HJEMME HOS ERNA: Høyre-leder Erna Solberg holdt i går kveld middag for Frp-leder og finansminister Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs fungerende partileder Dagrun Eriksen. Foto: STATSMINISTERENS KONTOR

53 Høyre-ordførere: Glem det, Erna!

Stor VG-undersøkelse om abort-bråket

Mens Erna Solberg spiste middag med sine borgerlige partivenninner i går kveld, samlet Høyre-ordførerne seg til abortbråk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går skrev VG om de mange ordførerne landet rundt som sier nei til å la fastleger få reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

Se fullstendig oversikt: Sjekk din ordfører i bunnen av artikkelen!

Frithjof Jacobsen kommenterer: Verre og verre for Erna

Etter å ha blitt presset hardt i Stortingets spørretime, holdt statsminister Erna Solberg (H) i går kveld middagsselskap for Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen i Statsministerboligen bak Slottet i Oslo.

Sier nei til Erna-forslaget

Samtidig med middagen, fortsatte Høyres ordførere landet rundt å sette foten ned for at Solbergs forslag til reservasjonsrett skal innføres i deres kommuner.

Så langt har 304 ordførere landet rundt besvart undersøkelsen. Hele 240 av disse sier blankt nei til reservasjonsrett i sine kommuner.

I går var Erna Solberg skeptisk til resultatet:

- Flesteparten av dette er Arbeiderparti- og SV-ordførere. Jeg ville forventet at de sa nei, sa statsministeren i Vandrehallen.

Nei, nei, nei

Men:

VGs oppdaterte tall viser at hele 53 Høyre-ordførere også sier nei til Solbergs reservasjonsrett.

HARDT PRESSET: Statsminister Erna Solberg ble grillet om rservasjonsrett i Stortinget onsdag. Foto: NTB scanpix

- Det blir ikke lett å få folk til å forstå at dette vil bidra til at kvinner slipper å møte reservasjonsleger, og dermed er jeg imot, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til VG.

- Jeg ønsker en best mulig legetjeneste i min kommune, og det innebærer at legene skal utføre de oppgavene befolkningen venter av dem, sier Moss-ordfører Tage Pettersen (H).

- Abort er lovlig i dette landet. Dette må den enkelte kvinne selv avgjøre, mener Porsanger-ordfører Knut Roger Hanssen (H).

- I vår kommune vil dette skape store problemer, sier Berlevåg-ordfører Karsten Garmann Schanche (H).

Kun 10 sier ja

Totalt har 97 av landets 124 Høyre-ordførere deltatt i undersøkelsen. 10 av ordførerne sier ja til å innføre reservasjonsrett for fastleger. 34 av Solbergs ordførere vil ikke si hva de mener eller har ikke gjort seg opp en mening ennå.

- Vi har stor takhøyde for debatt i Høyre og undersøkelsen viser at dette er en sak som skaper stort engasjement i partiet fordi mange, som meg, er opptatt av kvinners rettigheter, sier Erna Solberg til VG, og legger til:

- Det viktigste er å understreke at reservasjonsmuligheten ikke rokker med kvinners rett til abort, men at det skaper en større forutsigbarhet enn de siste åtte årene. Saken er nå på høring og vi skal vurdere alle innspill før vi fremmer saken for Stortinget, sier Solberg.

KrF ikke fornøyde

PRESSET FREM: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen under regjeringsforhandlingene i høst. Her sammen med kommuniasjonssjef Mona Høvset i KrF. Foto: Therese A. Sanne

De siste dagene har debatten om reservasjonsrett blusset kraftig opp. Kristelig Folkeparti har sagt tydelig fra at de ikke er fornøyde med helseminister Bent Høies (H) forslag til hvordan avtalen regjeringen har inngått med KrF skal innfris.

I samarbeidsavtalen mellom Høyre og Kristelig Folkeparti heter det at reservasjonsretten skal gis «etter dialog» med Legeforeningen - men avtalen ble skrevet uten at Legeforeningen var informert eller involvert.

- Vi har ment at det skal inngås en avtale mellom den enkelte lege og kommunene, gitt at kommunen ser at det er mulig. Det er noe annet enn å si politisk «nei, vi vil ikke», sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder