Slik herjet ekstremværet «Tor»

Glassveranda falt ned i Sandnes

Hustak forsvant i Fosnavåg

9000 husstander fortsatt strømløse

Orkanen Tor tok godt for seg fredag kveld og natt til lørdag. I Fosnavåg blåste taket av en firemannsbolig. Ekstremværet førte også til tre personskader, båter som slet seg, knekte telefonstolper og garasjetak som løsnet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var spesielt de værvante innbyggerne langs vestlands- og trøndelagskysten som fikk føle Tors herjinger.

Les også: Tor stenger flere veier

I Fosnavåg sentrum i Herøy på Sunnmøre ble beboerne i en firemannsbolig utenfor sentrum evakuert etter at vinden reiste med hustaket. Men det er ikke meldt om personskader.

SEND OSS DINE BILDER AV EKSTREMVÆRETS HERJINGER

Glassveranda løsnet

Operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt forteller at orkanen først og fremst har rammet gjenstander og bygninger.

Les også: Gårdbrukere opplevde flyvende fjøstak for andre gang

– Fra klokken 15 i går har vi hatt 17 vindrelaterte forhold. Det gjelder nedblåste lysmaster, gjerder, tak, skilt, plater og vinduer.

Ekstremværets herjinger: Her river Tor ned sjøboden

– Blant annet var det et vindu som falt redd ned fra en blokk i fjerde etasje i Bryne, og ned på torget. Der var det folk, men ingen ble skadet, forteller Solheim.

Sett denne? Her blir VGs Tor tatt av «Tor»

I nabokommunen Sandnes kunne det gått riktig ille.

– En innglassert veranda løsnet og blåste over til naboen før den traff en bil. Det har ikke vært noen meldinger om personskader. For oss i Sør-Vest har det kun vært et obs-varsel, ikke et ekstremvarsel, presiserer operasjonslederen.

Lysefjordbroen var stengt, men den er åpnet igjen nå.

150.000 var uten strøm

Minst tre personer ble skadet i uværet og rundt 150.000 mennesker var uten strøm. De skadde personene ble fraktet til Førde sentralsykehus etter at taket på en garasje ble revet av, melder avisen Firda.

I morgentimene lørdag var det stadig flere som hadde fått igjen strømmen, ifølge kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE.

Klokken 10 lørdag morgen var det rundt 9000 husstander som fortsatt var uten strøm.

– Tallet på strømløse går stadig nedover. De fleste har fått igjen strømmen, noen husstander i Hordaland og andre steder på Vestlandet er fortsatt uten strøm, men tallet er altså fallende, sier Hillestad til VG.

Det er trefall og ledninger som har slått mot hverandre som har forårsaket en del av strømbruddene. I hele natt er det jobbet med å rydde skog der trær har falt ned over strømlinjene, ifølge Hillestad.

På det meste var 60.000 husstander, eller rundt 150.000 mennesker uten strøm. Hillestad tør ikke love når de resterende 9000 husstandene vil få strømmen tilbake.

– Det er vanskelig å si. Det er fortsatt mye uvær i fjellet, og mye arbeid gjenstår, sier Hillestad til VG.

– Strømutfallene under ekstremværet Tor har minnet oss på hvor avhengige vi er av strøm, og mange mennesker har opplevd krevende situasjoner. Nettselskapene har hatt høy og god beredskap, og det har vært fint å se hvordan selskapene og deres ansatte har stått på for å begrense virkningene av Tor, sier Ingunn Åsgard Bendiksen, avdelingsdirektør i NVE.

Gigantskip slet seg

På Sunnmøre slet et stort offshore- og supplyfartøy seg under bygging i orkanen som herjet fredag kveld. Ved midnatt var det kontroll på skipet, og mannskapet var i ferd med å fortøye det. Da meldte vakta ved verftet Vard Brattvåg, der skipet ligger, at den verste stormen hadde passert og var på vei nordover.

Fredag og natt til lørdag var det ekstremvær i til sammen ni fylker. For alle disse fylkene anses ektremværet og ha passert lørdag morgen.

Fortsatt blåser det full storm i Nord-Trøndelag og periodevis i Nordland. Vinden vil etterhvert avta til sterk kuling.

Så langt har ikke politiet i fylkene der stormen vil være verst lørdag morgen, måttet rykke ut til noen alvorlige hendelser.

TOR TOK TAK: Morten Iversen og Anna Olsson på Fanahammeren i Bergen slet med å holde seg på beina da orkanen tok tak fredag kveld. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder