statnett at det ikke bare er kulderekorder som blir slått.

Mellom klokken 08 og 09 onsdag morgen kom det norske strømforbruket opp i 24.190 megawattimer, noe som er en ny rekord. Det er cirka 24 millioner kilowattimer og tilsvarer altså forbruket til 24 millioner 1000-watts panelovner i én time.

– Det er kaldt og dermed må det ekstra mye strøm til når folk skal varme opp hus, kontorer og andre bygg, konstaterer Øivind Rue, konserndirektør i Statnett, i en pressemelding.

«I Norge har det aldri før blitt brukt så mye strøm i løpet av en time som i formiddag», skriver de. Konserndirektøren mener også strømprisene bidrar til at nordmenn skrur opp varmen litt ekstra.

– I Norge er det vanlig å bruke strøm til å varme opp rom, og forbruket går derfor naturlig opp når temperaturen går ned. I tillegg har prisene på strøm nå i en lang periode vært forholdsvis lave, slik at store og små forbrukere bruker strøm fremfor andre alternativ de kan ha.

Skalk lukene: Sprengkulden fortsetter!

#vgvinter: Send oss ditt vinterbilde

Verdens varmeste år

Mens man hutrer i kulda er det samtidig verdt å nevne at 2015 var verdens varmeste år noensinne siden NASAs målinger begynte.

I fjor lå temperaturen ved jord- og havoverflaten i snitt 0,9 grader over det globale gjennomsnittet for det 20. århundret, ifølge amerikanske forskere ved NASA og den offentlige forskningsinstitusjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

En langsiktig trend med menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño får skylden for stigningen.

– Vi ville ikke fått temperaturrekorden uten den langsiktige trenden, sier Gavin Schmidt, som leder NASAs Goddard Institute for Space Studies.

Iskaldt isbad i Bærum: Her bader han naken i januar

Fortsatt kaldt de neste dagene

Den kalde temperaturen hjemme i Norge vil vedvare de neste dagene, ifølge Meteorologisk Institutt.

Mot helgen forventes det at temperaturen vil stige igjen, i første omgang på Vestlandet, før mildværet kommer til resten av landet.

Et NSB-tog på vei fra Kristiansand til Oslo ble stående fast ved Herefoss i Aust-Agder, da det mistet strømmen i kulda tidligere i dag, melder NTB.

Et annet tog som ble sendt til stedet, hvor det ble målt 26 kuldegrader, ble også stående fast. Nå er strekningen stengt inntil videre.

Akutt luftforurensing

Kulda har også ført til en uvanlig akutt luftforurensing flere steder i Norge. Situasjonen har blant annet ført til at barn med astma har blitt oppfordret til å holde seg innendørs.

Nordmenn trenger imidlertid ikke bekymre seg for noen strømkrise med det aller første, opplyser Rue i Statnett. Han sier at den samlede produksjonen fra norske kraftverk er høyere enn det totale forbruket.

– Det er forholdsvis mye vann «på lager» i norske vannmagasiner, slik at kraftprodusentene har mulighet for å ha en jevnt høy kraftproduksjon.

Seks råd til kalde nordmenn: Slik takler du kulden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder