STORE LIDELSER: Borgerkrigen i Syria har påført lokalbefolkningen store lidelser. Dette bildet er tatt i februar i år på Universitetssykehuset i Aleppo, der barn med blodkreft får cellegiftbehandling. Foto: Harald Henden VG

UD bevilget 1,1 millioner som skulle hjelpe syriske krigsofre - pengene stjålet

I safen til den syriske hjelpeorganisasjonen lå 173.901 amerikanske dollar som skulle brukes til å skaffe krigsofre medisinsk hjelp. Pengene var gitt av Norge, men så brøt noen seg inn og stjal pengeskapet.

Artikkelen er over to år gammel

Tyveriet fra kontorene til den norske organisasjonen Norwacs lokale partner skjedde i den libanesiske byen Tripoli i desember 2014.

– Pengene var bevilget til et prosjekt som heter «Emergency medical equipment, Syria», opplyser kontrolldirektør Nils Haugstveit i Sentral kontrollenhet i UD til VG.

UD: Avdekker kreativ svindel

Etter dagens kurs utgjør dollarsummen - som i sin helhet var bevilget til Norwac av det norske Utenriksdepartementet - vel 1,1 millioner norske kroner.

Fikk betale i avdrag

Utenriksdepartementet krevde hele beløpet tilbakebetalt, men først for noen måneder siden ble saken avsluttet i UDs egen antikorrupsjonsenhet. Norwac fikk ifølge Haugstveit anledning til å refundere pengene avdragsvis, og i andre kvartal i år var alt tilbakeført.

Kina: Ambassade-ansatt fikk sparken

– Penger som ikke benyttes i tråd med avtalen skal tilbakebetales. Dette gjelder også penger som kommer på avveie, for eksempel ved at de blir stjålet, sier kontrolldirektøren.

KREVDE TILBAKEBETALING: Kontrolldirektør Nils Haugstveit leder Sentralkontrollenhet i UD. Han mener sikkerheten ved kontoret til den norske organisasjonen Norwacs samarbeidspartner i Libanon ikke var god nok. Foto: Jarle Brenna

UD: – For dårlig sikkerhet

Han bekrefter at den eller de som sto bak innbruddet tok med seg safen, der kontantene ble oppbevart.

Ambassade-ansatte: Ni tatt for misligheter

– Ble pengene oppbevart på en tilfredsstillende måte, slik dere vurderer det?

– Nei, jeg mener at innbruddet viste at sikkerheten ikke var god nok.

Ifølge UD var en person mistenkt for å stå bak tyveriet i den libanesiske byen, som ligger nord i landet, nær grensen til Syria. Dette ble imidlertid aldri bevist, og Haugstveit sier at han ikke kan gi nærmere opplysninger om mistanker knyttet til innbruddet.

UD-rapport: – Gjennomgående svakheter

Norwac er en humanitær organisasjon som jobber med helserelatert hjelpearbeid i flere land i Midtøsten. Mest kjent er organisasjonen for sitt arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza, der legene Mads Gilbert og Erik Fosse i flere perioder har jobbet med livreddende behandling av krigsofre.

TOK PENGER TIL DRIFT: Erik Fosse er daglig leder i Norwac. Her er den norske legen fotografert utenfor Shifa-sykehuset i Gaza i 2009. Foto: Norwac NTB scanpix

Norwacs samarbeid med den syriske organisasjonen er for å sikre innbyggerne i det borgerkrigsherjede Syria grunnleggende helsetjenester.

FN: – Over 700 hjelpearbeidere drept

– Skulle brukes til helsepersonell

Erik Fosse er daglig leder i Norwac. Han skriver i en e-post til VG at midlene som ble stjålet i Tripoli skulle brukes til driftsmidler, inkludert lønn, til helsepersonell i et Norwac-støttet prosjekt.

Prosjektet var både rettet mot sivilbefolkningen i Syria, og mot syriske flyktninger i Libanon, sier han.

På spørsmål om tyveriet får konsekvenser for Nowacs arbeider i området, svarer Fosse at samarbeidspartneren etter hvert trappet ned sitt arbeid i Libanon og flyttet mye av aktivitetene til Tyrkia. Kontoret i Libanon ble lagt ned og alle ansatte har sluttet.

På spørsmål om Norwac mener at pengene tilfredsstillende oppbevart, skriver Fosse at de har bedt samarbeidspartneren om å oppbevare mindre beløp enn dette i egne lokaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder