TAUS: Utenriksminister Børge Brende (H) under Leangkollen sikkerhetskonferansen 2016. Han ville mandag ikke kommentere det hemmelige notatet. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

UDs kommunikasjonssjef: - Internt arbeidsdokument

Utenriksminister Børge Brende (H) ønsker ikke å la seg intervjue om innholdet i det hemmelige UD-notatet.

  • Pål Ertzaas
  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

– Utkastet VG sitter på er et internt arbeidsdokument som hverken er gjennomgått eller godkjent i departementets ledelse. Utenriksministeren har eksempelvis ikke mottatt dokumentet, sier UDs kommunikasjonssjef Frode Andersen.

Bakgrunn: Slår alarm om flyktningsituasjonen i hemmelig UD-notat

VG har stilt flere konkrete spørsmål til Børge Brende om hvordan han stiller seg til innholdet. Han ønsker ikke selv å uttale seg i saken.

– Ettersom dokument hverken er gjennomgått eller godkjent kan det i utgangspunktet ikke tas til inntekt for departementets synspunkter eller vurderinger. Det er følgelig heller ikke naturlig å kommentere på enkelthetene i dokumentet, sier Andersen til VG.

Klokken 08.00 tirsdag møtes alle de parlamentariske lederne som sto bak det såkalte «flyktningeforliket» på Stortinget i fjor høst på statsminister Erna Solbergs kontor.

På agendaen: Å få enighet om ytterligere innstramminger i utlendingspolitikken.

Og litt etter klokken 10 går utenriksminister Brende på Stortingets talerstol for å holde «utenrikspolitisk redegjørelse».

– Dokumentet er et av mange innspill som vurderes i departementets interne arbeidsgruppe for migrasjonsspørsmål, sier Andersen.

– Er dette noe John Mikal Kvistad og Morten Aasland har skrevet på oppdrag fra «Migrasjonsgruppen»?

– Ja, migrasjon er et sentralt internasjonalt spørsmål og det er helt avgjørende å ha med mange scenarier og perspektiver i vårt interne arbeid.

– Hvem sitter i arbeidsgruppen?

- Assisterende utenriksråd Aud Kolberg leder UDs interne arbeidsgruppe for migrasjon. I arbeidsgruppen er det representanter for de fleste fagavdelingene i UD.

VG kom ikke i kontakt med John Mikal Kvistad mandag, Morten Aasland henviste VG videre til kommunikasjonsavdelingen i UD.

Flere artikler

  1. Slår alarm om flyktningsituasjonen i hemmelig UD-notat

  2. Brende ber Norge stålsette seg for langvarig flyktningkrise

  3. Siv Jensen må møte i ny SSB-høring med kontrollkomiteen

  4. Bistandskonsulentene: Riksrevisor skal ettergå UDs gransking av ILPI

  5. Brende varsler Angola-gjennomgang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder