EN FARS HISTORIE: I den røde boken i midten av bildet er Jens Breivik sine ord om sønnen og 22. juli. Foto:BJØRN-MARTIN NORDBY,VG

Breiviks far gir ut boken «Min skyld?»

Jens Breivik: «Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?»

Har samarbeidet med «mystisk forfatter»

Forlagssjefen: - Det har vært kontakt mellom far og sønn

Boken til Jens Breivik (78), Anders Behring Breiviks far, kommer ut i oktober.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ble bekreftet på Juritzen forlag sin pressekonferanse om høstens boknyheter onsdag morgen.

- Dette er egentlig ikke en pressekonferanse for Jens Breivik-boka, men vi skal selvfølgelig snakke om den, sa forlagssjef Arve Juritzen i starten av pressekonferansen.

Han startet deretter å snakke om noen av de andre bøkene, før han på ny vendte tilbake til Jens Breiviks bok «Min skyld? En fars historie».

- «Jeg føler skyld. Og jeg føler ansvar. Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?», leste Juritzen fra boken.

- Selvkritisk og ærlig

- Dette er på en måte kjernen i denne boken. Vi tror vi er blitt kjent med Jens Breivik gjennom rettssaken, media og andre bøker. Men han har blitt fremstilt veldig negativt, som en dårlig far og ektemann, sa Juritzen.

Ifølge forlagssjefen er ikke boken et oppgjør med det som er blitt skrevet og sagt om Jens Breivik.

- Det er en selvkritisk og ærlig fortelling om hans rolle i massedrapsmannens oppvekst. Jeg er veldig imponert over hvordan han stiller seg selv til veggs, sa Juritzen under pressekonferansen.

Ifølge forlagssjefen er det også fortellingen om hvordan dagene etter 22. juli var for faren til massedrapsmannen, og om Jens Breivik sin frykt for å være i Norge i dag.

Sønnen har ikke bidratt

- Boken er skrevet sammen med en medforfatter, hvis navn vi ikke går ut med. Forfatteren ønsker å få ro til å ferdigstille boken, som vil komme ut i oktober. Den mystiske forfatteren er det vi som har bidratt med, sa Juritzen.

- Har Anders Behring Breivik fått lese gjennom manus? spurte VG.

- Nei, det er helt uaktuelt.

Juritzen bekreftet imidlertid at det har vært kontakt mellom far og sønn underveis i prosessen, uten å ville gå noe nærmere inn på det.

- Har Anders Behring Breivik bidratt til boken?

- Nei.

FORLAGSSJEF: Arve Juritzen holdt onsdag morgen en pressekonferanse der han blant annet fortalte om boken til Jens Breivik. Foto:BJØRN-MARTIN NORDBY,VG

Ordknapp

Da P4 meldte om bokutgivelsen tirsdag, ville hverken forlaget eller Jens Breivik selv bekrefte eller avkrefte.

Da VG ringte ham tirsdag formiddag, var han svært ordknapp.

- Hva kan du si om denne boken?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Skal du gi ut bok?

- Ingen kommentar, gjentok han, og la på.

Da VG ringer igjen onsdag morgen, etter at forlaget har bekreftet utgivelsen, sier Jens Breivik at han fortsatt ikke ønsker å kommentere, og viser til forlaget.

- Sterkt møte

I 2012 bekreftet han overfor VG at han hadde begynt å skrive om sønnen.

- Det er riktig at jeg skriver om dette, og det har jeg gjort en stund. Men jeg vet ikke om det blir noen bok av det. Jeg har ikke bestemt meg, skrivingen har vært mest for min egen del, sa han.

Ifølge Arve Juritzen var de ett av forlagene som mottok et manus fra far Breivik i 2012. Da mente de at det ikke var noe de kunne gi ut.

- Men vi møtte Jens Breivik, og det var sterkt. Vi syntes han hadde en historie som burde komme ut. Jeg synes det er rart at ingen andre (forlag, journ. anm.) så at dette var viktig stoff, sa Juritzen under onsdagens pressekonferanse.

- Synes det er vanskelig å være i Norge

Etter pressekonferansen fortalte Juritzen til VG at han selv møtte Jens Breivik.

- Det var en veldig varm og stillfaren bestefarskikkelse som det var veldig lett å få gode følelser for.

Jens Breivik bor i Frankrike, men ifølge forlagssjefen har han vært i Norge i forbindelse med bokprosjektet. Om han kommer til Norge i forbindelse med selve utgivelsen, er ennå usikkert.

- Jens Breivik synes det er vanskelig å være i Norge. Det er noe han skriver mye om i boken, så vi får se hvordan det går, sier Juritzen til VG.

Gjorde vurdering

Ifølge forlagssjefen har profesjonell skrivehjelp gjort at det er blitt en annen kvalitet på fortellingen og fremstillingen enn i det manuset Jens Breivik først sendte til forlagene.

Juritzen fortalte også under pressekonferansen at forlaget har gjort en vurdering rundt om det er riktig å gi ut denne boken, av hensyn til de som var involvert 22. juli, pårørende og etterlatte.

- Men vi har kommet til den konklusjonen at det er vår jobb som journalister og som forlag å få ut mest mulig informasjon om det som skjedde, slik at man får et totalbilde for ettertiden.

Tror Breivik vil lese boken

Tirsdag var onsdagens lansering av boken helt ukjent for Tord Jordet, en av advokatene som representerte Breivik under 22. juli-rettssaken.

- Jeg har først fått kjennskap til bokutgivelsen etter at mediene tok kontakt med meg i går, sier Jordet til VG etter at bokutgivelsen er bekreftet.

Advokaten sier at det er viktig å få vite om innholdet i boken.

– Det er min antagelse at min klient vil ha interesse av å lese boken, sier Jorden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder