66 land er rammet

4000 babyer født med små hoder i Brasil

POSITIV, ELLER NEGATIV? Ingeniør Caroline Basset (t.v.) og overlege Dagny Haug Dorenberg ved virusavdelingen på Folkehelseinstituttet bruker antistoffer for å påvise zika. Foto: Harald Henden VG

Slik jakter de på zika-virus i Norge

300 personer i Norge har allerede testet seg. På dette laboratoriet i Oslo leter de etter viruset som fortsetter å skremme verden.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

Hittil har tolv personer i Norge testet positivt på at de nylig eller tidligere har hatt zikavirus. Fem av de er gravide.

– Zika-virus gir som oftest bare en mild influensalignende sykdom, og 60–80 prosent av de smittede har ikke symptomer. Men dersom en gravid får en infeksjon tidlig i svangerskapet, kan dette i noen tilfeller få alvorlige konsekvenser for fosteret, sier Dagny Haug Dorenberg, overlege på virusavdelingen ved Folkehelseinstituttet i Oslo.

Det er her den norske testingen av zikavirus foregår. Bekymrede nordmenn som har vært på reise i rammede land i Sør- og Mellom-Amerika har oppsøkt legen sin med ønske om et svar.

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

Verre enn først antatt

Nylig ble det klart at flere fostre enn først antatt kan få skader som følge av zika-viruset, ifølge BBC.

Mens det tidligere ble estimert at én prosent av kvinner som har hatt zika-viruset mens de var gravide kan få barn med hjerneskaden mikrokefali, har noen av Brasils fremste leger på feltet nå funnet ut at så mange som 20 prosent av gravide kvinner med zika-smitte kan få barn med andre hjerneskader.

I tillegg viser en annen studie, som omtales i New England Journal of Medicine, at 29 prosent av skanningene de utførte i sin forskning, viste unormale tilstander på barnet i magen.

– Funnene er bekymringsverdige fordi 29 prosent av ultralydbildene viser abnormaliteter, inkludert begrensede vekstforhold i livmoren og fosterdød, står det i studien.

Jakten på zika

ZIKA-KURVEN: Kaja Sverdrup Borge, veterinær og forsker, og ingeniør Coraline Basset ser etter akutt zika-virus ved en såkalt PCR-test, der de analyserer blodprøver. Foto: Harald Henden VG

Dorenberg og kollegene ved FHI viser oss rundt i laboratoriene og mørkerommet. Her finnes personsensitive opplysninger og prøver som et fåtall har tilgang til.

Siden 25. februar har teamet på virusavdelingen testet prøver fra om lag 300 personer, hvorav de fleste er gravide.

Dette foregår på to måter:

• Akutt virus: Blodet analyseres ved en såkalt PCR-test. Zikaviruset finnes i blodet i kun en snau uke, og testen påviser selve viruset og dermed akutt sykdom. FHI har tatt cirka 20 PCR-tester. Resultatet: To menn i Norge har fått påvist akutt zika-virusinfeksjon.

• Antistoffer: Antistoff er immunforsvarets eget våpen for å overvinne viruset, og kan fortelle virusforskerne om personen har hatt viruset i kroppen før.

På laboratoriet identifiserer de antistoff via kjemiske prosesser med fargereaksjon, eller med fluorescerende lys fra infiserte celler gjennom et lysmikroskop på mørkerommet.

Cirka 300 personer er testet på denne måten. Ti av prøvene var positive, hvorav fem som er gravide.

Susanne Gjeruldsen Dudman ser zika på nært hold gjennom lysmikroskopet på mørkerommet. Foto: Harald Henden VG

Babyene som ble symbolet på zika

I februar møtte VG to nybakte mødre i Recife nordøst i Brasil, der zikautbruddet har sitt episenter. De hadde håpet på velskapte og friske barn, men babyene til Daniele Ferreira dos Santos (29) og Nadja Cristina (42) ble født med deformerte og små hodeskaller.

Bildene av babyene gikk verden rundt. Snart var det tusenvis av dem.

Lenge verserte det rykter og konspirasjonsteorier om hvorfor de hadde fått hjerneskaden mikrokefali.

Nå har både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging (CDC) slått fast at zikaviruset forårsaker mikrokefali.

FHI har de siste månedene bedt gravide om ikke å reise til land med zikautbrudd. Den nyeste informasjonen fra WHO tilsier at de må unngå minst 42 nasjoner, og at de ikke bør ha ubeskyttet sex med noen som har vært der det siste halvåret. I åtte land, blant dem Frankrike og Italia, har nemlig viruset blitt spredt seksuelt fra mann til kvinne.

OVERLEGE: Dagny Haug Dorenberg og kollegene har trolig mange måneder med zika-testing foran seg. Foto: Harald Henden VG

Leter etter svar i gamle prøver

FHI vil ikke kommentere tilstanden til de fem norske gravide som har vært smittet, utover å si at de får tett oppfølging hos fostermedisinske sentre. Det finnes ingen behandling mot mikrokefali, og misdannelsen oppdages ikke nødvendigvis ut på ultralyd før senere i svangerskapet.

– Det er ikke bekreftet at disse kvinnene ble smittet i svangerskapet, siden antistoff-testene ikke alltid skiller mellom nylig eller tidligere smitte. Derfor er det viktig at vi finner ut om den gravide har vært smittet før svangerskapet ved å se på tidligere prøver, forklarer Dorenberg.

Det som imidlertid er sikkert, er at overlegen, ingeniøren, forskeren og de andre på virusavdelingen vil fortsette å overvåke zika i overskuelig fremtid. Oversikten fra WHO tyder på at viruset på ingen måte har tenkt til å gi slipp med det første.

De oransje landene opplever et pågående zika-utbrudd for første gang, mens landene i brunt har tidligere hatt viruset. Kartet er fra 14. april. Foto: Kart: WHO

VG i Brasil: Se videoene

Les også

 1. Kvinne døde etter kreftstudie på OUS

  En studie på Oslo Universitetssykehus ble stoppet etter at en kvinne døde bare dager etter operasjon.
 2. Faren er stor for at du har juksemat i skapet

  Restaurantkunder som har bestilt kostbar sjøtunge, har fått billige fiskepinner.
 3. Nordmenn starter helse-revolusjon i USA

  SAN FRANCISCO (VG) To nordmenn er i ferd med å snu opp ned på amerikansk helsevesen med sin nye…

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Den norske zika-jakten

 2. To gravide i Norge testet positivt på zika-viruset

 3. Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

 4. Zika-krise på ferieøya Puerto Rico: Ti gravide har vært zika-smittet i Norge

 5. OL-utøvere bruker spesialdrakter mot fryktet virus

Fra andre aviser

 1. Flere zika-smittede i Norge

  Aftenposten
 2. Amerikanske myndigheter slår fast at zika-virus forårsaker mikrokefali

  Aftenposten
 3. Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

  Aftenposten
 4. Er det zikavirus i Thailand?

  Bergens Tidende
 5. Gravide i Norge testet positivt på zikaviruset

  Fædrelandsvennen
 6. Gravide frarådes å reise til zika-rammede områder

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder