UNDER PRESS: Shaun Wright, som er politimester i Rotherham, utsettes for massiv kritikk etter at det ble offentlig kjent at kommunen burde gjort mer i hundrevis av overgrepssaker.
UNDER PRESS: Shaun Wright, som er politimester i Rotherham, utsettes for massiv kritikk etter at det ble offentlig kjent at kommunen burde gjort mer i hundrevis av overgrepssaker. Foto:Rossparry.co.uk Andrew Mccaren,SWNS

Trekker seg fra Labour - blir sittende som politisjef

Nekter å gå etter overgrepsskandalen

INNENRIKS

ROTHERHAM (VG) Den hardt pressede politimesteren i Rotherham har gitt Labour beskjed om at han trekker seg fra partiet. Men han nekter fortsatt å gå av som politisjef.

Publisert: Oppdatert: 28.08.14 03:46

Det skjer etter at Shaun Wright onsdag kveld fikk et ultimatum fra Labour:

–Vi har gitt ham tid til å reflektere over situasjonen. Hvis han ikke har trukket seg innen i morgen, vil han bli suspendert fra partiet, sa en kilde i Labour til Sky News onsdag kveld.

Ved 01-tiden norsk tid natt til torsdag, meldte BBC at Wright trekker seg fra sine verv i Labour.

–Jeg trekker meg herved fra Labour. Jeg har imidlertid til hensikt å fortsette i min stilling som leder for politiet i South Yorkshire, sier Wright i en uttalelse.

1400 barn

Storbritannia er rystet etter gårsdagens rapport om barnevernet i Rotherham. Den beskylder de kommunale etatene i den britiske byen for å ha oversett og unnlatt å handle i flere hundre saker hvor barn ble seksuelt misbrukt, konkluderer en rapport som ble gjort kjent mandag.

Rapporten anslår at minst 1400 barn ble utsatt for seksuelle overgrep fra 1997 til 2013. Barnevernet og politiet skal bare ha kjent til en tredjedel av sakene. Antallet er basert på informasjon fra ulike kommunale etater og rapporten peker på med at det kan være langt flere som ikke er fanget opp av systemet.

I midten av konflikten står politimester Shaun Wright – mannen som både har hatt ansvar for barn og oppvekst i kommunestyret i en årrekke og jobben som øverste politimyndighet i byen de siste fire årene.

Etter avsløringene i rapporten har det blitt fremsatt en rekke krav om at Wright må gi seg som politimester. Blant dem er innenriksminister Theresa May fra Det konservative partiet, som sier Wright må gi etter for kravene.

Kritikken kommer også fra Wrights eget parti Labour.

– I lys av rapporten er det passende at politimester Shaun Wright trekker seg, sier en talsmann for partiet.

Mener politimesteren lot det skje

Rapporten har også tent en debatt med rasistiske undertoner i den ellers søvnige byen. Dette fordi den karakteriserer mange av de dømte og antatte gjerningsmennene som av «asiatisk opprinnelse». Noen av dem som er intervjuet i arbeidet med rapporten, sier også de var redde for å bli beskyldt for rasisme siden flere av barna beskrev overgriperne som asiater.

Onsdag ettermiddag tok en liten gruppe fra den høyreekstreme og islamfientlige protestgruppen English Defence League stilling foran politihuset sammen med flere som deler deres syn. Med vakthunder, britiske flagg og rasende slagord fremførte de budskapet om at «multikulturalisme» har skylden for at overgrepene kunne finne sted. Også de krevde politimester Shaun Wrights avgang.

– Jeg kommer ikke til å forlate dette stedet før han slutter eller får sparken, sier lederen for EDL-gruppen, Andrew Edge (44), til VG. 44-åringen forteller at han sultestreiker frem til han får gjennomslag for kravet sitt.

«Hvite, britiske barn»

Stemningen foran politihuset eskalerte da en gruppe briter av pakistansk opprinnelse gikk forbi. Dette utløste raseri og ukvemsord fra antiislamistene.

Liauf Rafiq (28) var blant dem som ble skjelt ut fordi han passerte politihuset. 28-åringen har røtter i Pakistan, men har bodd hele livet sitt i Rotherham. Også han ser helst at Wright leverer sin oppsigelse.

– Politiet og det offentlige har ikke gjort jobben sin. De som har vært ansvarlige må gå. Men man kan ikke legge skylden på én gruppe, fordi folk fra alle religioner og nasjonaliteter begår slike overgrep, sier Liauf Rafiq (28).

Rotherham har en stor andel befolkning med flerkulturell bakgrunn. Rafiq understreker at han tar avstand fra overgrepene.

– Jeg har en datter, jeg har en mor – jeg har ikke lyst til at noe sånt skal skje med dem, sier han.

De tidligste meldingene om seksuelle overgrep som rapporten mener kommunen burde fanget opp, stammer fra begynnelsen av 1990-tallet. Siden da mener rapportens forfattere at byens unge har hatt lite eller ingen vern mot sexovergripere.

Majoriteten av ofrene beskrives som «hvite, britiske barn», mens hoveddelen av de antatte gjerningsmennene minoritetsmiljøer – omtalt som «asiatiske menn».

«Forbauset» over omfanget

Politimester Wright har selv uttalt at han er «helt forbauset» over omfanget av overgrepene, på tross av flere offentlige rapporter som beskriver hvordan kommunen sviktet. Men dette hindrer ham ikke i fortsatt å hevde at han bør fortsette.

– Hvis jeg visste da hva jeg vet nå, ville jeg helt klart ha gjort mer enn det som har blitt gjort, sier han til Sky News.

Wright satt fra 2005 til 2010 som leder for komiteen for barn og oppvekst i kommunestyret, hvor han representerte partiet Labour. Siden gikk Wright over i stillingen som politimester.

– Rapporten identifiserer tydelig systemsvikt. Jeg var en del av organisasjonen på det tidspunktet, og jeg tok det ansvaret veldig seriøst. Jeg trakk meg fra den rollen i 2010, hvorpå jeg ble politimester i South Yorkshire. Jeg har tatt med meg de erfaringene, og ført dem videre til South Yorkshire-politiet her og nå, sier han til The Guardian.

Han hevder rapportene aldri ble levert oppover i systemet, slik at han fikk dem i hende.

Her kan du lese mer om