KNUTE PÅ TRÅDEN: Knut Arild Hareide støtter ikke regjeringens 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken. Foto: Frode Hansen , VG

KrF krever betydelig endring i innstrammingsforslagene

Listhaug ber om arbeidsro: – Vi må handle nå

Venstres stortingsgruppe sier nei til samtlige av regjeringens 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken. Nå omtaler KrF saken som «krevende for samarbeidet».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi kan ikke gå inn for noen forslag som bryter med våre internasjonale forpliktelser. Vi vet at noen av forslagene gjør nettopp det. Regjeringen er nødt til å gjøre betydelige endringer. De har også fått tilbakemeldinger fra egne etater som sier at de har gjort en slett og dårlig jobb, sier Knut Arild Hareide onsdag ettermiddag.

BAKGRUNN: Venstre slakter Listhaug

På VGs spørsmål om hvilke forslag han sikter til, svarer Hareide at det særlig er snakk om de enslige mindreårige asylsøkerne og reglene for familiegjenforening.

Han er også glad for at KrF og Venstre ikke er de eneste som har reagert på regjeringens forslag.

– Nå er dette noe som regjeringen er nødt til å forholde seg til, sier han.

Kan samarbeidet overleve etter dette?

– Dette er en krevende sak for samarbeidet, men det er en enkeltsak. Hva som skjer frem mot 2017, vil jeg ikke spekulere i.

Les også: Her er Listhaugs innstrammingsforslag

Listhaug: Vil ha arbeidsro

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sender et langt, skriftlig svar til VG på spørsmål om hvordan hun vil forholde seg til kritikken fra Venstre og KrF:

– Vi er nå opptatt av å få arbeidsro og gå gjennom høringsuttalelsene før vi kommer tilbake til Stortinget med nødvendige innstrammingsforslag, skriver Listhaug til VG.

– Jeg vil minne om hvorfor forliket opprinnelig kom på plass, og hvorfor det er så viktig for regjeringen å fremme innstramminger for Stortinget. Selv om ankomsttallene er lave nå, er det grunn til å tro at det kan komme en stor tilstrømning i løpet av året, fortsetter hun.

– I januar i fjor kom det 2.000 migranter til Hellas fra Tyrkia, i år er det samme tallet 60.000, og tallet på asylsøkere øker markant i Sentral-Europa. Vi kan ikke sitte i Norge og vente på en ny tilstrømning som i fjor høst, vi må handle nå. Derfor burde ikke min eller andres retorikk være det sentrale, men tvert imot hva vi kan bli enige om for å forhindre at UDIs anslag på opp mot 60.000 asylsøkere blir en realitet, sier Listhaug.

Støre: – Viser sviktende tillit

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre kaller Venstres utspill et uttrykk for sviktende tillit.

Statsministeren: «Noen av uttalelsene fra Sylvi Listhaug er jeg ikke enig i»

REGJERINGSKRITIKER: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg har gitt Fremskrittspartiet for frie tøyler. Foto: Frode Hansen , VG

– Det er grunn til å si at regjeringen og statsministeren har håndtert dette dårlig. De har latt Fremskrittspartiet raljere med alle som har stilt kritiske spørsmål, sier han til VG, og utdyper:

– Når det har vært stilt spørsmål til regjeringen om grunnlag for retur til Russland blant annet, har svaret vært at de som stiller spørsmål, vingler. Det er uhørt, og i dag har det kommet til en reaksjon, og den har kommet i form av spørsmålene rettet til statsministeren for manglende lederskap.

Høyre overrasket over Venstre

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, mener Venstres skroting av Listhaugs innstrammingsforslag først og fremst handler om å markere seg.

– Jeg mener at mange av innstrammingene er en direkte videreføring av asylforliket her på Stortinget, så jeg ser på det som en markering fra Venstre om at de er uenige i helheten, sier Helleland til VG.

– Kan det bli aktuelt for Høyre å inngå et forlik uten Venstre?

– Jeg ønsker å ha alle partiene med på et forlik, men det viktigste er at det er bredest mulig flertall bak det. Hvis ikke Venstre vil være med videre, så vil de ikke det, sier han.

Senterpartiet: – Useriøst av Venstre

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum forstår lite av Venstres beslutning om å gå imot samtlige av regjeringens innstrammingsforslag.

– Jeg mener det er uklokt av Venstre først å skrive under på et asylforlik i Stortinget før jul, for deretter å si nei til alle regjeringens forslag om asylinnstramming i februar.

Han mener at flere av forslagene til regjeringen er rene konkretiseringer av forliket fra i høst, mens andre punkter er oppfølginger av temaer som forlikspartene bad regjeringen komme med forslag om.

– Det er forståelig at noen av partiene kan reagere på enkelte punkter som ikke var en del av forliket, men å avvise alle mener jeg er useriøst. La oss sette oss ned og diskutere gode løsninger i stedet for å lage fullstendig sirkus, sier Senterparti-lederen til VG.

Listhaug til angrep på kirken: – Kan ødelegge velferdssamfunnet

OVERRASKET: Trygve Slagvold Vedum mener det er uklokt av Venstre å slakte Listhaugs forslag til asylinnstramming. Foto: Frode Hansen , VG

Vedum frykter Venstres nei vil føre til omkamper om saker vi allerede er blitt enige om, og at det nå kan ta enda lengre tid før vi får på plass helt nødvendige endringer i asylpolitikken.

– Det er useriøst av Venstre å hoppe av når vi nå nærmer oss iverksettingsfasen. Dette kan ikke få lov til å stoppe hele prosessen, sier han.

SV: – På tide

Karin Andersen (SV) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, sier det er på tide at Venstre ser sine egne feil.

– Det er bra at Venstre nå ser hvor galt det var å inngå forlik hals over hodet og gå med på forslag som de tydeligvis selv heller ikke visste hva de mente med, sier Andersen.

Nå foreslår SV at de, sammen med Venstre, ber regjeringen lage en internasjonal tiltakspakke for å løse flyktningsituasjonen.

– Jeg utfordrer Venstre til å være med på å utforme krav til Regjeringen på å fremme sterke internasjonale tiltak for å løse dette i fellesskap med andre land. Det er den eneste løsningen, og der er Regjeringen svært passiv.

MDG: – Typisk Venstre

Stortingsrepresentant for De Grønne Rasmus Hansson kaller situasjonen et komplett kaos.

– Når Venstre snur og Sp vil ha nye samtaler så er kaoset rundt asylforlikene komplett. Man blir matt av å se hvordan stortingsflertallet helt unødvendig har vinglet i innvandringspolitikken, sier han.

Hansson mener også at Venstre nå sier omtrent det samme som MDG har sagt siden før høstens asylforlik.

– Dette er typisk "Venstre-håndarbeid" å gå fra ja til alt, til nei til alt. Det er helt åpenbart at Venstre aldri burde gått inn i forliket, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder