Fotballpresident Terje Svendsen, her fra den offisielle åpningen av fotballsesongen 2016, utfordres av VGs nyhetsleder Leif Welhaven (innfelt). Foto: Fredrik Solstad VG

Kommentar

Kommentar: Hvor tøff er du, Terje?

Ærede fotballpresident. Eller «kjære Terje», får jeg vel
heller si. Valget du tar i dag sender et viktig signal: Hva slags leder er du når ord skal omsettes til handling?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er 31 dager siden du tiltrådte, med et løfte om å utvise «nådeløs åpenhet».

«Vi må være så åpne at det gjør litt vondt. Regelen må være at vi av og til viser frem mer enn det vi har lyst til. Sett utenfra, så ser jeg et behov for at vi er mer åpne enn vi er i dag», sa du etter et fotballting du selv omtalte som «surrealistisk».

Tydelig ble det slått fast at nå er det fornavn som gjelder, ikke tittel, som del av en ny og mer folkelig linje på Ullevaal stadion.

I dag får vi se hva som ligger i de oppløftende ordene. Styret i Norges Fotballforbund (NFF) skal spikre detaljene for hvilken åpenhetskurs som gjelder fremover.

BAKGRUNN: – Et spill som er oss uverdig

Siems reisekostnad: 1342 kroner i snitt hvert eneste døgn

Du husker sikkert dette når du setter deg ved møtebordet, Terje, men for sikkerhets skyld kan vi ta noen hovedpunkter fra det som skjedde for en måneds tid siden:

¤¤ På VGs spørsmål om innsyn i blant annet reise- og representasjonsutgifter, fortalte NFF blant annet at Kjetil Siem brukte 490.000 kroner på reiser i fjor.

Det tallet betyr at generalsekretæren, om han jobbet alle årets 365 dager, i snitt leverte reiseregninger på 1342 kroner for hvert eneste døgn. I tillegg tar UEFA, ifølge samme Siem, regningen ved «åtte av ti tilfeller» der måltider deles.

Men offentligheten skulle ikke få vite noe konkret om hvordan pengene blir brukt på reise.

¤¤ Så snudde Kjetil Siem, som brått ville ha et system der regninger legges på bordet, med tilbakevirkende kraft for egen del. «Det er ikke noe problem, og så er det litt selvjustis at ting skal offentliggjøres», sa NFF-sjefen, etter at RBK-boss Ivar Koteng hadde gått på talerstolen og sagt det mest fornuftige som kan sies om ledere og lunsjvaner.

Lovende start - så var det stopp

Deretter var jo nådeløs-løftet ditt en god oppfølging, Terje, og fine vyer hos kollegene dine ga håp da VG utfordret også dem:

«Vi er åpne som en bok, spør om hva dere vil. Så lenge vi følger lover og regler», sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

«Jeg har bare så vidt rukket å registrere saken, men vi har ikke noe imot åpenhet. Det er ikke noe problem», var signalet fra friidrettspresident Tore Hordnes, som understreket at de må forholde seg til «personopplysninger og sånn».

NIF, skiforbundet og etter hvert håndballforbundet ba om litt tid. Veien ut av tenkeboksen valgte samtlige å ta rett før de fleste tok påskeferie.

I de koordinerte svarbrevene var det ikke mye nådeløs åpenhet å spore.

Blankt nei til innsyn i reiseregninger og representasjonskostnader, blant annet av hensyn til personvern og forretningshemmeligheter.

Dessuten ble det uttrykt frykt for ikke å kunne «kontrollere at informasjonen presenteres korrekt og i riktig kontekst».

I et land med fri presse skal ikke de som sitter med makten, ha en monopoliserende definisjonsrett over hva som er «riktig kontekst». Tvert imot har pressen en viktig rolle som kontrollinstans på vegne av fellesskapet – deriblant ansiktene bak de 2,1 millioner medlemskapene idretten er så stolt av å ha.

Hva er dere redde for?

Selvsagt kan medieomtale være utfordrende, men hvor ofte har folk fått trøbbel i det norske offentlige rom for jordnære reiseregninger og representasjonskostnader? Og hvis kostnadskontrollen er så god som idrettstoppene vil ha det til: Hva er dere redde for?

LES OGSÅ: Idrettslederne dukker unna debatten

Akkurat som den pengesterke organisasjonen du råder over, Terje, er idrettens sentralmakt spesielt samfunnsmessig interessant.

Et eksempel på hva vi gjerne vil ha konkret informasjon om, er hva som gikk med til reise- og representasjon i Sotsji:

NIFs generalsekretær Inge Andersen var stolt av «Norway House», der over 60 IOC-medlemmer var innom. Dette var ren pampepleie for fellesskapets midler, for å selge inn ideen om Oslo-OL.

– Det blir min oppgave å få dem inn der, så får folkene der bespise, «bedrikke» og belære dem, røpet IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Vi vet at moroa kostet rundt 12 millioner totalt, der NIF stod for en betydelig andel, men vi kjenner hverken detaljene om dette eller eventuell annen pengebruk i IOC-kontakten. For dessverre har eliten i norsk idrett valgt å være i utakt med flertallet av egne idrettskretser, som ønsker seg åpenhet om reise- og representasjonsutgifter.

LES OGSÅ: Krever gratis sprit på stadion og fest med kongen

Fortsatt håp hos storebror

Tilbake til deg, Terje, for det er ennå håp om at du sørger for at storebroren blant særforbundene holder ord om å gi offentligheten reelt innsyn.

Dessverre var det småalarmerende lesestoff som smøg seg ut på fotballforbundets nettsider i palmehelgen. Der tar du for deg kollegenes innsynsnekt i konkrete forhold, og roser «NIFs gode, prinsipielle begrunnelser og avgrensninger»

Nådeløs åpenhet, Terje?

Vi får nesten ta en kjapp ABC om «personopplysninger og sånn». For det er vel i alles interesse å unngå vikarierende motiver? Det er bare å google «Offentleglova» hvis du vil sjekke hvordan det fungerer i forvaltningen.

Her gjelder en vidtfavnende innsynsrett, og hensynet til både forretningshemmeligheter og personvern er behandlet på en gjennomtenkt måte.

LES OGSÅ: En utskjelling vi knapt har sett maken til

I en del tilfeller kan enkeltopplysninger sladdes, uten at hele dokumentet holdes hemmelig. Å bruke personvern som begrunnelse for et generelt nei til innsyn i alle konkrete forhold, ville vært et brudd på sentrale prinsipper – og lovstridig.

- Lite med personvern å gjøre

Hvorfor bør idrettsledere, som lever av overføringer, ha større hemmelighold enn det som gjelder i det offentlige?

Presseforbundets jurist, Kristine Foss, har åpenhet og innsyn som spisskompetanse. Hun sier rett ut at ledernes kostnader til flybillett, restaurantbesøk, hotell og lignende har lite med personvern å gjøre.

Kjære Terje: Du kan bli den sterke lederen som snur styringen av Fotball-Norge i en sunnere retning. Eller du kan bli ansvarlig for en nær parodisk kuvending, som ikke bare vil være en hån mot grasrota, men i seg selv vil fremstå mistenkeliggjørende.

Det er ikke hva du kaller deg – men hva du foretar deg – som vil avgjøre hva slags ettermæle ditt presidentvirke en dag vil få.

Vennlig hilsen Leif.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder