GRØNLANDSISEN SMELTER: Hvis smeltingen av Grønlandsisen fortsetter i samme tempo som nå vil radioaktivt avfall fra den kalde krigen lekke ut i Arktis. Her fra sørsiden av Grønland fra 2009. Foto: Reuters

GRØNLANDSISEN SMELTER: Hvis smeltingen av Grønlandsisen fortsetter i samme tempo som nå vil radioaktivt avfall fra den kalde krigen lekke ut i Arktis. Her fra sørsiden av Grønland fra 2009. Foto: Reuters

Radioaktivt avfall kan slippes ut i Arktis når Grønlandsisen smelter

Amerikanerne som dumpet radioaktivt avfall i Grønlandsisen forutså ikke global oppvarming- nå trues Arktis av disse miljøgiftene.

Inger Lise Hammerstrøm
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hvis smeltingen av Grønlandsisen fortsetter i samme tempo som nå vil radioaktivt avfall fra den kalde krigen lekke ut i Arktis, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Avfallet det er snakk om har opphav i Camp Century, som ble opprettet på nordvestsiden av Grønland i 1959.

Campen var en del av USAs forskning på mulighetene for å bygge mobile atombombemissiler under den arktiske isen, det opplyste representanter for Universitetet i Zürich ifølge Reuters.

Les også: Strålevernet: – Beredskap mot radioaktivitet like viktig som før Tsjernobyl

Studien som er ledet av universitet i York i Canada og universitetet i Zürich, estimerte det forurensende avfallet i campen til å bestå av 200.000 liter med diesel og kjølevæske fra en radioaktiv generator som produserte strøm.

Avfallet ligger på 35 meters dyp, men forskerne er redd det ikke er lenge til isen smelter såpass at avfallet blir eksponert.

–Klimaendringer kan reaktivere det farlige avfallet man hittil har trodd ville forbli begravet under Grønlandsisen, lyder en uttalelse fra universitetet i Zürich til denne ukens utgave av forskningstidsskriftet Geophysical Research Letters.

Les mer: Skjebnerapport om Grønlandsisen

Bellona: – Amerikanerne må rydde opp

Konsekvensene vil ifølge William Colgan som ledet studien – og er klima- og isforsker ved universitet i York, være at miljøgiftene går ut i miljøet og forstyrrer økosystemet i nærmiljøet.

Daglig leder i miljøorganisasjonen Bellona, Nils Bøhmer har hovedfag i kjernefysikk.

Han peker på at Arktis er et sårbart område og at økosystemet her vil ta større skade av miljøgifter enn områder med varmere klima.

Les også: Mye radioaktivitet i naturen i år

–Organismene som lever i Arktis er mer utsatt enn de som lever i varmere strøk. Så konsekvensene her vil være større. Dessuten er Barentshavet en av de viktigste fiskeområdene i verden, en stor del av fisket fra Danmark, Norge og en lang rekke andre land foregår her. Så her bør amerikanerne rydde opp sier Bøhmer.

Studien viser at det vil være ekstremt kostbart å forsøke å fjerne avfallet nå.

Forskerne anbefaler derfor å vente til isen har smeltet såpass at avfallet er eksponert før tiltak for å fjerne det iverksettes. Forskerne anslår at det vil ta 70–80 år før det blir aktuelt.

Les også: Aldri har Grønlandsisen smeltet mer enn i 2010

Bør sette av penger til opprydning

Bøhmer mener amerikanerne bør opprette fond så de har råd til å betale regningen for opprydningen når den tid kommer.

– Det har vært flere tilfeller der de ansvarlige for opprydningen plutselig ikke har hatt penger når tiden har vært inne for det. Derfor er det mest fornuftige amerikanerne nå kan gjøre å sette av penger til opprydding i et fond, sier han og legger til.

–Det er generasjonen som har forurenset som skal rydde opp, det blir feil å vente i 70 år før man tar de økonomiske konsekvensen.

– Kan det tenkes at det på det tidspunktet er blitt utviklet bedre metoder for behandling av radioaktivt avfall?

– Selve radioaktiviteten er en fysiske betingelse og den vil være der også om 70 år, men det kan være at det kommer bedre rensemetoder som gjør oppryddingen mer effektiv, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder