KRITISK: Oslo-politiet kan ikke ha etterforskningsansvaret dersom de selv etterforskes, mener advokat Vidar Lind Iversen. Foto: Frode Hansen VG

Forsvarere vil fjerne Oslo-politiet fra narko-etterforskning

Innførte 50 kilo hasj til Norge som del av skjult spaning

Oslo-politiet kan etterforskes for selv å ha innført 50 kilo hasj som del av en skjult narkospaning i Oslo. Nå krever forsvarerne at de blir fratatt ansvaret for den opprinnelige saken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG avslørte i forrige uke at politiet under etterforskningen av en narkoliga de mener ble ledet av Metkel Betew, ga politiagenter tillatelse til å innføre 50 kilo hasj. Stoffet endte med å bli solgt på det illegale markedet i Oslo.

VG har fått opplyst at politiet på forhånd fikk tillatelse til å bryte narkotikaloven. Normalt skal Statsadvokaten godkjenne slike metoder.

Etter at Spesialenheten for politisaker signaliserte at de ville etterforske saken, mener av flere forsvarerne til de narkosiktede mennene at etterforskningen av den opprinnelige saken må flyttes til et annet politidistrikt.

Les også: Politiet innførte 50 kilo hasj til Norge

Må vurdere habiliteten

– Slik saken nå står, kan det tenkes at seksjon for organisert kriminalitet som sådan har en spesiell interesse av resultatet av etterforskningen. Det samme kan enkeltpersoner ved seksjonen. Vi kan selvsagt ikke si at dette faktisk er tilfelle, men det er nok å tenke tanken for at man bør vurdere habiliteten, sier advokat Vidar Lind Iversen.

Han forsvarer en av to norsk-eritreiske brødre som er siktet i saken sammen med den tidligere Nokas-dømte Metkel Betew. Sammen med advokat Arve Ringsbye, som forsvarer den andre broren, har han sendt en formell begjæring til Riksadvokaten om å vurdere habiliteten til politi og påtale.

– Spesialenheten etterforsker dette som et mulig straffbart forhold. Det kan berøre både Oslo polidistrikt som sådan og enkelttjenestemenn. Hvis Spesialenheten kommer til at denne metodebruken er ulovlig, står man i verste fall overfor medvirkning til innførsel og omsetning av narkotika, sier Ringsbye.

Les også: Spesialenheten etterforsker politiets hasjinnførsel

Støtte fra flere

De to forsvarerne har derfor bedt Riksadvokaten om at utnevnes et såkalt settepolitidistrikt som skal overta ansvaret for den videre etterforskningen. De mener også at Oslo statsadvokatembete må overlate saken til et et annet distrikt.

De får støtte fra Marius Dietrichson, som forsvarer Metkel Betew.

– Det er naturlig at politi og påtalemakt gjennomgår habiliteten, dersom de selv etterforskes for det samme straffbare forholdet som de siktede i saken. De vil også ha en interesse av hvordan dette fremstår, sier han.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken, ifølge informasjonssjef Unni Grøndahl. Det gjør heller ikke Oslo Statsadvokatembete.

– Vi har ikke mottatt noen henvendelse fra forsvarerne, og da blir det umulig for meg å kommentere saken. Vi får eventuelt komme tilbake til det, sier statsadvokat Alvar Krafft Randa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder