MAMMOGRAFI: Mange kvinner opplever å få brystkreft. Å la være å røyke kan være en måte å forebygge sykdommen på, ifølge norsk professor. Foto: Eric Gaillard , Reuters

Ny studie: Røyking øker faren for brystkreft

Brystkreft er ikke på Verdens Helseorganisasjons (WHO) liste
over røykerelaterte sykdommer. En ny norskledet studie kan endre på det.

 • Jostein Matre
 • Astrid Eline Øksnes

Artikkelen er over fire år gammel

– Fra før er det kjent at alkoholdrikking øker faren for brystkreft, men nå har vi tatt for oss et stort nok antall røykere som ikke drikker til at vi kan si at røyking alene også øker risikoen, sier professor i forebyggende medisin ved UIT Norges Arktiske Universitet i Tromsø, Inger Torhild Gram, til VG.

Hun har ledet studien som blir publisert i dag. Sammen med seks andre forskere har hun analysert data samlet inn fra nesten 85.000 kvinner på Hawaii og i California mellom 1993 og 2010.

Kreftforsker: – Røyking dødeligere enn vi trodde

Ifølge studien har kvinner som røyker minst 20 pakker sigaretter årlig, og har gjort det i mer enn fem år før de får sitt første barn, 35-40 prosent større risiko for brystkreft enn de som ikke røyker. Selv de som ikke drikker alkohol.

– Jeg var overrasket over at det var så lik risiko for brystkreft enten man drikker eller ikke. Det ser ut til at effekten av røyking er den samme uansett, sier Gram.

Selv om studien er foretatt i USA lar den seg overføre til norske kvinner ettersom man har tatt for seg kvinner fra fem ulike etnisiteter og resultatene var de samme for alle.

– Kutt røyken nå!

Tidligere studier har også indikert en sammenheng mellom røyking og brystkreft, men ettersom det har vært så få av deltagerne i disse studiene som har vært avholdskvinner har man ikke kunnet slå fast at det ikke var alkoholen som var årsaken til sykdommen. Derfor har verken WHO, som gjorde sin forrige vurdering i 2012, eller amerikanske helsemyndigheter, som gjorde sin siste vurdering i fjor, tatt med brystkreft på sine lister over røykerelaterte sykdommer.

Les også: Kan ha gjort gjennombrudd i kampen mot kreft

PROFESSOR: Inger Torhild Gram ved UIT Norges Arktiske Universitet i Tromsø tror vi vil se færre tilfeller av brystkreft i fremtiden ettersom færre kvinner røyker nå enn tidligere. Foto: UIT Norges Arktiske Universitet i Tromsø ,

Den norske professoren håper dette nå vil endre seg.

– Nå har vi svart på et av spørsmålene den amerikanske helseministeren etterlyste i sin rapport i fjor. Dermed har vi kommet et skritt videre for å få brystkreft på listen, og vi har flere studier på gang, sier Gram.

Les også: Britisk stjerneforfatter døde av brystkreft

Hun mener studien gir unge jenter en god grunn for å slutte å røyke umiddelbart, og ikke vente til man blir gravid, slik mange sier de skal gjøre.

– Risikoen blir større dess flere år du røyker før din første fødsel, da brystvevet endrer seg og man blir mer motstandsdyktig. I Norge er kvinner i gjennomsnitt 29 år når de får sitt første barn, da har de gjerne røykt i over 10 år allerede. Det er viktig at de unge jentene skjønner at de må slutte i dag for å unngå brystkreft i fremtiden.

USA: Vil øke alderen for mammografi

Vil informere

POSITIV: Daglig leder i Brystkreftforeningen Eva Michelsen Ekroll er glad for den ferske studien. Foto: TRINE NICOLAYSEN, BRYSTKREFTFORENINGEN ,

Daglig leder Eva Michelsen Ekroll i Brystkreftforeningen synes studien er svært interessant.

– Vi vet jo at røyking er den viktigste enkeltstående risikofaktoren til mange typer kreft, men det er ny kunnskap for oss at røyking også øker faren for brystkreft. Jeg er likevel ikke overrasket, og jeg er kjent med at tidligere forskning har sett på dette. Derfor er jeg veldig glad for at man har fått konstatert det med et bredt og godt forskningsgrunnlag, sier Michelsen Ekroll.

Hun er nå opptatt av å få denne informasjonen ut til unge kvinner, slik at Brystkreftforeningen kan inkludere røykeslutt som et forebyggende tiltak.

– Samtidig vil vi be Norsk Bryst Cancer Gruppe (NBCG), som er ansvarlig for de norske retningslinjene, om å vurdere denne studien opp mot de nåværende retningslinjene for brystkreft.

Svensk forskning: Kaffe minsker faren for å få brystkreft på nytt

Professor Erik Wist ved avdeling for kreftbehandling ved Oslo Universitetssykehus, er leder for NBCGs arbeidsutvalg. Han tar gjerne en samtale med Brystkreftforeningen om den nye studien.

– Vi har et møte allerede 18. november, og dette kan absolutt være noe vi kan diskutere å trekke inn. Men vi må selvsagt vite mer om studien først, sier Wist.

– Litt skremselspropaganda

For tiden reiser Linda Persen (40) landet rundt med en monolog i regi av Brystkreftforeningen og har forestillinger om kreft. Høsten 2013 fikk hun nyheten om at hun har uhelbredelig brystkreft med spredning til lungene.

– Dette er jo litt skremselspropaganda. Det kommer stadig noe nytt der man skal gjøre ditt og datt og at man skal holde seg unna ting. Jeg vet om mange mennesker som ikke kunne levd særlig sunnere, men som fortsatt har blitt rammet av kreft. Det er aldri en garanti, sier Persen.

Les også: Røyking farligere for kvinner enn menn

BEKYMRET: Linda Persen (40) er fra Finnmark, men bosatt i Tønsberg. Hun er selv rammet av brystkreft, og er redd for at mange går med dårlig samvittighet som følge av alle studiene og rådene man leser på nett. Foto: PRIVAT ,

Selv har Persen aldri tatt en sigarett, men hun mener at folk må få velge selv hvordan de vil leve livet sitt.

– Jeg er veldig imot røyking selv, og det er jo ikke til å stikke under en stol at det er helsefarlig. Men samtidig syns jeg det er viktig at folk kan velge selv hvordan de vil leve sine egne liv. Jeg har trua på at man skal leve et godt liv slik man selv ønsker, også får det som skjer bare skje.

Til vanlig jobber Persen som inspirasjonsforeleser. Hun reiser rundt og prater om hvordan folk kan leve et godt liv både privat og på jobb. Persen er bekymret for at noen blir påvirket av mediene.

– Jeg tror det er mange som strever med dårlig samvittighet og lurer på om de kunne gjort noe annerledes. Mye av dette skyldes nok de store overskriftene i avisene og alle studiene og rådene man leser på nett.

Les også

 1. Kreftforsker: – Røyking er dødeligere enn vi trodde

  En ny studie viser at halvparten av alle dødsfall ved tolv ulike krefttyper skyldes røyking.
 2. Derfor advarer forskere kvinner mot skjult hjertesykdom

  TROMSØ (VG) Hverken kvinner, deres leger, pårørende eller forskere vet nok om forskjellene mellom kvinner og menns…
 3. Kreftforeningen: - En jubeldag for pasientene!

  En jubeldag for kreftpasientene! Så fornøyd er kreftforeningens leder Anne-Lise Ryel med forslaget om nytt…
 4. Norsk løsning på kreftgåten

  Norske kreftforskere er i ferd med å utvikle verdens mest avanserte kreftmedisiner.
 5. Lette etter malariavaksine - kan ha funnet nytt kreftvåpen

  Mens danske og kanadiske forskere lette etter en vaksine mot malaria for gravide, kan de ha snublet over et gjennombrudd…
 6. Kreftforening i USA vil øke alderen og senke hyppigheten for mammografi

  Brystkreftforeningen i USA ønsker å følge American Cancer Societys forslag om å tilby mammografi til kvinner fra de er…
 7. Frykter økt alkoholinntak vil gi flere tilfeller av kreftverstingene

  Dersom alkoholforbruket vårt fortsetter å øke slik det har gjort de siste årene, vil mange flere enn i dag få tarmkreft…

Mer om

 1. Helse
 2. Kreft
 3. WHO

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny forskning: Alkohol øker brystkreftfaren

 2. Pluss content

  Ny forskning om alkohol: Øker brystkreft-faren

 3. Pluss content

  Ny forskning: Slik lever du syv år lenger

 4. Kreftforsker: – Røyking er dødeligere enn vi trodde

 5. Pluss content

  Norsk studie gir svar: Hvor farlig er egentlig festrøyking?

Fra andre aviser

 1. Norsk studie: Røyking øker faren for brystkreft

  Fædrelandsvennen
 2. 95.000 nordmenn kan unngå kreft de neste 30 årene ved total røykeslutt

  Aftenposten
 3. Innvandrere rammes sjeldnere av kreft enn nordmenn

  Aftenposten
 4. Det er på tide med et totalt røykeforbud

  Aftenposten
 5. Ingen forbindelse mellom allergi og dødelige sykdommer

  Fædrelandsvennen
 6. Nei, kampen mot røyking er ikke vunnet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder