... men KrF-Knut Arild sender sin egen datter i barnehagen neste år

LETTERE: - Dette vil gjøre det lettere å få barnehageplass når du er ett år enn det er i dag, sier Hareide om endringene som nå gjøres i neste års statsbudsjett. Datteren Sara Margrete sender Hareide i barnehagen. Foto: JØRGEN BRAASTAD

4100 færre barn i barnehage med KrF-kontantstøtten

KrF kjempet gjennom en økning i kontantstøtten til 6000 kroner i måneden. Regjeringen regner med at flere tusen barn dermed vil forsvinne ut av norske barnehager.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Pål Ertzaas
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

Fredag skrev de fire borgerlige partiene under den første budsjettavtalen for Høyre/Frp-regjeringen i Stortinget.

I avtalen har Kristelig Folkeparti fått gjennomslag for å øke kontantstøtten for barn mellom ett og to år. Økningen er 199 millioner kroner, som innebærer at kontantstøtten vil bli på 6000 kroner i måneden.

Over 4000 færre i barnehage

Kostnaden på 120 millioner er derimot liten sammenlignet med innsparingene kontantstøtten gir for den norske statskassen.

De fire borgerlige partiene regner med å spare 344 millioner kroner på at færre barn kommer til å gå i barnehage, viser de borgerlige partienes egen budsjettavtale. Det er nemlig dyrere for staten at et barn går i barnehage enn at det mottar 6000 i måneden i kontantstøtte.

Årsaken til at 4100 færre vil gi i barnehage er at de borgerlige partiene dropper to barnehageopptak, at det blir dyrere barnehageplasser og at kontantstøtten øker til 6000 kroner for ettåringer.

VG mener: Pappaperm og prinsipper

Tall Kunnskapsdepartementet har utarbeidet på oppdrag fra VG viser at regjeringen regner med at 4100 færre barn vil gå i barnehage som følge av endringene.

- De betaler for at mødrene ikke skal jobbe, men i stedet være hjemme med barna. Dette er dårlig for likestillingen i Norge og for integreringsarbeidet i Norge. For første gang på ti år stanser barnehageutbyggingen opp, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Dette er ikke et kutt i barnehagetilbudet. Tvert imot vil denne løsningen gi økt valgfrihet og dempe presset på barnehageopptaket, sier Høyres Nikolai Astrup.

Mens stortingsgruppa forsvarer løsningen, innrømmer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at dette ikke er en optimal løsning:

- Dette var ikke vårt primærstandpunkt. Samtidig er vi for mest mulig valgfrihet for familien og regjeringen er for kontantstøtten, sier Isaksen.

Han går derimot ikke med på at de skal jobbe for å få flest mulig inn i barnehagen:

- Det er ikke et mål for regjeringen at flest mulig barn skal gå i barnehagen, men det er viktig at alle som ønsker barnehageplass skal få tilbud om det. Det må være opp til familiene selv å avgjøre om de ønsker å benytte denne muligheten.

Frp er også litt ærlige på at de kanskje ikke var helt fornøyde.

Lettere å få plass

- Når det gjelder totaliteten i denne avtalen, så er det åpenbart at partene har ulik tilnærming i ulike spørsmål, sier Frps Harald Tom Nesvik.

Kristelig Folkeparti sier derimot at de ikke ser de store, negative konsekvensene. KrF mener avtalen bidrar til å frigjøre barnehageplasser.

- Dette vil gjøre det lettere å få barnehageplass når du er ett år enn det er i dag. Det er nesten et kinderegg. De andre delene er at kontantstøtten økes til 6000 og at familiene får økt valgfrihet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Jeg ser veldig få negative konsekvenser at færre ettåringer går i barnehage når familiene får lov til selv å ta disse valgene, sier Hareide.

KrF-lederen selv planlegger å sende sin datter Sara Margrete (7 mnd) i barnehage neste høst.

- Personlig er jeg en av budsjettaperne. Endringene i kontantstøtten slår først inn fra 1. august neste år, og da skal Sara Margrete i barnehagen. Vi fikk henne jo i vår, og da er hun sikret barnehageplass til neste høst, sier Hareide.

To barnehageopptak tapt

Det sier KrF-lederen som selv har skrevet under på å vrake Stoltenberg-regjeringens forslag om å innføre to barnehageopptak i året.

Knut Arild Hareide, her med sin kone Lisa Maria Hareide og datteren Sara Margrete. Foto: NED ALLEY, NTB SCANPIX

- Da vil hun være ett år og fire måneder. Da vil vi at hun skal gå i barnehage fordi Lisa Marie og meg vil være i jobb. Hun opplever nå lekerommet på treningssenteret som ukens høydepunkt for der er det mange unger, sier Hareide.

Men han vil ikke gå med på at det er avgjørende å få flest mulig ettåringer inn i barnheagene.

- Jeg er ikke blant dem som tror det finnes dokumentasjon på at det er hverken mer heldig eller uheldig å være hjemme eller i barnehagen det første året. Jeg vet at det er en debatt, men ulike faglige syn advarer og noen snakker for barnehager.

Han tror datteren ville fått en like positiv utvikling om hun var hjemmeværende.

Enige om differensiering

- Jeg tror Sara Margrete ville hatt like god utvikling om hun hadde vært hjemme med meg som om hun hadde vært i barnehagen, sier Hareide.

De fire borgerlige partiene er også enig om å få på plass en differensiering av barnehageprisene. Det kan bety at maksprisen øker.

- Det skal bli en gjennomgang, som kan gi en økning av maksprisen for å få skjermingstiltak for grupper med lavere inntekter, sier Knut Arild Hareide.

Les også

 1. KrF varsler budsjettkamp for fattige og familier

  Kristelig Folkeparti tror kampen mot økt skatt for 140.000 ektepar blir en krevende sak i neste ukes…
 2. De borgerlige tar fra vei og gir til jernbane

  Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er fornøyde.
 3. Ingen løsning i budsjettforhandlingene

  Partene i budsjettforhandlingene på Stortinget har avsluttet for kvelden og er enige om å møtes igjen fredag.
 4. Kilder til VG: Dropper to barnehageopptak - får mer kontantstøtte

  Norske småbarnsforeldre kan få opptil 6000 kroner i kontantstøtte neste år.
 5. Regjeringen beholder trolig skatteklasse 2

  Torsdag ettermiddag ligger det an til at skatteklasse 2 likevel ikke blir fjernet, nå når regjeringspartiene nærmer seg…
 6. Budsjettforhandlingene i stå - tok kvelden uten løsning

  Lite snakkesalige og tilsynelatende misfornøyde med at budsjettforhandlingene sto i stampe, tok de fire…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Budsjettkrav fra Venstre-Trine til Erna og Siv: - Skrot hele kontantstøtten

 2. KrF-Hareide: Overrasket over Venstres nei til kontantstøtte

 3. Pluss content

  - Sårt når jeg er borte fra henne

 4. LO: Regjeringen gjør barnehagen dyrere

 5. Kjempesprekk på barnehage-tallene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder