Hareide: Reell trussel om flere høyreekstreme

NØDVENDIG ALARM: Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, registrerer at flyktningstrømmen har gjort samarbeidsland i EU til uvenner. Det ser han svært alvorlig på. Foto: Fredrik Solstad , VG

Støre om flyktningkrisen: – Trykket øker, og noe må ryke

Etter syv år som sjef i UD, er ikke partileder Jonas Gahr Støre (Ap) i tvil om at advarslene i det hemmelige UD-notatet er verdt å lytte til.

Artikkelen er over fire år gammel

Denne våren kan Norge og Europa stå overfor en migrasjonskrise som er verre enn ventet, ifølge et internt notat fra Utenriksdepartementet (UD), som VG har fått tilgang til. Over ti sider beskriver en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver hvordan strømmen vil fortsette, terroranslag muliggjøres, høyreekstreme miljøer vokser og det norske velferdssystemet presses – i tillegg til et at konfliktnivået EU og Schengen øker.

Her er det hemmelige notatet.

Etter syv år som sjef i UD, velger Ap-leder og eks-utenriksminister Jonas Gahr Støre å være lutter øre til fagpersonene.

– Dette er en analyse fra folk med god tilgang til informasjon, som jeg mener det er god grunn til å legge vekt på, sier han til VG.

Samtidig mener han at notatet slår opp åpne dører.

– Du trenger ikke et lekket notat fra UD for å se at dette er en ekstraordinært vanskelig situasjon. Fordi det ikke skjer på våre grenser, tror jeg kanskje ikke vi har tatt innover oss den politiske dimensjonen i dette. Her står deler av EU-samarbeidet, EØS-samarbeidet og grensesamarbeidet på spill. Det er alvorlig for Norge.

Støre sikter til stengte grenser på flyktningruten over Balkan. Tusenvis av migranter og flyktninger er strandet i Idomeni i Hellas.

– Trykker øker, og et eller annet må ryke. Det trenger ikke være et veltet grensegjerde, det kan også være en politisk konflikt, advarer Støre.

Et skjørt Europa

MYE I VENTE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener han er forberedt på asyl- og flyktningsituasjonen Norge står overfor. Foto: Frode Hansen , VG

Utenriksminister Børge Brende (H), som ikke har villet kommentere UD-notatet, underbygget det Støre og fagfolkene er inne på i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget i dag. Europa er «er skjørere enn vi trodde», mener han.

– Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, påpekte Brende.

UD om notatet: – Internt arbeidsdokument

På vei inn til Statsministerens kontor for å diskutere innstramminger av utlendingsloven, sier KrF-leder Knut Arild Hareide det ikek er noen tvil om at det er en krevende situasjon i Europa.

– Noen land er svært presset, og dette kan gi en reell trussel om flere høyreekstreme. Noen har sagt at det som nå skjer skyldes innenrikspolitiske forhold i Norge, blant annet Støres tale om 10.000 kvoteflyktninger, men dette notatet viser at dette er noe større og mer krevende, sier Hareide til VG.

Hareide sier han tolker UD-notatet som beskrivelse av et scenario.

– Så langt i 2016 har tallene vært lavere enn på lang, lang tid. Jeg tolker måten de skriver det på som scenariotenkning. De tegner opp noen faremomenter, men vi skal være forsiktige med å bruke det som en endelig fasit.

Spår økte sosialutgifter

I notatet skriver de UD-ansatte at norsk opinion neppe er «mentalt forberedt på migrasjonskrisens fulle tyngde. Det gjelder også kostnader og konsekvenser for andre budsjetter og politikkområder. Det kan bli vanskelig å unngå økt arbeidsledighet og økte sosial- og velferdsutgifter i valgåret 2017». Hareide mener derimot at han er forberedt.

– Vi som jobber med dette, forstår betydningen. Og det norske folk forstår nok at det som skjer i Europa er krevende.

– Tror du de forstår at velferdsytelsene kan komme under press?

– Hvordan vi lykkes med integreringen vil bli helt avgjørende for resultatet. Vi må sette inn tiltak for de med reellt beskyttelsesbehov og returnere de som ikke har det, svarer Hareide.

Se bildene: Flyktninger strømmer til Hellas - systemene kollapser

Forslagene ventet over påske

Tirsdag morgen møttes stortingspartiene – minus SV og MDG – på Statsministerens kontor i Oslo for å diskutere innstramminger i asylpolitikken. Partene gikk sammen om et asylforlik i november i fjor, som nå skal utvides.

Innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) 40 innstrammingsforslag har møtt kraftig kritikk fra flere hold, også fra egne fagetater, under høringsrunden. Etter dagens møte uttalte statsminister Erna Solberg (H) at de fått økt forståelse over hvor partiene står.

– Vi har ikke tatt noen endelig beslutning om hva vi skal fremme for Stortinget, sa hun.

Listhaug bemerket at de ville komme først over påske.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener regjeringen har en stor utfordring foran seg.

– Forslagene har store svakheter og bryter på mange måter med stortingsforliket. Jeg håper regjeringen vil ta innspillene innover seg, og så blir det opp til dem å legge frem et forslag som er innenfor forliket, sa hun til NTB.

Her er regjeringens 40 forslag til innstramming i asylpolitikken:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder