ADVARER: Liv Leonhardsen mistet sin datter Nina Haugen (innfelt) i en shot-konkurranse. Hun vil ha giftmerke på alkoholflaskene. Foto: Thor Nielsen

Advarer mot dødelig spritlek

Ungdom presses til å drikke ren alkohol ** Jente (15) innlagt med 4,6 i promille ** Skjuler alkoholånden med hvitløk

Ønsket om en høy stjerne i vennegjengen driver ungdommer i Drammen til å shotte ren sprit i livsfarlige drikke-leker.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bare i løpet av den siste måneden har ti ungdommer havnet på akuttmottaket i Drammen på grunn av dødelig høy promille.

- I visse små miljøer gir det status å drikke. De blir litt «tøffe» og får en slags voksenstatus, sier sosialkonsulent Alvaro Fernandez-Monetenegro ved den rusforebyggende gruppen i politiet i Drammen.

VG har vært i kontakt med ungdom som har deltatt på fester hvor det har blitt arrangert drikkeleker med ren sprit. En 16 år gammel jente beskriver et enormt drikkepress innad i vennegjengene, hvor folk utfordres til å drikke flere små glass med sprit på kortest mulig tid.

På videonettstedet YouTube har noen av bivånerne til de livsfarlige lekene lagt ut filmklipp av konkurransene. To jenter sitter med en rad av shotglass foran seg og hiver dem i seg så fort de klarer.

Dersom en ikke makter å drikke opp alt, håner tilskuerne vedkommende. Ifølge politiet, har enkelte ungdommer følt seg truet dersom de har valgt å motstå.

- Ungdommene utsettes for gruppepress. Det er drikkeleker der det er om å gjøre og shotte mye, sier sosialkonsulenten.

4,6 i promille

I løpet av de siste tre månedene har politiet i Drammen avdekket en rekke hjemme alene-fester hvor mindreårige helt ned i 13-årsalderen har drukket seg fra sans og samling på ren sprit. Fenomenet er omtalt i flere artikler i Drammens tidene denne uken.

Forrige helg ble en 15 år gammel jente innlagt på Drammen sykehus med hele 4,6 i promille, og selv erfarne politifolk som har jobbet med narkotika i flere år har tvilt på hvor høy promille ungdommene har hatt.

Ifølge Folkehelseinstituttet, vil en jente på 50 kilo få over dobbelt så høy promille som en gutt på 80 kilo dersom de drikker samme mengde alkohol.

- Med en promille på 4,6 er man heldig om en overlever. Jenter har en mindre kropp å fordele alkoholen på enn gutter. Det gjør at de får høyere promille, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Advarer

Direktøren advarer på det sterkeste å innta store mengder alkohol på svært kort tid.

- 4-5 shots på rad kan gi en promille på opp mot tre. Det kan være livsfarlig, spesielt siden man ikke kjenner effekten med en gang, sier Mørland.

Liv Leonhardsen mistet sin datter Nina Haugen (20) etter en shot-konkurranse i forbindelse med et julebord for drøye ni år siden. En lege har beregnet at den unge kvinnen hadde omtrent seks i promille da den var på topp. Det er det ikke mulig å overleve.

Leonhardsen er svært opprørt over at den samme leken som kostet datteren livet fremdeles pågår. Hun mener at foreldre må forklare sine barn at alkohol er gift.

- Gjør barna helt klar over at i for store mengder er alkohol dødelig - og det finnes ikke noen motgift når du først har drukket. På tobakken står det tydelige advarsler, det burde det også være på alkoholflaskene, mener Liv Leonhardsen.

Starter tidlig

Ifølge politiet, starter ungdommene festen tidlig på kvelden, slik at de har tid til å hente seg inn dersom de drikker seg altfor fulle.

Men: Hvis klokken nærmer seg innetid og ungdommene er for beruset, hjelper de hverandre med å skjule det for foreldrene ved å dusje, sminke seg på nytt, ta på seg parfyme og spise mengder av hvitløk for å døyve spritånden.

- Det er et eldgammelt triks som foreldrene bør kjenne til, sier leder Kari Benjaminsen ved den forebyggende avdelingen i politiet i Drammen, som mener jentene er verst.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder