PAPPA: Venstre-politikeren Jonas Stein i Tromsø hentet datteren i barnehagen i Universet barnehage tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Mortensen VG

Venstre-forslag: Vil ha gratis barnehage, men kutte i barnetrygden

TROMSØ/OSLO (VG) – Det er i etableringsfasen at regningen fra barnehagen svir hardest, sier småbarnsfar og Venstre-politiker Jonas Stein (31). Han lanserer nå ideen om å gjøre barnehage og SFO gratis.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Regningen vil han sende til mottagerne av barnetrygd. Alle som har barn under 18 år får nå 970 kroner i måneden for hvert barn. Beløpet har vært uendret i to tiår.

– Gratis barnehage og SFO er en god sak, men vi klarer ikke å finansiere det med friske penger. Forslaget går derfor ut på å fjerne ordningen med barnetrygd for alle, men fortsatt tilby barnetrygd til de som tjener minst, sier Jonas Stein til VG.

Les også: Over halvparten sparer barnetrygden

To forslag

Den tidligere byråden i Tromsø har fått Venstres programkomité til å sende forslaget ut på høring i partiet.

En annen del av programkomiteen i Venstre går imidlertid inn for å beholde barnetrygd for alle, men gjøre den mindre for dem som tjener mest, og øke den for lavinntektsfamilier.

De vil heller spandere gratis kjernetid i barnehagen, enn gratis barnehage.

– Det er ikke ønskelig å fjerne barnetrygden som universell ordning. Jeg vil opprettholde den, men gjøre den inntektsavhengig slik at den beholder sin legitimitet, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre og leder i partiets programkomité.

– Samtidig er det en skam at 80 000 barn vokser opp i fattigdom i verdens rikeste land, legger han til.

VG-måling: 42 prosent av kvinnene vil beholde barnetrygden. Like mange vil behovsprøve den.

Gammeldags

Torsdag ruller Breivik ut hele forslaget til partiprogram, til debatt i partiet. Komiteen har ikke stemt over de to alternativene, men sender begge ut på intern høring, slik at grasrota i Venstre får bestemme.

Jonas Stein, som er medlem i programkomiteen, har to barn i barnehage i hjemme i Tromsø. Familien har nettopp kjøpt ny bolig. De betaler nå 5 200 kroner i måneden for barnehageplassene. Stein mener det er en betydelig utgift:

– Dagens ordning med barnetrygd for alle er gammeldags. Den treffer ikke de familiene som trenger pengene mest. Småbarnsfamilier er gjerne også i etableringsfasen og må dekke høye kostnader til barnehage og skolefritidsordning. Når barna vokser til, er gjerne familieøkonomien også bedre for dem som har vanlige inntekter, sier han.

Bedre enn kontantytelser

Også programkomiteen i Høyre tygger på et lignende forslag fra stortingsrepresentant Kristin Vinje (H).

Vinje leder regjeringspartiets kunnskapsutvalg og lanserte forslaget i fjor, som blant annet ble omtalt i Aftenposten.

– Det er på tide å diskutere hvordan pengene til barnetrygd brukes. Barnehagen er en viktig arena for kunnskap og sosial tilpasning. Derfor er der bedre å støtte barnefamiliene gjennom gratis barnehage og SFO, i stedet for å sende kontantytelser til alle. Dessuten unngår man da trygdeeksport, mange hundre millioner barnetrygdkroner går nå ut av ladet, sier Kristin Vinje til VG.

Les også: To prosent av barnetrygden går til utlandet

Regnestykket

– Det er bra at diskusjonen går i andre partier også. Jeg tror alle er enige om at gratis barnehage er en god sak, sier Jonas Stein.

Hans regnestykke ser slik ut:

Staten sender nå ut om lag 15 milliarder kroner i barnetrygd til alle barnefamilier. Egenbetalingen i barnehager og SFO er om lag 10 milliarder. De gjenstående fem milliardene skal finansiere fortsatt barnetrygd til familiene med de laveste inntektene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder