ATTRAKTIV: - Det er så absolutt en attraktiv post for oss, sier KrFs partiledeer Knut Arild Hareide. Foto: TROND SOLBERG

KrF ønsker finansministerposten

Hvis Kristelig Folkeparti kommer i regjering etter valget, står finansministerposten øverst på ønskelisten. Partiet ønsker en tung og viktig statsrådpost for å unngå å bli slukt av et dominerende Høyre.

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Aftenposten er det sterke krefter i KrF som er livredd for å gå i regjering med et stort Høyre. Erfaringene fra Bondevik II-regjeringen skremmer. Det samarbeidet endte med at partiets oppslutning ble nærmest halvert på fire år. SVs skjebne i den rødgrønne regjeringen bekymrer også.

- Det er helt utrolig at SV og Sp godtar at Ap sitter med både statsministeren og finansministeren i dagens regjering, sier en sentral KrF-kilde til avisen.

- Har fokus på å vinne valget

For å unngå å bli slukt av et stort Høyre sees finansministerposten derfor som en måte å kunne markere KrF på.

- Det er så absolutt en attraktiv post for oss. Men vi har fokus på å vinne valget, og vet at valgresultatet er helt avgjørende, sier partileder Knut Arild Hareide.

Hvis KrF skal komme i regjeringsposisjon etter valget, er det trolig i en trepartiregjering sammen med Høyre og Venstre. Både en regjering med Frp og en regjering kun sammen med Høyre er usannsynlig.

Vil ha Grande som kunnskapsminister

Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF, og partileder Knut Arild Hareide regnes som de to sterkeste kandidatene til en jobb som finansminister.

Ifølge avisen deler også sentrale Venstre-folk synet på at et stort Høyre må «balanseres» ved at partiet fratas finansministeren i en blågrønn regjering. Partiet skal være svært interessert i å få partileder Trine Skei Grande som kunnskapsminister hvis en trepartiregjering med Venstre blir aktuelt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder