Fafo, SSB, UiO: Feilaktig fremstilt

Listhaug til VG: Viktig å basere beslutninger på de faktiske forhold

- MISBRUKER FAKTA: Innvandrings- og intergreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) blir beskyldt for å fordreie forskningsresultater for å forsvare det hun kaller blant "Europas strengeste asylpolitikk". Foto: Trond Solberg VG

Mener Listhaug bruker fakta feilaktig

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) underbygger asylpolitikken sin med forskning, men forskere mener at forskningen deres blir misbrukt.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

Etter det opprinnelige høringsutkastet til innstramminger i utlendingsloven, som kom i romjulen, fulgte det en turbulent runde der Høyre/Frp-regjeringen møtte kritikk fra både politisk og faglig hold.

Noe av kritikken gikk på et lemfeldig forhold til fakta.

På tirsdag ble det endelige lovforslaget lagt frem. Også denne gangen arresteres innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen på faktafeil. Forskerne som sitter på førstehåndskunnskapen om asylbarn, mener at forskningen deres er misbrukt.

** Barna blir tvunget ut på ensom flukt

Påstand: «Altfor mange barn tvinges på flukt av sine familier», og de «stilles under press om å sende penger tilbake til familien», skrev Listhaug i et innlegg på NRK Ytring dagen da proposisjonen ble lagt frem for Stortinget. Hun viste til Fafo, Universitetet i Oslo (UiO) og FNs høykommissær for flyktninger.

Fakta: Fafo-rapporten fra 2010 som det vises til, baserer seg på intervjuer med 30 enslige mindreårige asylsøkere. Ett av barna oppgir å ha blitt tvunget til å reise. For resten var avgjørelsen en felles beslutning der barnet fikk sagt sitt. Fafo finner heller ikke hold for at de presses til å sende penger hjem.

– Vi er av den klare oppfatning at dette er klart feilaktig bruk, sier forskningssjef Anne Britt Djuve til Aftenposten.

Videre vises det til en undersøkelse utført av Psykologisk institutt ved UiO. Dette er i realiteten upubliserte intervjuer med 30 enslige mindreårige asylsøkere under 15 år fra Afghanistan, Sri Lanka og Somalia, som skal bli en del av doktorgraden til Guro Brokke Omland. Hun har ikke skrevet noe om hvem som bestemmer flukten. Omland sier til VG at hun synes det er spesielt at forarbeidet hennes, kun gjengitt i medieomtale, har havnet i et lovforslag, uten at hun ble kontaktet.

Fredrik Sperling, pressesekretær i UNHCR Nord-Europa, sier at rapporten deres om enslige asylsøkerbarn fra Afghanistan ikke viser at de tvinges på flukt.

– Den viser at beslutningen om å reise som oftest fattes av familien og barnet sammen, og at det ofte er barnet som kommer med ideen. I noen tilfeller bestemmer barnet dette selv og reiser uten at familien vet det.

Forklaring: Da Listhaug ble konfrontert med at ett av 30 barn ble sendt mot sin vilje i Politisk Kvarter på NRK P2 i dag, sa hun at ettersom det kom 5000 barn til Norge i 2015, er det trolig flere av dem som har reist mot sin vilje. På spørsmål om hvor hun har denne påstanden fra, svarte Listhaug at hun har «har snakket med ansatte på mottak, der jeg har spurt dem nettopp om dette».

Les også: Røde Kors mener Erna gir asylbarna falske forhåpninger

BESØKTE FLYKTNINGBARNA: Listhaug var i Nizir-leiren i utkanten av Gaziantep i Tyrkia i januar. Der møtte hun barna hun ikke vil ha til Norge, men heller hjelpe der de er. Foto: Henden Harald VG

Listhaug: Ikke vektlagt forskningen

 • Listhaugs fremstilling blir dermed: Barna tvinges ut på ensom flukt av foreldrene sine for å sende penger hjem, og for å berede grunnen for familiegjenforening i Norge.
 • Forskningens fremstilling er imidlertid: Barnas beslutning om å reise tas gjerne i samråd med familien, ofte fordi de er utrygge i hjemlandet. Få av dem får gjenforening med familien sin i Norge.

– Hvorfor vrir du på virkeligheten på denne måten?

– Kritikken som er kommet i denne saken er ikke rettet mot lovforslaget, men mot ett innlegg på NRK Ytring. Jeg har ikke lagt avgjørende vekt på FAFOs vurderinger, som intervjuet kun 30 barn og unge, men nevner deres forskning i artikkelen. Flertallet av barna oppgir at det ikke var deres beslutning å reise, og som oftest var det familien som bestemte dette. Da må man spørre seg hvilken valgfrihet disse barna egentlig har? skriver Listhaug i en epost til VG.

«Viktig å basere seg på faktiske forhold»

Hun mener det er «naivt» å tro at barna har medbestemmelsesrett i de «patriarkalske samfunnene» mange av dem kommer fra. Og hvis det skulle være tilfelle, mener hun heller ikke dette er greit dersom et barn med støtte i familien får ta avgjørelsen om å reise alene til Norge.

– Er det greit å sitte i Norge og si, «gutten ble ikke tvunget, han ble fikk være med å ta avgjørelsen»? Ærlig talt, det gjør ikke saken bedre i det hele tatt. Faktum er at barn blir sendt på en farefull reise, en reise barn ikke skal måtte ta, som kan innebære vold og overgrep i hendene på menneskesmuglere, mener Listhaug.

På spørsmål om hennes forhold til forskning, svarer statsråden:

– Det er viktig å basere beslutninger på de faktiske forhold. Vi vil forhindre at barn og unge blir sendt ut på farefulle reiser alene i hendene på menneskesmuglere. Barns beste i de fleste tilfeller er å være sammen med sin familie uavhengig av kultur eller hvor de kommer fra. Derfor har vi et mål om å bidra til at færre familier velger å sende barna på en lang og farlig reise, svarer statsråden.

Her er andre påstander Listhaug er blitt tatt på:

** Barna sendes som ut som ankerbarn

Påstand: Mange foreldre bruker barna som «et anker» som sendes i forveien til Europa, for så selv å komme etter på familiegjenforening senere, sa Listhaug i forbindelse med høringsutkastet. Hun viste til UNICEF.

Fakta: I UNICEF-rapporten kommer det frem at barna hovedsaklig flyktet på grunn av sikkerhetssituasjonen og behov for beskyttelse, ikke for å berede grunnen for slektninger. Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at mellom 2010-2015 fikk kun 573 personer familiegjenforening med en enslige mindreårige asylsøker som hadde fått opphold i Norge.

Bakgrunn: Kun et fåtall får familien til Norge

Moderering: I det endelige lovforslaget, erkjenner departementet at høringsnotatet «noe upresist kan gi inntrykk av at en hovedårsak til at barn sendes alene som asylsøkere, er at familien har et håp om familiegjenforening», men fastholder ved at det kan være én årsak.

** Dobbelt så mange asylsøkere kan komme som følge av familiegjenforening

Påstand: «Dersom vi skal ha en liberal familiegjenforeningspolitikk, så vil du kunne doble det tallet i realiteten, fordi det kommer veldig mange også på familiegjenforening», sa Listhaug til NRK i februar.

Fakta: Ifølge SSB, Justisdepartementet og UDI stemmer ikke dette; i starten av året var det totalt 138.000 flyktninger bosatt i Norge. Kun 50.000 av disse var familiegjenforent.

Moderering: På spørsmål fra VG tidligere i år, svarte Listhaug at regjeringen kun mener at familiegjenforeningen «kan» bli enda større enn den første asylstrømmen.

Les også

 1. Ny rapport: Norge best i Skandinavia på integrering

  Vi slår danskene og svenskene i å innlemme innvandrere i samfunnet vårt, viser forskning fra IMDi.
 2. Røde Kors: Erna gir asylbarna falske forhåpninger

  Norges Røde Kors mener at statsminister Erna Solberg (H) har gitt asylbarna falske forhåpninger om å få bli i Norge…
 3. Erna Solberg: – Jeg mener vi kan mestre å ta imot og bosette 30.000 flyktninger i året

  Statsminister Erna Solberg mener Norge har kapasitet til å ta imot langt flere flyktninger - men at integreringen er en…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Imdi-ansatte protesterer
  mot Listhaug-forslag

 2. VG mener: Norge kan ikke gi tusenvis av barn opphold

 3. Listhaug får ikke flertall for innstramning, så nå fillerister hun Ap

 4. Her er regjeringens asylinnstramminger

 5. 18-årsdagen som en vond drøm

Fra andre aviser

 1. Nye påstander om at Listhaug misbruker asylbarn-forskning

  Aftenposten
 2. Listhaug til angrep på Redd Barna

  Aftenposten
 3. Disse innstramningsforslagene slaktes av fagmiljøene

  Aftenposten
 4. Advarer kraftig mot at asylbarn bare skal få midlertidig opphold

  Aftenposten
 5. FN-topp slakter Listhaug-forslag

  Bergens Tidende
 6. Slurv i medvind

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no