HVA VISSTE ERNA? Det vil partileder i Venstre, Trine Skei Grande og finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen vite. I midten finansminister Siv Jensen (Frp) og i forgrunnen statsminister Erna Solberg (H). Foto: Kyrre Lien , Scanpix

Mener regjeringen bevisst satte av for lite penger til asylstrømmen

Sterke reaksjoner mot at regjeringen ikke hørte på varslene om flyktningbølgen

Både samarbeidspartiene Venstre og KrF og opposisjonen mener det fremstår som at regjeringen bevisst satte av for lite penger til å takle asylstrømmen til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det kan vanskelig oppfattes som noe annet enn en delvis kalkulert underbudsjettering fra regjeringens side, sier finanspolitisk talsmann og parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Olav Syversen til VG.

– En underlig form for planlegging, som viser at det er store problemer i Justisdepartementet. De klarer jo ikke å åpne vinduet og se hva som skjer utenfor, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

Som VG skrev torsdag kveld bekrefter EUs grensekontroll Frontex at det kom en rekke varsler om at en voldsom flyktningbølge var på vei mot Europa, til tross for at asyltallene i årets første måneder gikk litt ned.

Aftenposten skriver fredag at regjeringen planla kutt i budsjettene til å håndtere asylstrømmen, til tross for at asylstrømmen til Europa allerede hadde begynt.

Les også: Flyktningkrisen koster 284 millioner kroner ekstra i år

PÅ ASFALTEN: Her ligger seks asylsøkere utenfor PUs lokaler på Tøyen og sover mens de venter på å få komme inn. Bildet er tatt i september. Foto: Mohsan Raja ,

Skaper budsjettkaos

Regjeringen har signalisert at det kommer en tilleggsbevilgning til statsbudsjettet som skal omhandle alle aspekter knyttet til kostnadene grunnet flyktningstrømmen. Både KrF og Venstre påpeker at dette gjør budsjettarbeidet meget vanskelig.

– Å forhandle er jo umulig før vi vet hva som kommer i tilleggsbevilgning, men vi må jobbe med våre alternative budsjett nå. Vi har stilt flere spørsmål til alle berørte departement for å få konkrete svar om bedre prognoser, sier Syversen.

– Varslene som VG omtaler tyder jo på at man burde vært bedre forberedt, til tross for at dette er en ekstraordinær situasjon, fortsetter han.

Trine Skei Grande sier planlegging til regjeringen medfører det hun kaller en «kjempevanskelig budsjetthøst».

– Det er veldig krevende og skaper en større utfordring enn nødvendig, siden vi ikke vet hva som kommer i tilleggsbevilgningen. Man har dyttet ting foran seg, og det påvirker kvaliteten på prosessen, sier Grande.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

SV: – Erna har et problem

SV-LEDER: Audun Lysbakken Foto: Eskil Wie Furunes ,

Opposisjonen går naturlig nok hakket lenger i sin kritikk:

– Alt tyder på at regjeringen har visst mer om flyktningsituasjonen enn de hevdet da de la fram sitt budsjett. Det er alvorlig fordi store summer vil bli flyttet på. Da kan regjeringen vise til sitt opprinnelige budsjett som det de egentlig ville, og så skylde på flyktningene for å forklare endringer, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– At mottakssystemet ikke var bedre forberedt tyder på dårlig lederskap, og det ansvaret ligger hos statsministeren, som jo lovet en regjering med bedre beredskap. Man bygget ned på mottakssiden på begynnelsen av året, og UDI og PU var heller ikke godt nok forberedt.

– Jeg mistenker at regjeringen synes det var greit å vise fram forskjellen mellom budsjettet de ønsker, og budsjettet de må vedta grunnet situasjonen. I så fall har Erna et forklaringsproblem, avslutter Lysbakken.

På etterskudd

KRITISK: Helga Pedersen (Ap) Foto: Krister Sørbø ,

Aps Helga Pedersen mener «regjeringen har vært kontinuerlig på etterskudd» i flyktningkrisen.

– De har lagt fram et budsjett mot bedre vitende. Det stiller flyktningene, PU, UDI og kommunene i en vanskelig situasjon. Det gjør også situasjonen for opposisjonen vanskelig, til tross for at Solberg har invitert til et bredt samarbeid, sier Pedersen til VG.

– Justisministeren sa i kommunalkomiteen i forrige uke at man hadde god kontroll på situasjonen, men vi stilte spørsmål til regjeringen om dette allerede i juni, fortsetter hun.

Solberg: Kunne ikke vite at de kom til Norge

Statsminister Erna Solberg har ikke vært tilgjengelig fredag morgen, men har tidligere svart VG om samme problemstilling:

I STORTINGET: Statsminister Erna Solberg og statssekretær Sigbjørn Aanes etter redegjørelsen om flyktningesituasjon i Stortinget på tirsdag. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Vi visste at det var mange som sto og ville flykte, men vi visste ikke om de ville komme til Norge eller til andre steder. Vi må forholde oss til de beregningene og de systemene vi har når vi skal vurdere kapasitet og budsjetter, sa Solberg.

Les også: Erna om flyktningkrisen: Kan koste 40–50 milliarder

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet har sendt VG følgende skriftlige svar:

– Det har vært kritikk mot at mottakssystemet ikke har vært beredt på en så rask kapasitetsøkning. Det er verdt å minne om at samtidig som ankomstene økte i Sør-Europa på våren 2015, så sank antallet asylsøkere til Norge, skriver Kallmyr.

– Årsaken til utfordringene er at økningen i ankomster nå har vært langt større enn tidligere og har skjedd på svært kort tid. Å ha en kapasitet som tilsvarer denne økningen til enhver tid ville vært svært kostbart, og formålet er å bruke samfunnets ressurser på en best mulig måte. Det er derfor nødvendig at systemet kan skaleres ned og opp i tråd med behovet, fortsetter han.

Kapasiteten sprengt

I GUMMIBÅT: Båtflyktninger ankommer strendene på nordsiden av Lesvos, Hellas. Foto: Espen Rasmussen , VG

De store ankomstene er en stor utfordring for norske utlendingsmyndigheter, og har kapasiteten ved Politiets utlendingsenhet, noe man håper gigantmottaket i det tomme Smart Club-lokalet, der opp til tusen asylsøkere skal bo i telt satt opp innendørs, vil avhjelpe.

Regjeringen har svart med at heller ikke deres fagetat, Utlendingsdirektoratet (UDI) forutså omfanget av flyktningstrømmen:

Så sent som 4. september var anslaget fra UDI at det ville komme mellom 12.000-14.000 flyktninger. I det opprinnelige budsjettforslaget la man 11.000 til grunn. Men siden er prognosen doblet til 20.000 i i 2015 og opp mot 30.000 i 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder