IKKE FERDIG SIKRET: Justisminister Anders Anundsen (Frp), her på øvelse med HV og politiet i Sarpsborg i 2014, er ikke fornøyd med politiets oppfølging av instruksen om objektsikkerhet. Foto: Gisle Oddstad VG

Erkjenner hull i
terrorsikkerheten

Samfunnskritiske anlegg er ennå ikke sikret

Anundsen: Ikke tilfredsstillende

Det er fortsatt store hull i sikkerheten rundt flere mulige terrormål i Norge. Ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp) er sentrale instrukser ikke fulgt opp tilfredsstillende. Men han vil ikke svare på hvilke anlegg det gjelder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge VGs opplysninger det det først og fremst privateide anlegg som ikke er tilstrekkelig grunnsikret mot terrorangrep.

Anlegg og bygninger av «avgjørende nasjonal betydning» skal sikres, og eieren har ansvaret for grunnleggende sikring. For to år siden opplyste Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, NSM til VG at 17 virksomheter hadde fått utsettelse med pålagte sikkerhetstiltak.

Flere hundre anlegg skal sikres

Flere hundre bygg og anlegg er listet som skjermingsverdige objekter etter sikkerhetsloven.

Det er alt fra enkeltstående radiomaster til store militærleirer, kommunikasjonssentraler, havner, flyplasser, ledelsesbygg, oljeinstallasjoner, strømforsyning og større dataservere som er kritiske for rikets sikkerhet.

Vil øremerke styrker

Nå opplyser Anundsen, i et ferskt brev til Stortinget, at han vil gå en ny runde med Politidirektoratet for å sikre at det finnes sikringsplaner for disse objektene.

Det skal også øremerkes sikringsstyrker fra politiet eller Forsvaret som kan rykke ut og beskytte de mest sensitive anleggene, om det blir påkrevd.

Krav etter 22.juli

Instruksen kom etter at flere offentlige bygninger, blant annet Stortinget, var uten vakthold i en periode etter terrorangrepet 22.juli 2011. Det gikk to og en halv time etter terrorangrepet, før Stortinget fikk politivakthold.

Les også: Ignorerte terrorsikring av bygninger i ti år

Bedre objektsikring var et av 31 krav til forbedring av samfunnssikkerheten i rapporten fra 22.juli-kommisjonen, da den kom i 2012.

To år, ikke fikset

– I mai 2014 sa justisministeren til VG at det var svært alvorlig at disse skjermingsverdige objektene ikke var sikret i henhold til regelverket. Nå har det gått to år og ennå er ikke dette fikset, og da er situasjonen enda mer alvorlig, sier Hårek Elvenes (H), medlem i Stortingets justiskomite, til VG.

HAR FLERE SPØRSMÅL: Hårek Elvenes er stortingsrepresentant for Høyre i Justiskomiteen. Foto: Fredrik Solstad VG

Elvenes sendte i april et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen om hvordan de såkalte skjermingsverdige objektene var sikret.

Anundsen svarte at han nylig var blitt kjent med at det fortsatt gjensto en del arbeid med sikringen.

Tre uker senere sendte han enda et svar til Stortinget. Da skrev Anundsen at etterlevelsen av instruksen om sikring og beskyttelse ikke er tilfredsstillende.

Her kan du lese svarene fra Anundsen til Stortinget.

Han opplyste også at Politidirektoratet i mellomtiden hadde laget en plan for videre oppfølging «som skal sikre at direktoratet etterlever instruksen».

Legge planer og øve

I det nye svaret opplyste justisministeren at sikringen skal prioriteres.

• Det skal utarbeides sikringsplaner og utpekes sikringsstyrker for hvert av objektene.

• Planene skal være dynamiske og inneholde klare prioriteringer av hvilke objekter som skal sikres ved ulike scenarier.

• Det gjennomføres jevnlige øvelser i politidistriktene. Blant annet skal de øve på bistand av sikringsstyrker fra Forsvaret.

VG har stilt en rekke spørsmål til Justisdepartementet om hvor mange anlegg som står uten beskyttelse, hvilke anlegg dette gjelder, om det er satt nye frister, og hvordan dette nå skal følges opp.

«Svarene på spørsmålene du stiller er gradert informasjon som omfattes av sikkerhetsloven.Vi kan derfor ikke svare deg på dette», svarer Anundsen på epost, via kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i Justisdepartementet.

Hårek Elvenes er imidlertid ikke fornøyd med svarene han har fått og vil følge opp med nye spørsmål:

– Jeg har respekt for gradert informasjon, men Stortinget må kunne bli informert på en begripelig måte. Jeg føler meg ikke beroliget av svaret, sier Elvenes til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder