SER SEG SELV: Bjørn Løvland slo kjæresten før han fikk hjelp til å slutte. Nå bidrar han i en ny studie. Foto:LINN CATHRIN OLSEN,

Fire av ti jenter digitalt misbrukt av kjæresten

Barneminister Horne: Urovekkende høye tall

Ny studie: 38 prosent unge jenter utsatt for digital vold i parforhold

Flere unge nordmenn er redde for å bryte med kjæresten, i
frykt for å bli hevnet med spredning av intime bilder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

stiritup | Safeguarding Teenage Intimate Relationships

For første gang er det forsket på digitale overgrep blant unge kjærester i Norge.

4500 ungdommer i alderen 14–17 år har deltatt i STIR-studien (Safeguarding teenage intimate relationships), rundt 1000 av dem fra Norge.

Resultatet viser at 38 prosent av de spurte norske jentene opplevd digital vold i et parforhold. Det vil si at de har blitt utsatt for trusler og trakasserende meldinger, blitt overvåket og kontrollert gjennom mobiltelefon eller sosiale medier, eller opplevd at stygge meldinger om dem har blitt postet på nettet. Som at kjæresten har holdt oppsikt med hvor de er og hvem de har møtt, kontrollert hvem de er venn med på sosiale medier, eller sørget for at de blir mislikt av vennene sine ved å gi seg ut for å være dem på sosiale medier, for så å sende stygge meldinger til andre i deres navn.

– Vi kjenner tilfeller hvor jenter er redde for å gjøre slutt med kjæresten fordi han har nakenbilder av henne som han kan bruke som pressmiddel, sier terapeut Bjørn Løvland fra Stiftelsen Tryggere, som har bistått datainnsamlingen ved å skaffe informanter fra 10.-klasser og de to første klassetrinnene på videregående skoler.

– Bekymringsfullt, sier Løvland om resultatene.

Han har selv erfaring som voldelig i et parforhold, før han oppsøkte behandling, og fikk hjelp til å slutte. I dag jobber han som terapeut med blant annet voldsutøvere.

Blant Europas høyeste

EU-studien omfatter i tillegg til digitalt misbruk også fysisk, psykisk og seksuell vold. Her er de norske resultatene som viser hva de utvalgte svarer at de har blitt utsatt for i et kjæresteforhold:

*DIGITAL VOLD: 38 prosent av jentene og 20 prosent av guttene
*PSYKISKE OVERGREP: 32 prosent av jentene og 19 prosent av guttene
*FYSISK VOLD: 18 prosent av jentene og åtte prosent av guttene
*SEKSUELLE OVERGREP: 28 prosent av jentene og ni prosent av guttene

De to siste tallene er blant Europas høyeste.

Norge og England er de to landene med høyest forekomst av fysisk vold og seksuelle overgrep i et kjæresteforhold.

FANT TALL: Stipendiat ved NKVTS Per Moum Hellevik tar doktorgrad om digital kjærestevold. Foto:NKVTS,

– Det er urovekkende høye tall, kommenterer doktorgradsstipendiat Per Moum Hellevik ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, som har gjennomført den norske delen av studien sammen med prosjektleder og forsker Carolina Øverlien.

De har fått innsikt i hvordan kjærestevolden påvirker livet til de unge, hvordan de får konsentrasjonen på skolen ødelagt, og hvordan de sliter sosialt etter å ha blitt hengt ut med nakenbilder på Internett.

– Mange unge er utsatt for et massivt press, og noen har det svært tøft.

– Samtidig er det ikke alle som vet hva som er greit og ikke greit i et forhold. Noen tror voldsom sjalusi er en bekreftelse på kjærlighet. Andre opplever at kjæresten installerer en applikasjon på mobiltelefonen deres, som hele tiden varsler hvor de er til enhver tid. Bevegelsesfriheten begrenses og krenkes.

– Det er viktig å huske på at også mindre alvorlige overgrep er alvorlige. Og at de som blir utsatt for det ikke har skylden for det, understreker Bjørn Løvland.

LES OGSÅ:Oslo-mann dømt for digital vold mot kvinne

Den seksuelle volden i parforholdet defineres som å bli presset til kyssing eller intim berøring, og presset eller fysisk tvunget til samleie.

Uvitende voksne

Løvland er opptatt av å peke på at de færreste unge snakker med voksne om dette, og at det er viktig med et kompetanseløft blant både foreldre, lærere og helsetjenesten – alle som er i kontakt med barn og ungdom.

Har du innspill til saker som angår barn og unge? Kontakt VGs journalister her #VGoppvekst Foto: ,

Dette støttes av funnene i studien.

– Ungdom etterspør mer kunnskap hos voksne. Ved et tilfelle hos en helsesøster fikk en gråtende jente til svar at kjærlighetssorg går over ved å spise godt og sove mye, viser Hellevik til.

LES OGSÅ:Behandlingsmetode for voldsofre

Han er opptatt av ikke å skape for stort skille mellom digital og fysisk vold.

– De unge som utsettes for digital vold av en kjæreste, opplever ofte at kjæresten utøver andre typer vold også.

Prosjektet er delfinansiert av barne,-likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Jeg er glad for at vi nå får økt kunnskap om kjærestevold blant unge. Disse tallene er urovekkende høye, sier statsråd Solveig Horne.

– Denne studien gir oss viktig ny kunnskap, ikke bare om fysisk og seksuell vold blant ungdom, men også om digital vold. Det har vi manglet. Jeg ser derfor frem til å motta den endelige forskningsrapporten fra dette prosjektet.

BEKJEMPER KJÆRESTEVOLD: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp). Foto:ROGER NEUMANN,

Regjeringens tiltaksplan mot vold og overgrep fra 2014 vektlegger å styrke informasjonen til barn og unge.

– Regjeringen prioriterer arbeidet mot vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom høyt, peker Horne på.

– Det er behov for økt oppmerksomhet om denne formen for vold, og særlig om digital vold, som ofte er mer usynlig for voksne.

Statsråden er opptatt av det formidles gode råd til de som står i starten av et kjærlighetsliv.

– Voksne må snakke mer med ungdom om hva som er greit og ikke greit i en kjæresterelasjon. Dette er informasjon som ungdommene i studien også etterspør, underbygger hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder