Solberg: For tidlig å trekke ned asylberedskapen

Støre: Venter mer asylstrid og konflikter i EU

STOPPE FLUKTEN MOT EUROPA: Erna Solberg besøkte Zaatari-leiren utenfor Amman i november i fjor. Foto: Harald Henden , VG

Tror EU-avtale vil dempe flyktningstrømmen

Erna Solberg (H) sier det er for tidlig å trekke ned varselet om 33.000 asylankomster til Norge i 2016. Men statsministeren tror at en god returavtale mellom EU og Tyrkia kan dempe flyktningstrømmen mot Europa.

Artikkelen er over fire år gammel

– Summen av alle tiltak er jo for at færrest mulig skal reise, sier Solberg.

Samtidig mener hun det er stor usikkerhet om hvor mange som vil komme tl Norge:

– Vi har 33.000 asylankomster inne i statsbudsjettet, og gjør ingen større endringer nå. Vi må ha beredskap for store ankomster, og ha planer som raskt kan iversettes. Det kan fortsatt komme sekundære bølger hvor Norge fortsatt vil være første asylland fordi de ikke er registrert i noe annet land før de kommer hit, sier statsministeren til VG.

Torsdag ettermiddag setter EUs stats- og regjeringssjefer seg ned med Tyrkia for å bestemme vilkårene for avtalen om at Tyrkia skal ta tilbake alle irregulære migranter som krysser Egeerhavet til Hellas.

Møter på sidelinjen

Den norske statsministeren får ikke delta på dette møtet, Men Erna Solberg drar likevel til Brussel torsdag morgen og møter flere av EU-toppene i et formøte med Høyres søsterpartier i European People's Party, EPP.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har advart EU mot at kollektiv utsendelse av folk er forbudt etter folkeretten. Det samme har FN og andre gjort.

Les også: VG møtte de siste flyktningene på Balkan-ruten

Men nå når EU-president Donald Tusk har presisert at alle flyktningene som kommer til Hellas vil få en individuell vurdering, forutsetter Erna Solberg at det blir en avtale som ivaretar grunnleggende menneskerettigheter:

– Vi må ta som utgangspunkt at EU respekterer de europeiske menneskerettighetene. Det er en del av EUs grunnlov. Men mye er fortsatt uklart, selv om vi nå kan se de store linjene i avtalen, sier Solberg til VG.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug har allerede varslet at Norge vil hjelpe EU med å gjennomføre Tyrkia-avtalen.

Les mer her: Vil bygge flyktningby inne i Syria

Trenger avtale

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil heller ikke kommentere en avtale som langtfra et klar:

HINDRE AT FLERE DRUKNER I MIDDELHAVET: Jonas Gahr Støre og Erna SOlberg var sammen på årskonferansen i Norsk olje & gass i forrige uke. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Men at det trengs en avtale er ganske klart. Det er avgjørende å hindre en ukontrollert asylstrøm som setter menneskers liv i fare og som setter folk i menneskesmuglernes jerngrep på begge sider av Middelhavet. Så jeg ser positivt på at det er en avtale på gang, sier Støre.

Venter strid og konflikter

– Er det fare for at EU sprekker fordi landene har så ulikt syn på flyktningbølgen?

– EU vil ha store utfordringer med å få gjenomført vedtakene, men jeg har likevel den tro at de vil bestå testen, fordi alternativet er så mye dårligere. Men vi må nok vente strid og kanskje nye alvorlige konflikter og utsettelser EU-landene imellom før dette er på plass, sier Støre til VG.

Bakgrunn: Syv flyktning-floker som EU må løse

– Så da vil det komme færre, også til Norge?

– Tilstrømningen til Norge er lav akkurat nå. Det skyldes ikke bare norske tiltak, men mere grensekontrollen i Sverige og Danmark, og at det er orden ved grensen mot Russland på Storskog. Fortsetter dette, vil tallene forbli lave. Det øker betydningen av god integrering for de som nå sitter i norske mottak, sier han.

Gjenbosetting

Erna Solberg peker på at EU har flere store problemer de må løse, blant annet gjenbosetting av de som allerede har kommet til Europa.

– Norge har meldt inn at vi skal ta 1500 flyktninger for relokalisering over to år, men det er land i EU som ikke har vært villige til å ta imot noen. Det er også et problem at flyktninger får tilbud om trygt opphold i land de ikke ønsker å reise til. De vil til Tyskland eller til Skandinavia. Slik kan vi heller ikke ha det, sier Solberg.

På spørsmål fra KrF i Stortinget onsdag formiddag, sa hun at det overordnede målet må være at færrest mulig legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet.

– Avtalen med Tyrkia vil sende et tydelig signal om at Europa ikke lengre er åpent for de som ikke har grunner til å søke beskyttelse, sa statsminister Erna Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder