GJENVALGT: Knut Arild Hareide, 1. nestleder Dagrun Eriksen og 2. nestleder Bjørg Tysdal Moe ble alle gjenvalgt av landsmøtet. Foto: NTB Scanpix

Hareide og nestlederne gjenvalgt

Kamp om plassene i sentralstyret

TRONDHEIM (VG Nett) Til rungende applaus ble den sittende partiledelsen i KrF gjenvalgt av landsmøtet lørdag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det virket ikke å være noe tvil for landsmøtedelegatene da partiledelsen skulle velges i Trondheim lørdag.

Både sittende leder Knut Arild Hareide og nestlederne Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe ble valgt med akklamasjon, etter å ha innkassert en tydelig seier i fjerningen av partiets trosplikt fredag kveld.

- Jeg gleder meg utrolig til de månedene vi har foran oss. Dagene vi har hatt så langt i Trondheim har gjort oss bedre forberedt og i stand til å gjøre et bedre valg enn det vi var før vi kom til Trondheim, sa partileder Knut Arild Hareide etter gjenvalget.

Hareide har på landsmøtet gjort det klart at han vil i regjering med Høyre og Venstre, selv om han også har åpnet døra på gløtt for Frp.

Uten nestleder på Stortinget

Med den nyvalgte partiledelsen vil KrF stå med begge nestlederne utenfor Stortinget, ettersom Dagrun Eriksen ble vraket som førstekandidat for sitt hjemfylke Vest-Agder. Tysdal Moe trakk seg fra nominasjonskampen i Rogaland for å gi plass til yngre kandidater.

Dagrun Eriksen brukte tid på å bestemme seg for om hun ville fortsette i partiledelsen uten plass på Stortinget, men kom til at hun ikke følte seg ferdig i politikken.

- Jeg måtte spørre meg selv om jeg sa ja fordi jeg ville vise at noen fremdeles hadde bruk for meg. Det er en menneskelig motivasjon. Så måtte jeg finne ut om det fremdeles var ting jeg brant for i politikken. Og da kjente jeg en glød og en motivasjon. Når jeg hadde fått ryddet vekk det utenforliggende og skuffelsen, kjente jeg at jeg trygt kunne fortsette, sa Eriksen til VG tirsdag denne uken.

Eriksen feiret valgseieren med å gå opp på stolen og veive fornøyd med blomsterbuketten sin.

Kamp om sentralstyret

Mens partiledelsen ble valgt på akklamasjon, ble det foreslått flere kandidater til partiets mektige sentralstyre.

Valgkomiteen hadde i utgangspunktet innstilt på flere kandidater enn det er plasser i sentralstyret, men flere av dem trakk seg.

Det manglet imidlertid ikke på benkeforslag fra delegatene, og landsmøtet må dermed velge blant flere kandidater.

Valgkomiteen har innstilt på Hilde Ekeberg, Karl Johan Hallaråker, Geirmund Lykke, Elisabeth Løland, Kjell Ingolf Ropstad og Dag Sele til sentralstyret. Blant benkekandidatene er ordfører og tidligere sentralstyremedlem Trude Brosvik, som valgte å holde en valgtale på vegne av Dag Sele.

Hilde Ekeberg, Kjell Ingolf Ropstad, Elisabeth Løland, Per Pedersen og Karl Johan Hallaråker ble valgt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder