STORE LIDELSER: Borgerkrigen i Syria har påført lokalbefolkningen store lidelser. Dette bildet er tatt i februar i år på Universitetssykehuset i Aleppo, der barn med blodkreft får cellegiftbehandling. Foto: Harald Henden VG

UD bevilget 1,1 millioner som skulle hjelpe syriske krigsofre - pengene stjålet

I safen til den syriske hjelpeorganisasjonen lå 173.901 amerikanske dollar som skulle brukes til å skaffe krigsofre medisinsk hjelp. Pengene var gitt av Norge, men så brøt noen seg inn og stjal pengeskapet.

  • Frank Haugsbø

Artikkelen er over to år gammel

Tyveriet fra kontorene til den norske organisasjonen Norwacs lokale partner skjedde i den libanesiske byen Tripoli i desember 2014.

– Pengene var bevilget til et prosjekt som heter «Emergency medical equipment, Syria», opplyser kontrolldirektør Nils Haugstveit i Sentral kontrollenhet i UD til VG.

UD: Avdekker kreativ svindel

Etter dagens kurs utgjør dollarsummen - som i sin helhet var bevilget til Norwac av det norske Utenriksdepartementet - vel 1,1 millioner norske kroner.

Fikk betale i avdrag

Utenriksdepartementet krevde hele beløpet tilbakebetalt, men først for noen måneder siden ble saken avsluttet i UDs egen antikorrupsjonsenhet. Norwac fikk ifølge Haugstveit anledning til å refundere pengene avdragsvis, og i andre kvartal i år var alt tilbakeført.

Kina: Ambassade-ansatt fikk sparken

– Penger som ikke benyttes i tråd med avtalen skal tilbakebetales. Dette gjelder også penger som kommer på avveie, for eksempel ved at de blir stjålet, sier kontrolldirektøren.

KREVDE TILBAKEBETALING: Kontrolldirektør Nils Haugstveit leder Sentralkontrollenhet i UD. Han mener sikkerheten ved kontoret til den norske organisasjonen Norwacs samarbeidspartner i Libanon ikke var god nok. Foto: Jarle Brenna

UD: – For dårlig sikkerhet

Han bekrefter at den eller de som sto bak innbruddet tok med seg safen, der kontantene ble oppbevart.

Ambassade-ansatte: Ni tatt for misligheter

– Ble pengene oppbevart på en tilfredsstillende måte, slik dere vurderer det?

– Nei, jeg mener at innbruddet viste at sikkerheten ikke var god nok.

Ifølge UD var en person mistenkt for å stå bak tyveriet i den libanesiske byen, som ligger nord i landet, nær grensen til Syria. Dette ble imidlertid aldri bevist, og Haugstveit sier at han ikke kan gi nærmere opplysninger om mistanker knyttet til innbruddet.

UD-rapport: – Gjennomgående svakheter

Norwac er en humanitær organisasjon som jobber med helserelatert hjelpearbeid i flere land i Midtøsten. Mest kjent er organisasjonen for sitt arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza, der legene Mads Gilbert og Erik Fosse i flere perioder har jobbet med livreddende behandling av krigsofre.

TOK PENGER TIL DRIFT: Erik Fosse er daglig leder i Norwac. Her er den norske legen fotografert utenfor Shifa-sykehuset i Gaza i 2009. Foto: Norwac NTB scanpix

Norwacs samarbeid med den syriske organisasjonen er for å sikre innbyggerne i det borgerkrigsherjede Syria grunnleggende helsetjenester.

FN: – Over 700 hjelpearbeidere drept

– Skulle brukes til helsepersonell

Erik Fosse er daglig leder i Norwac. Han skriver i en e-post til VG at midlene som ble stjålet i Tripoli skulle brukes til driftsmidler, inkludert lønn, til helsepersonell i et Norwac-støttet prosjekt.

Prosjektet var både rettet mot sivilbefolkningen i Syria, og mot syriske flyktninger i Libanon, sier han.

På spørsmål om tyveriet får konsekvenser for Nowacs arbeider i området, svarer Fosse at samarbeidspartneren etter hvert trappet ned sitt arbeid i Libanon og flyttet mye av aktivitetene til Tyrkia. Kontoret i Libanon ble lagt ned og alle ansatte har sluttet.

På spørsmål om Norwac mener at pengene tilfredsstillende oppbevart, skriver Fosse at de har bedt samarbeidspartneren om å oppbevare mindre beløp enn dette i egne lokaler.

Mer om

  1. Syriakrigen

Flere artikler

  1. Ble frastjålet bistandspenger i Syria

  2. Utenriksministeren til VG: – Frykter ISIL kommer tilbake

  3. De lokale redningsaksjonene

  4. Lot som om han var fransk minister: Tiltalt for å ha svindlet til seg 500 millioner

  5. Elever i arbeid mot slavearbeid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder