DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: Privat NTB scanpix

Nå håper Kristins foreldre endelig å få satt punktum

Over 17 år etter at Kristin Juel Johannessen (12) ble drept, håper familien å kunne få satt punktum for straffesaken. Nye DNA-analyser knytter tiltalte til åstedet.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi er veldig lettet over at vi nå får den rettssaken vi skulle hatt for 17 år siden. Tapet av Kristin blir vi aldri ferdig med, men nå kan vi få lukket den juridiske delen, sier Roar Juel Johannessen til NTB.

Påtalemyndigheten er overbevist om at det er Kristins drapsmann som tirsdag morgen møter i Borgarting lagmannsrett. Hans DNA er funnet på neglene til Kristin Juel Johannessen. Sammenholdt med de andre bevisene i saken – først og fremst en rekke vitneobservasjoner – er det ikke tvil om at 39-åringen er skyldig, mener statsadvokat Alf Martin Evensen.

Les også: Tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) – igjen

Mannen ble i 2001 dømt til 12 års fengsel for drapet i herredsretten, men ble frifunnet i Agder lagmannsrett 2003 fordi nye DNA-undersøkelser skapte tvil om at tiltalte var rett mann.

Nå er den samme tiltalen utferdiget på nytt, mot samme mann. Det har aldri skjedd før at en tiltalt som er frifunnet i en drapssak, stilles for retten på nytt i samme sak. Gjennombruddet tilskrives nye analysemetoder som avdekket mannens DNA på materiale som ble sikret allerede i 1999.

Les også: Linda Juel Johannessen: – Skyldfølelse uten like (krever innlogging)

Funnet kvalt

Kristin Juel Johannessen var tolv år gammel da hun 5. august 1999 dro ut med sykkelen sin. Noen timer senere ble hun funnet kvalt i et skogholt like i nærheten av stedet hun bodde i bygda Hedrum utenfor Larvik. Sykkelen var lent opp mot et tre. Hjelmen lå igjen på åstedet.

Den nå 39 år gamle tiltalte var ikke den første som ble siktet for drapet. Men han var den som to år senere fikk tolv års fengsel for forsettlig drap. Men innen saken kom opp for Agder lagmannsrett, var det kommet ny DNA-teknologi.

Husker du? Derfor ble han dømt - og senere frifunnet

Undersøkelser av et hårstrå fra åstedet viste at det tilhørte en kvinne. Det var ikke tiltaltes hårstrå, slik aktoratet hadde forsøkt å sannsynliggjøre. Aktor så seg derfor nødt til å be Agder lagmannsrett frifinne mannen.

Saken ble behandlet uten at det ble avholdt et eneste rettsmøte.

Nekter skyld

Tiltalte har hele tiden fastholdt sin uskyld. I et intervju med TV 2 i 2001 ber han gjerningsmannen stå fram og gi familien de svarene han selv ikke kan gi dem.

– Han kommer ikke ut denne gangen. Nå må han sone for det han har gjort, sa Roar Juel Johannessen da nyheten om at saken var gjenåpnet kom i fjor.

I dag vil han ikke forhåndsprosedere i mediene, men bekrefter at han fortsatt står for utsagnet.

Bistandsadvokat Astri Aas-Hansen understreker nå at det er retten som avgjør skyldspørsmålet og vil ikke gi uttrykk for noen oppfatning av det.

Den nærmeste familien vil være til stede i salen under rettsbehandlingen. Roar Juel Johannessen skal kun forklare seg under behandlingen av oppreisningskravet og ikke under bevisførselen i straffesaken.

VG SPESIAL: Kristin (12) kom aldri hjem fra badeturen

Angriper DNA-bevis

Det er ventet at 39-åringens forsvarer vil gå hardt til verks for å så tvil om det nye DNA-beviset. Advokat Brynjar Meling samarbeider med sakkyndige for å belyse mulige svakheter ved funnet – blant annet hvordan det biologiske materialet er blitt oppbevart i 16 år, om det kan ha vært utsatt for forurensning og om Folkehelseinstituttet kan ha gjort eventuelle feil i analysene.

DNA: Ny teknologi ga gjennombrudd

– Det er absolutt ingen endring i hvordan min klient stiller seg til skyldspørsmålet, understreker Meling.

Han varsler også at alternative gjerningsmenn blir et tema. Tre andre personer har vært mistenkte i saken i større eller mindre grad, to av dem var på tidligere tidspunkter i etterforskningen siktet i saken.

Borgarting lagmannsrett har satt av drøyt tre uker til saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder