Venstre-Trine venter at Erna kutter utslipp

Publisert: Oppdatert: 16.10.16 09:32

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Spår en vanskelig høst i jakten på et grønt skatteskifte

Statsminister Erna Solberg (H) må følge opp sine klimaløfter med konkret handling, krever Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun viste i sin tale til partiets landskonferanse og landsstyre i Oslo lørdag til regjeringens oppfølging av Parisavtalen.

– En ting er at hun har lovet det til Venstre. Hun har lovet det til Norge og faktisk stått i FN og lovet det til verden. Da synes jeg man må levere, sa Grande.

Hun var sterkt kritisk til regjeringens budsjettforslag om å senke årsavgiften på fossile biler og øke den på elbiler fra 2018.

Svart skifte

– Det er ikke et grønt skifte. Det er et svart skifte. Svart som tungolje. Det er helt feil bytte av avgifter, sa Grande.

Les også: Trolig flertall for å vrake regjerings-forslag til årsavgift på elbil

Striden om bilavgifter og hele det grønne skatteskiftet ventes å bli den vanskeligste saken i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Venstre og KrF.

– Det blir en vanskelig høst. Vi står foran den kanskje vanskeligste høsten vi har vært i gjennom, sa Grande i talen sin.

Ikke grønt nok

Samtalene om statsbudsjettet starter trolig 2. november, ifølge NTB.

Venstre mener regjeringens budsjettforslag ikke er godt nok for å få ned norske klimautslipp fram mot 2030 og snarere kan føre til økte utslipp.

Regjeringen har lagt opp til å øke avgiften på diesel med 35 øre og bensin med 15 øre per liter. Samtidig foreslås kutt i årsavgiften, økt pendlerfradrag og bompengereduksjoner.

– Det er ikke avgiftsøkningen som er viktigst, men det utslippskuttet vi får til. Vi må ha på plass et system som måler effekten av utslippskuttene, sier Grande til VG.

MÅ få til noe

Hun vil komme tilbake til Venstres krav på størrelsen på drivstoffavgiftene i Venstres alternative statsbudsjett. Det skal være klart senest 1. november.

– Hvor åpen er du egentlig for å bryte samarbeidet med regjeringspartiene?

– Jeg håper da virkelig at vi skal få til noe sammen med dem i forhandlingene. Jeg personlig har også investert mye i at dette skal fungere. Men vi må få til resultater. Vi må få til noe - det må kuttes i utslipp, svarer Grande.

– Du gjør deg ikke vanskelig og rasende for å få mest mulig oppmerksomhet?

– Dette er ikke nye takter fra Venstre. Vi har vært veldig klare på våre prioriteringer i ganske lang tid. Jeg tror ikke Erna og Siv er overrasket over det.

Denne artikkelen handler om