SKAL TRENE OPP: Her er de norske soldatene fotografert i sin midelrtidige leir i Erbil i Irak. Oppdraget består av å trene opp soldater som skal kjempe mot IS. Foto: FORSVARET,

Forventer økt terrortrussel mot Norge med norske soldater i Irak

Det norske forsvarets deltagelse i opptrening av soldater til bekjempelsen av IS, har ført til trusler mot Norge fra ekstreme islamistiske miljøer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag kunne VG skrive at norske tropper er på plass i Irak, der de driver opptrening av både kurdiske og irakiske soldater i Erbil og Bagdad.

De norske soldatene skal ikke delta direkte i kamper, men soldatene de skal trene opp skal kjempe mot IS i offensiven som den irakiske hæren fører med luftstøtte fra USA. De første bildene viser norske soldater i Erbil, der oppdraget begynte på søndag.

Les også:IS brente kvinne (20) levende fordi hun ikke ville utføre ekstrem sex

Den norske deltagelsen i konflikten førte nesten umiddelbart til at det fremkom trusler både mot norske soldater og mot Norge generelt på Facebook-siden til den norske ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah.

En ekstremist truer med at norsk krigspolitikk vil føre til «usikkerhet og utrygghet» i Norge og at han håper de norske soldatene kommer hjem i kister, som straff for å stå side ved side med «vantro sjia og kurdere».

INSTRUKSJONER: De norske soldatene skal ikke delta i kamper eller ta oppdrag utenfor leiren. Foto: FORSVARET,

Tas med i trusselvurdering

Denne type trussel vil det trolig komme flere av, forklarer flere eksperter VG har kontaktet. Da Norge hadde styrker i Afghanistan ble det jevnlig brukt for å legitimere trusler fra blant annet al-Qaida.

– Denne type utsagn er forventet når Norge sender ut soldater til konfliktområder, særlig områder med en ekstrem, islamistisk dimensjon, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen til VG.

– Vi vurderer trusselbildet fortløpende, og vi vekter slike trusler og tar dem med i vår vurdering. Men dette må vi altså være forberedt på, utdyper han.

Forsvaret tar trusselbildet mot norske soldater på alvor, men opplyser at det er forberedt.

– I forkant av alle operasjoner som norske styrker deltar i foretar vi en grundig kartlegging av aktuelle trusler, og iverksetter tiltak, uten at jeg kan kommentere detaljer rundt disse, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til VG.

Kampsak for islamister

Vi er kjent med at norske soldaters bidrag til å trene soldater som skal settes inn mot ISIL kan ha negativ innvirkning på trusselsituasjonen i Norge. Dette har vært med i vurderingen knyttet til beredskapssituasjonen, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i justis- og beredskapsdepartementet til VG.

PÅ VEI TIL KRIGEN: Irakiske sikkerhetsstyrker i al-Nibaie området nordvest for Bagdad denne uken, i en operasjon for å hindre IS i å ta nye områder. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

Terrorekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Petter Nesser, sier til VG at vestlige styrkers kamp mot islamister er en sak jihadister bruker for å straffe og avskrekke Vesten.

– Generelt er det tre viktige kampsaker som begrunner terrortrusler: Militære bidrag i muslimske land, fornærmelser mot profeten og arrestasjon av islamistiske ledere, sier Nesser.

Bakgrunn:Advarer norsk Irak-styrke mot terror-støtte

Førsteamanuensis Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen påpeker at slike trusler i svært begrenset grad har ført til terrorhandlinger.

– Dette er i tråd med det vi har sett tidligere, men jeg anser det som en del av propagandakrigen, der deltagelse i en konflikt bekrefter fiendebildet man har av Vesten.

Marita Hundershagen, pressevakt i Forsvarsdepartementet, har sendt følgende uttalelse:

– Over 60 land har gått sammen for å hjelpe Irak i bekjempelsen av en av vår tids mest grusomme terrororganisasjoner. At det fremsettes ulike trusler på internett er verken nytt eller uventet. Det illustrerer den utviklingen vi har sett over tid og den virkeligheten vi må forholde oss til. Sikkerheten til våre soldater er avgjørende viktig. Vi tar alle trusler på alvor og gjør nødvendige tiltak for å beskytte vårt personell. Terrortrusler kan aldri aksepteres, og de kan ikke stanse det internasjonale samfunns engasjement og innsats for en verden uten terrorisme.

UNDER IS-KONTROLL: IS kontrollerer nå over halvparten av de befolkede områdene Syria etter sine erobringer de siste dagene. Store deler av Irak og Syria består av ubebodd ørken, derfor er de IS-kontrollerte områdene større enn de kan se ut som ved første øyekast.Grafikk: Tom Byermoen Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder