KJENT KURS: Det voldtektsforebyggende kurset til Hero har på kort tid bli verdenskjent. Mandag holdt Linda Hagen kurs på Hå mottak. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Seksuell vold er ikke akseptabelt i samfunnet, hvis noen gjør det må han straffes

VG var med på voldtektsforbyggende kurs for asylsøkere

HÅ (VG) At noen utenlandske velger å begå overgrep, ødelegger for alle asylsøkere, mener syriske Abdullah Adel (33). Han mener flere må gå på kurs for å lære at voldtekt ikke er akseptabelt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er uakseptabelt å begå overgrep uansett hvem du er eller hvor du kommer fra. Menn som gjør det må skamme seg, mener syriske Adla.

Kursrommet er kaldt. På de to første benkeradene sitter tolv av beboerne på et vinterkledd Hå mottak. Enda flere utsendte reportere følger på radene bak. Hero-kursene som skal forebygge voldtekt mot kvinner har fått massiv oppmerksomhet fra hele verden. Norske, nederlandske, tyske og amerikanske medier står i kø for å overvære asylsøkernes leksjoner i at et nei betyr nei.

De syriske og sudanske mennene kikker storøyde på skjermen. De er tause, nølende. På lysbildet på veggen popper det opp et bilde av en lettkledd kvinne sittende i en rød stol. Hvilke tanker får dere nå, undrer kursholder Linda Hagen.

Les også: UDI kuttet støtte til antivoldkurs

– Noen kan tenke at det er en invitasjon til sex, men det vil nok være forskjell fra hvor man kommer fra, sier Sulaiman Adel.

– Hvorfor?

– Her i Norge er det vanlig å se det, men for noen er det kanskje første gang de ser noen kledd slik og da kan det være vanskelig, supplerer Mikael Homsen (42).

– Men seksuell vold er ikke akseptabelt i samfunnet, hvis noen gjør det må han straffes, legger Adla raskt til.

Reagerer med sinne på masseovergrep

ENGASJERTE: Syriske Abdulla Adla, Sulimann Adel, Shero Demir synes det voldtektsforebyggende kurset er viktig. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Overgrepsanmeldelser har tikket inn til det tyske politiet etter den dramatiske nyttårsfeiringen i Köln. Et stort antall kvinner har anmeldt at de gjennom feiringen ble utsatt for ulike typer seksuelle overgrep, begått hovedsakelig av menn med arabisk og nordafrikansk opprinnelse.

Masseovergrepene har ikke bare vakt stor oppmerksomhet verden over, det gjør også inntrykk på beboerne. Alle dem VG prater med har hørt om overgrepene i den tyske byen. De reagerer med både sinne og skuffelse.

Les også: Overfallene i Köln sjokkerer beryktet «problem-bydel»

– Jeg må si med en gang at det som ble gjort i Tyskland, det er ikke en del av vår kultur, sier Sulaiman Adel (42) og dunker hånden lett i bordet for å konstatere.

Abdullah Adel forteller at de har diskutert den fatale nyttårsfeiringen på mottaket, og han mener det har ført til at asylsøkere stilles i et dårligere lys.

– Tyske myndigheter må peke på personer, ikke bare si at asylsøkere står bak. De tar alle over én kam, men alle asylsøkere begår ikke overgrep, sier han.

Les også: Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

Den syriske mannen er glad for at det holdes kurs som dette, og han mener flere kan ha behov for det. På kurset går det gjennom hva seksualitet er, hva voldtekt er og hvordan dette påvirker både gjerningsmenn og ofre.

– Jeg håper det kommer flere fra flere ulike land på kursene framover, noen trenger å lære at seksuelle overgrep ikke er greit, sier han.

– Sex handler om følelser

– Hvorfor tar vi opp voldtekt som tema?, undrer kursholder Hagen.

– Fordi det er min oppgave å fortelle hvordan det norske samfunnet ser på vold og voldtekt. Det er få som begår voldtekt, men flere kan befinne seg i en farlig situasjon, svarer hun.

Mikael Homsen (42) fra Latakia i Syria lytter nøye til det som blir sagt. Han prater livlig, og tar ordet oftere enn de fleste.

Les også: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

– Jeg har ingen problemer med å snakke om dette, men jeg forstår at andre kan synes det er vanskelig. Det er sensitivt. Men alle har en kjæreste, en søster, en datter eller en mor som kan utsettes for dette, det er viktig at vi snakker om det, sier han.

Til VG forteller han at han ikke kan forstå hva som driver et menneske til å begå en voldtekt.

– For meg handler sex om følelser. Hvordan kan man ha sex med noen som ikke ønsker det? Det forstår jeg ikke. Jeg blir flau og opprørt, sier han.

Overrasket over interessen

Leder i Hero Norge, Tor Brekke, er «ekstremt overrasket» over den enorme interessen det voldtektsforebyggende kurset har fått.

VIKTIG KURS: Hero-leder Tor Brekke mener kurset ikke er magisk, men viktig. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Det er ikke et ekstraordinært kurs. Vi skaper en arena hvor vi kan snakke om kulturelle koder og forskjeller, det er ikke noe magisk ved det, men det er viktig, sier han.

Kurset ble laget som følge av en bølge avoverfallsvoldtekter i Stavanger i 2008 og 2009, da byen toppet voldtekstsstatistikken i landet. Stavanger hadde da flere anmeldte overfallsvoldtekter eller forsøk på dette enn Oslo. Kommunen, politiet, voldtekstmottaket og Hero var blant dem som da ble involvert i arbeidet for å forebygge nye hendelser.

– Mistanken ble den gang rettet mot utenlandske gjerningspersoner, og det skapte et ubehag hos beboerne her. Resultatet vi fikk av arbeidet var at det i årene etter ikke lenger ble anmeldt overfallsvoldtekter, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder