Sundtoft: For tidlig å si

JULESTEMNING: Ap-leder Jonas Gahr Støre på Stortingets julelunsj mandag. Han vil ikke foreta seg noe med norsk olje- og gassproduksjonen som følge av klimaavtalen i Paris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Ap-Støre: Vil ha Norge på null-utslipp allerede i 2030

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber regjeringen bekrefte at Norges
klimaregnskap skal gå i null allerede i 2030, som en følge av klimaavtalen fra Paris i helgen.

Artikkelen er over fire år gammel

Dette er 20 år tidligere enn forutsatt i klimaforliket fra 2008 mellom partiene – bortsett fra Frp – på Stortinget.

Men Støre viser til at klimaforliket åpnet for å fremskynde målet om såkalt klimanøytralitet fra 2050 til 2030, dersom det ble enighet om en global og ambisiøs klimaavtale der også andre industriland påtok seg store forpliktelser.

Vil ikke vente på EU

Ifølge Ap-lederen er det helt uaktuelt å vente med store norske utslippskutt til 2017, når regjeringen kanskje har landet en avtale innenfor EUs klimapolitikk.

Les også: Dette er Paris-avtalen

– Nå må vi finne ut hva som blir konsekvensene for Norge, og regjeringen må komme raskt til Stortinget og fortelle hva dette innebærer for oss. Det nye nå er at vi påtar oss forpliktelser innenfor store sektorer som transport, landbruk, avfallshåndtering og bygg. Alle innenfor disse sektorene må snarest mulig få vite hva de skal forholde seg til og strekke seg etter, sier Støre til VG.

Avviser oljekutt

Ap-lederen avviser blankt å kutte på olje- og gass-siden, slik en samlet miljøbevegelse har krevd:

– 23. konsesjonsrunde skal gjennomføres etter planen, fastslår opposisjonsleder Støre overfor VG, og stiller seg dermed helt på linje med Høyre og Frp.

– Olje, gass og industri skal delta i Europas kvotesystem, hvor det blir færre og dyrere kvoter. Og vi må forvente at utslippene fra sektoren skal ned, legger han til.

AVLØST: Tine Sundtoft (H) ble onsdag erstattet av partikollega Vidar Helgsen som klima- og miljøminister. Her er hun fotografert i Paris i helgen. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Støre roser tidligere klimaminister Tine Sundtoft (H) for innsatsen for å få til en klimaavtale i Paris i helgen. Men nå krever han at regjeringen raskt varsler veien videre.

Usikkerhet om EU-avtale

2. desember meldte VG at regjeringen likevel ikke vil lage noen intensjonsavtale med EU om klimapolitikken, fordi EU nå formelt har invitert Norge med.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte da at det kanskje ikke blir noen endelig avtale med EU før i 2017.

Så lenge kan ikke Norge vente med å handle, sier Støre:

– Allerede om fem år skal landene rapportere på status for utslippskutt. Så hvert eneste år teller. Det er like lenge til 2030 som det var fra 2000 og til nå, og mange vil mene at det ikke er lenge siden. Om vi skal vente til 2017 med en avtale med EU, så taper vi tid, sier Støre.

Usikkerhet om klimaforliket

Før Paris sa Erna Solberg at det er usikkert om klimaforlikets utslippsmål i 2020 kan oppfylles.

Da krevde Støre at partiene som sto bak klimaforliket i Stortinget – alle bortsett fra Frp, skulle møtes igjen og forsterke klimaforliket. Det avviste Erna Solberg.

Nå varsler Ap at de vil ta et eget initiativ fra Stortinget for ikke å tape mer tid:

Vil ha klimarunde i Stortinget

– Om fem år skal det være en gjennomgang av fremskritt. De som skal investere klimavennlig trenger forutsigbarhet, og da er det viktig å vite hva Stortinget vil gjøre. Om regjeringen ikke vil, er det Stortinget som likevel avgjør. Og der vil Ap bidra, sier Støre.

– På hvilken måte?

– Det å lage et forlik mot regjeringens vilje er er dårlig startpunkt. Men det er Stortingets flertall som avgjør, og Ap vil bidra gjennom å fremme våre forslag om hvordan vi skal komme nærmere målene i Paris, sier Ap-lederen.

Ber om avklaring

Støre sender nå brev til regjeringen og ber om en bekreftelse på at Norge kan bli karbonnøytralt allerede i 2030.

– Det kan være nyttig å få avklart om regjeringen også leser klimaavtalen slik at målet om karbonnøytralitet skal nås allerede i 2030, etter forpliktelsene i Paris, og i tråd med klimaforliket. Det vil i så fall bety at vi skal kutte tilsvarende 40 prosent i samarbeid med EU innen 2030, og at vi i tillegg skal bidra til kutt ute tilsvarende de resterende 60 prosentene.

– Vil Ap la det være opp til selskapene og oljeprisen å bestemme om det skal bli olje og gassaktivitet i Barentshavet?

– Det er viktig å få utviklingen bort fra kull, og da er gass en del av veien. Selskapene har lang erfaring i å gjøre sine vurderinger i et marked som svinger. Og jeg tror det er kokt at selskapene gjør de vurderingene. Det å prøvebore er alltid en risiko. Nå må den risikoen vurderes også i lys av avtalen fra Paris, og det er de godt i stand til å vurdere selv, sier Støre.

Les også: Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte

For tidlig å si

Tidligere i uken, før hun ble byttet ut som klima- og miljøminister, sa Sundtoft til VG at hun ikke kunne gi noe svar med to streker under:

– Det er for tidlig å si, vi har ikke kommentarer til denne saken nå. Dersom målet om karbonnøytralitet 2030 skal gjennomføres, må det trolig skje gjennom bruk av fleksible mekanismer som klimakvoter, uttalte Sundtoft.

Et aktuelt spørsmål er om Norge kan regne inn effekten av et slikt regnskogvern i det nasjonale klimaregnskapet, når spørsmålet om klimanøytralitet skal besvares.

I Paris varslet Sundtoft at Norge vil bidra med ytterligere 30 milliarder kroner til vern av regnskog etter 2020 – forutsatt at utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder