I STRID MED INTERNASJONAL RETT: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland om «smykkelovene». Foto: Terje Bringedal , VG

Jagland om Danmarks «smykkelov»: – Kan være lovstridig

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fastslår at konfiskering av privatpersoners eiendom bryter med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

 • Axel Støren Wedén
 • David Bach

Artikkelen er over fire år gammel

Det danske Folketinget vedtok tirsdag ettermiddag en rekke forslag om endringer i den danske utlendingsloven, som blant annet går ut på å konfiskere asylsøkeres verdier.

Den omstridte loven, som har blitt døpt «smykkeloven», har har møtt krass kritikk av FN og internasjonale medier.

Thorbjørn Jagland sier til VG at det kan bli aktuelt for Europarådet å vurdere om de danske asylinnstramningene bryter med internasjonal rett.

– I henhold til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er ikke konfiskering av eiendom lov. Det er også bekreftet gjennom en lang rekke med dommer i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier Jagland til VG.

– Gjør det vanskeligere for integreringen

Generalsekretæren er kritisk innstilt til lovene.

– Man kan selvfølgelig be asylsøkerne om å bidra til sitt eget opphold, men man kan faktisk ikke konfiskere eiendom for så å deretter bruke det til betaling, slår han fast.

Fikk du med deg?: Jagland: – Fare for at Norge bryter menneskerettigheter

Jagland mener dessuten lovene kan virke kontraproduktivt for integreringen.

– Jeg spør meg om det er lurt å bedrive en slik politikk. Å konfiskere folks eiendom for så å gjøre dem avhengige av statlige midler vil gjøre det vanskeligere for de som kommer til å integrere seg, sier han.

Jagland påpeker at en eventuell vurdering fra Europarådets side, er avhengig av at danske domstoler avsier en eventuell dom.

– Til syvende og sist er det domstolene som avgjør om lovene bryter med internasjonal rett. Men lovene ser unektelig ut som de kan være lovstridige, sier han.

Solberg: Ikke aktuelt for Norge

Det er ikke aktuelt for Norge å konfiskere asylsøkeres verdisaker, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Det er ikke aktuell norsk politikk. Du kan være rik og forfulgt ifølge flyktningkonvensjonen. Den skal være et grunnleggende prinsipp for vår behandling, sier Solberg til NTB, og understreker at asylsøkere i Norge ikke nødvendigvis skal ha tilgang på alle gratistjenester i Norge hvis de har evne til å betale for seg.

Dansk politi vil med det nye lovforslaget kunne konfiskere kontanter som overgår 10.000 kroner (rundt 12.600 NOK) i verdi, samt eiendeler som kan taksteres over dette beløpet. Personlige gjenstander med særlig affeksjonsverdi skal ifølge loven ikke beslaglegges. For å bevise at gjenstandene har følelsesmessig betydning, må asylsøkerne fortelle en personlig historie, ifølge danske medier.

Kommentar: Et helt annet Europa kan vokse frem

Den danske regjeringen forsvarer forslaget med at mennesker som har levd hele livet i Danmark også noen ganger har vært nødt til å selge verdisakene sine for å kunne motta sosiale goder.

– Når man ser på debatten får man nærmest inntrykk av at når folk kommer til grensen, skal de snus på hodet så vi kan se om vi ikke kan riste den siste mynten ut av lommene deres. Det er jo fullstendig forvrengt og galt, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til pressen for to uker siden.

Kofi Annan: – Bekymret

Kofi Annan, tidligere generalsekretær i FN, er en av de som ytrer bekymring om asylinstramningene. Han skriver følgende på sin Facebook-side:

«Jeg er bekymret for den nye loven som er vedtatt i det danske parlamentet. Den står i sterk kontrast til Danmarks humanitære og sosiale tradisjoner (...) Mens europeiske stater må adressere de legitime bekymringene til deres borgere hva gjelder den historiske tilstrømningen av migranter siden fjoråret, kan de ikke gjøre det på bekostning av deres verdier, idealer og internasjonal lov. Ved å gjøre det, så tilbyr de voldelige bevegelser en seier de aldri kunne ha oppnådd på egen hånd».

FRYKTER VOLDELIGE BEVEGELSER: Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, her i forbindelse med et norgesbesøk i 2014. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Les også

 1. Jagland til VG: Fare for at Norge bryter menneskerettigheter

  Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland advarer Norge mot å vedta asylpolitikk som står i fare for å bryte Den…
 2. Frithjof Jacobsen: Norge kan la asylsøkere bli, i frykt for ny strøm til våren

  Norges største frykt er nye bølger asylsøkere over Storskog til våren.
 3. Russland-flyktningene kan få full asylbehandling i Norge

  TRONDHEIM/OSLO (VG) Statsminister Erna Solberg åpner nå for at de 4800 asylsøkerne som kom fra Russland, og som Russland…
 4. Frithjof Jacobsen: Patetisk av Brende og andre som kneler for Russland

  Frykten for Russland får politikere til høyre og venstre til å miste fotfestet fullstendig.
 5. Asylkaoset i nord skaper splid i Ap

  Flere av Aps fylkesledere mener partiet ikke klarer å være tydelige nok i sin asylpolitikk.
 6. Den russiske ambassaden: Grensen stengt av «sikkerhetsårsaker»

  Den russiske ambassaden i Norge opplyser at de har stanset returen av asylsøkere over Storskog av «sikkerhetsmessige…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Danmark
 3. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Jagland til VG: Fare for at Norge bryter menneskerettigheter

 2. Danmark vedtar å gjennomsøke asylsøkernes eiendeler

 3. Erna Solberg: Rike asylsøkere kan betale selv

 4. Jagland refser Norge i Mahamud-saken

 5. Kunstneren Ai Weiwei trekker seg fra utstillinger i protest mot den danske «smykkeloven»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder