Pride-parade i Oslo: – En kampfest for menneskemangfold

Titusenvis samlet seg da en drøy uke med Oslo Pride kulminerte i Pride Parade gjennom sentrum lørdag ettermiddag.

Artikkelen er over to år gammel

Paraden, som er for alle som ønsker å delta, går fra Grønland til Universitetsplassen i Oslo. Skeive, venner av skeive, familie og alle som vil støtte opp om mangfold er med på markeringen arrangert av Oslo Pride.

Les også: Noman Mubashir går i paraden for første gang

Blant flåtene og foreningene som var å se, var blant annet «Gay på landet», «Oslo Bisykkel» og «Hamar homsesex». Også politiet, Sporveien og Norges indrettsforbund var representert.

(Se sending fra paraden nederst i saken)

Prest Birte Nordahl gikk under parolen «Kirken på Pride». Hun forteller at hun fikk tårer i øynene da hun passerte Oslo domkirke, som er hennes tidligere arbeidsplass og som hun elsker.

Fikk du med deg? Pride-flagg fjernet fra Oslo S

ROM FOR ALLE: Birte Nordahl er prest og jobbet i domkirken tidligere. Foto: Odin Jæger VG

– For meg betyr Pride en stor kampfest for det vakreste menneskemangfoldet i verden, sier hun til VG og legger til:

– Ingen kjærlighet uten rom for alle! Dette er en av de viktigste dagene i året for oss, kjærligheten og kirken.

Kom ut i VG: Fikk massiv støtte på Facebook

Om striden innen kirken om skeive og deres rettigheter, sier hun:

– Jeg opplever at sammen med kvinnekamp og antirasistisk kamp, er kampen for skeive livsrom i kirken en av de viktigste kampene i dag.

Lenger bak i paraden danser Fuad med venner mens glitter drysser ned i gaten. Han forteller at Pride har en viktig betydning for ham:

DANSEGLEDE: Fuad (i hvitt med flagg på hodet) danser i Pride Parade lørdag. Foto: Odin Jæger VG

– Det betyr å demonstrere og representere mine muslimske venner som ikke tør å komme hit eller være med. Det betyr ekstremt mye!

Tidligere i uken har Pride arrangert konserter med blant andre Sondre Lerche og Samantha Fox, og de har også hatt kunstutstilling og kvinnekveld. 200 arrangementer har det vært i hovedstaden, fordelt på ni dager.

Norske innvandrere om kongens tale: «Ekte kjærlighet rett fra hjertet»

Vidar Myklebust har stilt seg opp langs veien der toget går, med tiara på hodet og en stor papp-sjablong som rammer ham inn, hvor det står «Homo på heltid. Homo 52 uker i året». Han har arrangert vennekafeen BigBoy Alternativ hele uken og invitert til frokost hjemme hos seg selv for alle som vil.

VIKTIG HELE ÅRET: Vidar Myklebust slår et slag for «helårshomo'n». Foto: Odin Jæger VG

På spørsmål om hva Pride betyr for ham, svarer sunnmøringen:

– Det er en bekreftelse på at Norge er et fantastisk land å bo i. Samtidig nytter det ikke å støtte opp én dag eller én uke i året. En må stille opp hele året!

17-årige Hannah Ødegaard deltar i paraden med flere venner, dekorert med fargerik sminke og glitter.

– Hva betyr Pride for deg?

– Det er en mulighet til å være stolt av seg selv og ikke legge skjul på hvem man er, sier hun.

UNGT ENGASJEMENT: Hannah Ødegaard var blant de mange tusen i paraden i Oslo lørdag. Foto: Odin Jæger VG

Bak Pride står FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som har som uttalt mål å arbeide for likestilling og mangfold, og mot diskriminering i Norge og i resten av verden.

I forkant av Pride 2017 har de også satt i gang kampanjen #gåformeg, der en rekke kjente politikere, artister og TV-fjes fremmer historier til skeive mennesker som ikke selv tør å delta på Pride-markeringer.

Kommentar: Hvordan kan noen være imot kjærlighet?

– I en tid hvor homofile i Tsjetsjenia arresteres og tortureres og vi har nynazistiske grupperinger på fremmarsj her hjemme, håper vi denne kampanje kan vekke folk og fortelle at det er viktig å tydelig flagge positive holdninger, sier FRI-leder Ingvild Endestad i en uttalelse.

Blant kjendisene som deltok i paraden i år, var NRK-profil Noman Mubashir. Han bestemte seg impulsivt for å stå fram etter kongens tale i høst, og i år var første gang han selv gikk i paraden.

– Jeg må innrømme at jeg synes det er litt skummelt. Jeg har vært nedtynget i skam i så mange år. Nå skal jeg plutselig stå midt på Grønland, gå gjennom hele «skylinen» av moskeer, før jeg entrer Karl Johan og grunnlovens plass, sa han til VG i forkant av markeringen.

Ifølge arrangørene var det i fjor rundt 30.000 deltakere i og 200.000 tilskuere til paraden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder