DØMT: Bengt Ronald Hansen (59) er dømt til 21 års fengsel for å ha drept kona si, Pimsiri Songngam (til venstre), og hans stesønn, Petchngam Songngam.

DØMT: Bengt Ronald Hansen (59) er dømt til 21 års fengsel for å ha drept kona si, Pimsiri Songngam (til venstre), og hans stesønn, Petchngam Songngam. Foto: PRIVAT

21 års fengsel for dobbeltdrapet i Kirkenes

Bengt Ronald Hansen (59) er i Øst-Finnmark tingrett dømt til 21 års fengsel for å ha drept sin thailandske kone og hennes sønn i Kirkenes ifjor.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

59-åringen er i tillegg dømt til å betale oppreisning på 200.000 kroner til to slektninger, samt drøyt 100.000 kroner i erstatning til den drepte konas mor.

37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes tolv år gamle sønn Petchngam Songngam, ble skutt og drept med hagle i Kirkenes natt til 29. august i fjor.

Bakgrunn: Ektemann (59) siktet for dobbeltdrap på kone og stesønn

«Rene henrettelser»

Drapene blir betegnet som «rene henrettelser» i dommen, siden Pimsiri og hennes sønn befant seg i et rom uten fluktmuligheter, og tiltalte på kort hold skjøt dem begge i hodet med en hagle. På bakgrunn av forklaringene til vitnene, mener retten det er bevist at tiltalte først skjøt Petchngam mens moren så på.

«Skrikene som vitnene hørte var fra en mor som så sitt barn bli skutt», går det frem av dommen.

Etter å ha tatt hensyn til de skjerpende momentene, har retten kommet frem til at hvert drap straffes isolert sett med 15 - 16 år.

Hansen anket dommen på stedet.

DREPT: 37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes tolv år gamle sønn Petchngam Songngam. Foto: Privat

Forsøkte å ta sitt eget liv

Under rettsaken som startet mandag 12 juni, har Hansen forklart at han følte seg økonomisk underlegen sin thailandske kone. Han ville ut av ekteskapet og ba henne flytte.

Hansen har innrømmet å ha skutt kona og stesønnen, men han har fortalt at han ikke husker hva som skjedde. Mannen ble selv sterkt skadd da han forsøkte å ta livet sitt med den samme hagla som han drepte kona og sønnen hennes med.

Funnet på tiltaltes PC: «Å drepe sin Thai kone»

– Jeg må bare få si at jeg beklager overfor alle for hva som har skjedd. Jeg føler den dypeste anger, sa Hansen under sin forklaring.

Husker ikke drapene: – Jeg skulle skremme henne

I etterkant av hendelsen har Hansen vært innlagt på sykehus i Tromsø og har også vært behandlet i Oslo. I begynnelsen av mars konkluderte imidlertid rettspsykiatere med at mannen er tilregnelig.

Har tilgitt Hansen

Moren til Pimsiri, Natthapol Songngam, og broren Saraphee Songngam har fulgt saken i Norge for å se at rettssaken gikk rettferdig for seg.

– Vi savner dem veldig. Vi er såret og vil aldri glemme dem, sa de to til VG da de var her.

Ifølge moren, så har hun sagt til 59-åringen at hun fortsatt føler kjærlighet overfor ham.

– Han vet jeg fortsatt er glad i ham og at det ikke er noe vondt mellom oss to, sa hun.

Et siste farvel: Her tar familien farvel med Pim (37) og Bel (12)

De etterlatte dro hjem igjen til Thailand forrige uke, men bistandsadvokat, Edel Olsen, har sendt dommen til dem, via ambassaden i Oslo.

– Jeg har fremdeles ikke snakket direkte med dem, men jeg tror de vil være fornøyde med dommen. Det er Norges strengeste straff, og det snakket vi om før de dro tilbake til Thailand, sier Olsen til VG.

Selv er advokaten fornøyd med dommen.

– Det er en veldig grundig og riktig dom og resultatet er i samsvar med aktors påstand om straff, og i samsvar med min påstand om erstatning sier hun.

– Nå har han erklært anke i retten i dag, så får vi bare ta det der ifra.

«Brutalt og grusomt»

Rettssaken ble avsluttet onsdag i forrige uke. Da krevde aktor, Torstein Lindquister, 21 års fengsel for tiltalte. Han betegnet drapene som svært brutale og grusomme.

Den tiltaltes forsvarer, Stein Rønning, la da påstand om at den tiltalte skulle frifinnes, alternativt at han skulle anses på mildeste måte. Han mente også 59-åringen hadde krav på strafferabatt, som følge av at han har bidratt til å opplyse saken.

For hver av de tre etterlatte slektningene av de drepte la bistandsadvokat Edel Olsen ned krav om 200.000 kroner i oppreisning.

Politiet kritisert

Politiet i Kirkenes har blitt gransket av Spesialenheten for politisaker fordi kvinnen to ganger var i kontakt med politiet uka før hun og sønnen ble skutt. Spesialenheten henla saken mot politidistriktet.

Venn av drapsofferet har tidligere fortalt VG at han ble med kvinnen til Kirkenes politistasjon for å anmelde ektemannen. Hos politiet ble hun, ifølge vennen, imidlertid avvist etter et kort avhør.

Pimsiri kom til Norge i 2013 sammen med den nå drepte sønnen Petchngam og giftet seg da med 59-åringen.

7 av de 27 drapsofrene i fjor var gjerningspersonens partner eller ekspartner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder